Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Αθλιο... θέατρο

 

Εναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, το θράσος της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων που ως κυβέρνηση υλοποίησαν την πολιτική της «απελευθέρωσης» και του «κόστους - οφέλους» δεν έχει όρια. Αφού πρώτα η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε τα πάντα για να συγκαλύψει το έγκλημα και τις ευθύνες της, τώρα ο πρωθυπουργός ζητάει να ...«χυθεί φως» και κουνάει το δάχτυλο «να μην κομματικοποιούνται» οι διαδηλώσεις και να μη διακινούνται «θεωρίες συνωμοσίας». Ετσι προσπαθεί να απαξιώσει τα παραπάνω από εύλογα ερωτήματα για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, όπως γιατί μπαζώθηκε άρον άρον ο χώρος και τι πραγματικά μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί βουλευτές στο προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής σπεύδουν άρον άρον να «σφυρίξουν τη λήξη», παρότι έχουν διαβιβαστεί και επιπλέον στοιχεία από την Εισαγγελία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απέξω και να ξελασπώσει την ΕΕ, επικαλούμενος την Κομισιόν που τάχα «κουνούσε το δάχτυλο» στην κυβέρνηση για την «ασφάλεια» των μεταφορών. Ξεπλένει και μ' αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» και την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, την οποία άλλωστε και ο ίδιος υλοποίησε με μεγάλη συνέπεια, με αποκορύφωμα την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική «Hellenic Train».

Το ΠΑΣΟΚ, πάλι, αφού πρώτα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να γίνει η Εξεταστική Επιτροπή αρένα εντυπώσεων, αφού επιτέθηκε στο ΚΚΕ ότι ...κάνει πλάτες στη ΝΔ επειδή ζήτησε την Εξεταστική, αφού απαξίωσε το αντικείμενό της λέγοντας πως «δεν θα πάμε μέχρι τον Τρικούπη», τώρα παριστάνει κι αυτό τον «τεθλιμμένο συγγενή». Ισχυρίζεται ότι αναδείχθηκαν πολλά στην Εξεταστική και συνεχίζει την κοροϊδία για τη σύμβαση 717, που αν είχε υλοποιηθεί έγκαιρα θα είχαν λυθεί ως διά μαγείας όλα τα ζητήματα ασφάλειας του σιδηρόδρομου. Ο καθένας μόνος του λοιπόν και όλοι μαζί απογειώνουν το θέατρο, προαναγγέλλοντας «πρωτοβουλίες» για αλλαγή στον νόμο «περί ευθύνης υπουργών», όταν όλοι τους καταψήφισαν στη συνταγματική αναθεώρηση τη σχετική πρόταση του ΚΚΕ. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παριστάνουν τους «τιμωρούς» του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, νομίζοντας ότι μ' αυτό το άθλιο θέατρο θα παραγραφούν οι ευθύνες τους. Είναι όμως βαθιά γελασμένοι, όπως έδειξαν και οι προχτεσινές μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις, που επιβεβαίωσαν ότι το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία διαλέγουν τη ζωή και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.


Επιστροφές

Με το σύνθημα «Η πολιτική επιστρέφει για τη ζωή που μας αξίζει» ξεκινά σήμερα η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς (ΝΕΑΡ). «Επιστροφή στο ...μια από τα ίδια» θα ήταν το πιο ταιριαστό σύνθημα, αφού στον «ΣΥΡΙΖΑ 2» συνωστίζονται ορισμένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης 2015 - 2019, που τάραξε τον λαό στα μνημόνια, στα «μεσοπρόθεσμα» και στους αντιλαϊκούς νόμους. Αλλά και μετά, το 2019 - 2023, τα ίδια αυτά στελέχη, μαζί με όσους παραμένουν στον «ΣΥΡΙΖΑ 1», ψήφισαν τους μισούς σχεδόν νόμους της ΝΔ, ενώ σε κρίσιμες μάχες πρωταγωνίστησαν στην επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ, που αποκάλυπτε την αντιλαϊκή συναίνεση όλων τους σε στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, όπως στην οικονομία, στη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κ.λπ. Το ζήτημα επομένως δεν είναι αν «επιστρέφει η πολιτική», όπως προσπαθούν να πουν οι της ΝΕΑΡ για να διαφοροποιηθούν από τον «απολίτικο» τάχα σημερινό αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι ποια πολιτική «επιστρέφει», αφού αυτή που υπηρετούν δεν έφυγε ποτέ! Παραμένει κυρίαρχη σε βάρος του λαού, είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με οποιαδήποτε άλλη σοσιαλδημοκρατική παραλλαγή. Αν νομίζουν όμως ότι ο λαός τρώει κουτόχορτο, ή καταπίνει αμάσητους λωτούς, κάνουν μεγάλο λάθος όλοι αυτοί οι θιασώτες της σοσιαλδημοκρατίας, που πάνε κι έρχονται, φεύγουν και επιστρέφουν με έναν και μοναδικό στόχο: Να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη της αστικής τάξης στην κυβερνητική εναλλαγή, ανανεώνοντας την ικανότητά τους να ενσωματώνουν τη δυσαρέσκεια του λαού σε στόχους και συμφέροντα ξένα προς τα δικά του.


Κακοστημένο

«Η συνεργασία (σ.σ. της Frontex) με τις εθνικές αρχές, όταν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για έρευνα και διάσωση, ενέχει τον κίνδυνο να καταστήσει την ΕΕ συνένοχη σε ενέργειες που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και κοστίζουν ζωές». Αυτά γράφονται στην έκθεση της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη για το ναυάγιο - έγκλημα που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Πύλου τον Ιούνη του 2023, όταν η βύθιση ενός σαπιοκάραβου από τη Λιβύη οδήγησε στον θάνατο πάνω από 600 πρόσφυγες και μετανάστες. Ανάμεσα σε άλλα που σημειώνει η έκθεση είναι οι ευθύνες της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής (Frontex), που στο συγκεκριμένο ναυάγιο «δεν παραβίασε» μεν κανόνες, αλλά δεν έκανε και τίποτα για να το αποτρέψει. Πριν από λίγο καιρό, η έκθεση της Frontex διαπίστωνε επίσης τις τεράστιες ευθύνες του ελληνικού Λιμενικού για την κατάληξη που είχε το ναυάγιο στην Πύλο, περιγράφοντας τους απαράδεκτους χειρισμούς με το ακυβέρνητο σκάφος. Από την πρώτη ώρα, παρά την προσπάθεια να κουκουλωθούν, οι ευθύνες της κυβέρνησης «έβγαζαν μάτι» μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία. Είναι όμως προκλητικό για τον λαό να παρακολουθεί αυτό το κακοστημένο «blame game» ανάμεσα στους συνένοχους για τον κατατρεγμό και τον θάνατο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών κάθε χρόνο. ΕΕ, κυβέρνηση και Frontex είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που «τραβάει» τους ξεριζωμένους στον πάτο της θάλασσας, με την πολιτική της καταστολής και το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των μεταναστευτικών ροών, ανάλογα με το πόσους και ποιους έχει ανάγκη κάθε φορά το κεφάλαιο.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου