Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Οι «αγωνίες» του «Μονάχου»...

 

Οι «αγωνίες» που εκφράστηκαν τόσο έντονα και στη φετινή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου για τη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ, δείχνουν πόσο εχθρικές και επικίνδυνες για τους λαούς της Ευρώπης είναι οι «αξίες» και οι φιλοδοξίες της, στον ανταγωνισμό της με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Τι είπαν με δυο λόγια όλοι αυτοί οι ηγέτες, οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών και οι «αναλυτές» που συγκεντρώθηκαν στο Μόναχο; Οτι θα πρέπει οι λαοί να κάνουν νέες θυσίες, γιατί ο παγκόσμιος ανταγωνισμός αγριεύει και η ΕΕ πρέπει να αναδειχθεί ένας ισχυρότερος, παγκόσμιος «παίκτης», βρίσκοντας τη «θέση» της ανάμεσα στη σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας. Τα ευρωπαϊκά μονοπώλια θα πρέπει να ενισχυθούν στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό για δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, για νέες και «πράσινες» τεχνολογίες, για αγορές όπου θα επενδύουν με το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Κι επειδή αυτός ο ανταγωνισμός - που ήδη έχει εξελιχθεί σε ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία - «πιθανόν» θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο, θα πρέπει να αυξηθούν ραγδαία και οι στρατιωτικές δαπάνες. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τον πλούτο που παράγεται δαπανώνται και θα δαπανώνται γι' αυτούς τους σκοπούς, οι οποίοι ντύνονται πάντα με την «ιδεολογία» και τα αντίστοιχα προσχήματα της αντιπαράθεσης «δημοκρατικών - αυταρχικών κρατών».

* * *

Πάντως, αυτό που κυριάρχησε στη Διάσκεψη του Μονάχου από τους Ευρωπαίους ηγέτες, είναι ότι η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ, καθώς οξύνεται σημαντικά ο ανταγωνισμός και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, ενώ η Ουάσιγκτον «κοιτάζει» όλο και περισσότερο προς τον Ειρηνικό και την αντιπαράθεση με την Κίνα. Τι σημαίνει όμως οι «Ευρωπαίοι να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους»; Αυτό ισχύει όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και οικονομικά, για παράδειγμα με μείωση των εξαρτήσεων στην Ενέργεια ή τις πρώτες ύλες.

Για παράδειγμα, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιτάχυνε τις διαδικασίες για την «Πράσινη Συμφωνία», με την οποία η ΕΕ θέλει να διαμορφώσει τη μετάβαση σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τους πόρους και ανταγωνιστική οικονομία, φορτώνοντας όλο το οικονομικό βάρος στους λαούς.

Για «αλλαγή εποχής» έγινε λόγος στο Μόναχο, όχι όμως προς το καλύτερο. Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη πρέπει να επενδύσουν για να μειώσουν την εξάρτηση σε κρίσιμες τεχνολογίες από την Ασία, προειδοποίησε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανθεκτική συνολικά σε έναν ψηφιακό, τεχνολογικό, παγκοσμιοποιημένο κόσμο. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με την Κίνα και άλλα αυταρχικά κράτη», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, εννοώντας κυρίως την εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία στην Ενέργεια.

Ολα αυτά οξύνουν περισσότερο τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για πρώτες ύλες - όπως π.χ. σπάνιες γαίες - που χρειάζονται για τις νέες και «πράσινες» τεχνολογίες, για αγορές και επενδύσεις, ενώ η τεχνολογική ανάπτυξη συνοδεύεται πάντα από περικοπές θέσεων εργαζομένων, πιο ελαστικά ωράρια, δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το παράδειγμα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο πλαίσιο της «εξοικονόμησης» για την εποχή της ηλεκτροκίνησης και τον ανταγωνισμό με την Ασία, είναι πολύ αντιπροσωπευτικό.

* * *

«Χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για την Αμυνα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν «υπερβολική εξάρτηση από τις ΗΠΑ» σε στρατιωτικό επίπεδο, την ώρα που τα συμφέροντα γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικά. Απαιτείται μια αποτελεσματική και ανταγωνιστική βιομηχανία εξοπλισμών στη Γερμανία και την Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει να ενωθεί στρατηγικά, επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος, ενώ ο γερμανικός λαός πληρώνει το στρατιωτικό ταμείο - μαμούθ των 100 δισ. ευρώ και τις αμυντικές δαπάνες της χώρας που θα ανέρχονται ετησίως σε τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Πληρώνει με θυσίες και επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου τις φιλοδοξίες της χώρας του να «ηγηθεί» στην «Ασφάλεια της Ευρώπης» και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστική των ανταγωνισμών είναι η πρόταση του Εμ. Μακρόν για διοργάνωση στο Παρίσι μιας ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την αεράμυνα, με συμμετοχή της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Ηδη τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκά κράτη συμμετέχουν στη γερμανική πρωτοβουλία «European Sky Shield» με στόχο την οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας. Η Γαλλία έχει μείνει μέχρι στιγμής εκτός και η πρόταση Μακρόν θεωρείται ως μια προσπάθεια να παραμείνει η γαλλική βιομηχανία όπλων στο «παιχνίδι».

Ολα όσα ειπώθηκαν φέτος ήταν φυσικά υπό το πρίσμα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, που σηματοδοτεί μια νέα φάση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη και τον κόσμο, με τα καπιταλιστικά κράτη να εξοπλίζονται, την Ανατολική Ευρώπη να βρίσκεται σε στρατιωτικό κλοιό και όλους τους «παίκτες» να προετοιμάζονται για μια μεγαλύτερη και παρατεταμένη σύγκρουση, που μόνο ανησυχία και εγρήγορση θα πρέπει να προκαλεί στους λαούς...


Ε. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου