Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Σε «πραγματικό κίνδυνο» το πλήρωμα της «Υδρας» για τα «καθήκοντα» του κεφαλαίου

 

 

Για ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟϊκού άξονα στην ευρύτερη περιοχή ετοιμάζεται η κυβέρνηση, εκθέτοντας τον λαό και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Χαρακτηριστικά όσα είπε σε συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1» ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας σχετικά με την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides».

Ο υπουργός επικαλέστηκε για πολλοστή φορά «τους λόγους και την αναγκαιότητα που βάζουμε τα στελέχη μας σε κίνδυνο». «Δεν θέλω να κοροϊδέψω την ελληνική κοινωνία», είπε, «τα στελέχη μας είναι σε κίνδυνο, αυτή είναι πραγματική εμπόλεμη ζώνη, δεν είναι ούτε άσκηση, ούτε επίδειξη σημαίας. Είναι εκεί όμως για να προασπίσουν το συνταγματικό τους καθήκον, την προστασία των συμφερόντων της πατρίδας, του επιπέδου ζωής των Ελλήνων, τις δυνατότητες της χώρας μας να παίζει τον ρόλο της, τον ρόλο των λιμανιών μας και επίσης ένα ευρύτερο καθήκον, το ευρωπαϊκό μας καθήκον», πρόσθεσε, όταν στην πράξη διακυβεύονται τα συμφέροντα των ομίλων της ναυτιλίας και της διαμετακόμισης, όπως και της ανάγκης της ΕΕ να εμφανιστεί δυναμικότερα στις αντιπαραθέσεις της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Ο ίδιος ο υπουργός διευκρίνισε, άλλωστε, ότι «η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει αμυντικές δυνατότητες. Δεν είναι δυνατόν να παριστάνει τον οικονομικό γίγαντα και τον γεωπολιτικό νάνο συγχρόνως».

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του έβαλε πρόταγμα καθώς «εστίες έντασης» υπάρχουν «γεωγραφικά πολύ κοντά», αλλά «και γεωπολιτικά είναι στην ευρύτερη περιοχή μας, άρα είναι προφανές ότι μας επηρεάζουν», οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν «την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση, είτε στην ευρύτερη είτε ακόμα και σε πιο κοντά σε εμάς περιοχή».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, αρθρογραφώντας στο «Βήμα» για την 75η επέτειο της ίδρυσης του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι π.χ. στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία «τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας αποδεδειγμένα επιδεικνύουν ενότητα και αποφασιστικότητα», ενώ γενικά «η Συμμαχία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση προκλήσεων που κατατείνουν στην αποσταθεροποίηση της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας μέσω ασύμμετρων και υβριδικών απειλών». Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η ντόπια αστική τάξη επιθυμεί να εισφέρει «ενεργά στην παγκόσμια σταθερότητα, συμμετέχοντας ανελλιπώς σε ειρηνευτικές αποστολές», ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει «την ενίσχυση των διατλαντικών δεσμών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, παράλληλα με την ανάπτυξη μιας αυτόνομης και υπεύθυνης ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας».

Ευαρέσκεια από ΗΠΑ για τα νέα σχέδια εμπλοκής

Με τέτοιες περγαμηνές μόνο τυχαίες δεν ήταν οι εκφράσεις ευαρέσκειας των Αμερικανών. Χαρακτηριστικά, στην «ισχυρότερη από ποτέ» στήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ «για την αντιμετώπιση των σύγχρονων διεθνών προκλήσεων», αναφέρθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, στο μήνυμα που εξέδωσε για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Περιγράφοντας, δε, τους τομείς της ελληνικής εμπλοκής, δήλωσε πως «οι ΗΠΑ επικροτούν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδας στην ουκρανική κυριαρχία, στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στην υποστήριξη του Ισραήλ και στη συμμετοχή στην επιχείρηση "Prosperity Guardian"» (των Αμερικανών) στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, η Ελλάδα, ως ένας διμερής εταίρος και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, έχει υπηρετήσει και υπάρξει υπέρμαχος της ειρήνης και της ευημερίας με αρχές, και σας ευχαριστώ για τη συνεχή ηγεσία σας», πρόσθεσε προκλητικά σε μια ξεκάθαρη αντιστροφή του νοήματος της 25ης Μαρτίου.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση που είχε τον Γενάρη στην Κρήτη με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και στις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβεβαίωσε δε πως «καθώς προσβλέπουμε σε μια ακόμη χρονιά προκλήσεων και ευκαιριών, με ενθουσιάζει που η συνεργασία μας είναι πιο δυνατή από ποτέ».

(Αναδημοσίευση από τον σημερινό «Ριζοσπάστη»)

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου