Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Κανένα συγχωροχάρτι!

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες μέρες από τη διαπίστωση του πρώτου κρούσματος της πανδημίας στην Ελλάδα, που εξελίχθηκε σε τραγωδία για τον λαό και αποκάλυψε το πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία και τη ζωή του η πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Με περίπου 35.000 νεκρούς μέχρι σήμερα (περισσότερους από 10.000 τον χρόνο), με χιλιάδες ασθενείς να υποφέρουν από post Covid συμπτώματα και να χρειάζονται αυξημένη φροντίδα, με τον ιό να θερίζει και σήμερα σχεδόν 20 ζωές τη μέρα, ήρθε η ώρα ο λαός να κάνει ταμείο και να αποδώσει ευθύνες και στην κάλπη.

Κανένα συγχωροχάρτι λοιπόν στην πολιτική του «κόστους - οφέλους», που υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και στην Υγεία, στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των «αντοχών της οικονομίας». Είναι αυτή που ευθύνεται για τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, τις ελλιπείς υποδομές, την ανύπαρκτη πρόληψη.

Σε αυτήν την άθλια κατάσταση βρήκε το δημόσιο σύστημα Υγείας η πανδημία και το οδήγησε σε πλήρη κατάρρευση, «προγράφοντας» τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που την κρίσιμη ώρα δεν είχαν την αναγκαία φροντίδα, ή ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Που άκουγαν για τον «αόρατο εχθρό», ενώ αυτός βρισκόταν μπροστά τους: Το κράτος που σε «κανονικές» και έκτακτες συνθήκες δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πρόληψη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έχει ανάγκη ο λαός.

Κανένα συγχωροχάρτι σε κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τα κέρδη δηλαδή των μεγάλων ομίλων στις πλάτες του λαού.

Διαγνωστικά κέντρα και κλινικές ξάφρισαν εκατομμύρια από τις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών στο πλαίσιο της «συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» για τη διαχείριση τάχα της πανδημίας, όπως έλεγε η κυβέρνηση, στέλνοντας πελατεία στον δεύτερο.

Αντί να επιταχθούν κλινικές και κρεβάτια ΜΕΘ για να σωθούν ζωές, το κράτος αγόραζε υπηρεσίες όσο και όπως συνέφερε τους ιδιώτες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «λογικές αποζημιώσεις» για να μη θιγούν τα κέρδη τους!

Κανένα συγχωροχάρτι στην πολιτική της καταστολής και της περιστολής λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που εντάθηκε την περίοδο της πανδημίας, στο όνομα του «περιορισμού της διασποράς», όταν ο ιός κυκλοφορούσε ανεξέλεγκτος με ευθύνη του κράτους σε χώρους δουλειάς, σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να μην προσβάλει τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών.

Κανένα συγχωροχάρτι και στο «θα λογαριαστούμε μετά» του ΣΥΡΙΖΑ, στις προτάσεις για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με πρόσχημα την «έκτακτη κατάσταση», που έβαζε πλάτες στην κυβέρνηση να αποσπάσει συναίνεση στην άγρια και επικίνδυνη πολιτική της.

Που έδειχνε στους υγειονομικούς και στον λαό να κάτσουν μοιρολατρικά στη γωνία, την ώρα που έδιναν διπλή μάχη, μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία: Για να σωθούν ζωές από την πανδημία και να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μέσα και προσωπικό.

Κανένα συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση ΝΔ, που αξιοποίησε την πανδημία ως «ευκαιρία» για να επιταχύνει την ίδια επικίνδυνη και καταστροφική για τον λαό πολιτική: Με σχέδια για κλείσιμο κι άλλων κλινικών και νοσοκομείων. Με διεύρυνση των ΣΔΙΤ. Με παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών. Με την εξασφάλιση νέας πελατείας στους ομίλους της Υγείας.

Καμιά ανοχή στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει τα ίδια με άλλα λόγια, και έκανε τα ίδια με τον ίδιο τρόπο! Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, που εγκαινίασε και λειτουργεί με κριτήρια αμιγώς της «αγοράς», θα είναι πάντα εκεί για να θυμίζει τα εγκλήματα του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία, ενώ σήμερα διαφημίζει τις ...«καλές» ΣΔΙΤ.

Ούτε συγχωροχάρτια ούτε ανοχή λοιπόν στους νεκροθάφτες της Υγείας που γιατροπορεύουν τα κέρδη των ιδιωτών!

Η υπεράσπιση της Υγείας του λαού απαιτεί ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα, στον αγώνα για προσλήψεις και χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για Υγεία - Φάρμακο δωρεάν για όλους, για σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σε αυτόν τον αγώνα πρωτοστάτησε το ΚΚΕ την περίοδο της πανδημίας, κόντρα σε εκβιασμούς και απαγορεύσεις, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είναι η δύναμη που μπορεί να εμπνεύσει την ελπίδα και να χαράξει μια άλλη προοπτική για τις ανάγκες του λαού!

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου