Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Αγιαστούρα... και «λόμπινγκ»

 

Οχι ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ανταγωνισμός του με την κυβέρνηση σε δηλώσεις στήριξης του κράτους του Ισραήλ, με αφορμή την κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, μόνο τυχαίος δεν είναι. Η ανακοίνωση - ντροπή που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «διευκρινήσεις» Κασσελάκη μετά την κατακραυγή, που έκαναν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, δεν οφείλονται σε κάποια παρόρμηση της στιγμής. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σινιάλο προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν διαφέρει καθόλου από τη ΝΔ και ότι αντίθετα πλειοδοτεί στον ευρωατλαντισμό της κυβέρνησης, στηρίζοντας με τα μπούνια και αδιαπραγμάτευτα το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, που μαζί με τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ βάζουν φωτιά στη Μέση Ανατολή. Είχε προηγηθεί η ...αγιαστούρα του Κασσελάκη στο ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε «ιερή αμυντική συμμαχία».

Ειδικά με το Ισραήλ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του φαίνεται ότι αναβαθμίζουν τις ήδη «θερμές» σχέσεις που είχαν αναπτύξει επί κυβέρνησης Τσίπρα, αφού ο Κασσελάκης έχει προγραμματίσει μέχρι και συνάντηση στη Νέα Υόρκη με το AIPAC, μια «δικομματική επιτροπή πολιτικής δράσης υπέρ του Ισραήλ» όπως αυτοσυστήνεται. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τέτοια οργάνωση στις ΗΠΑ, που «συνεισέφερε τους περισσότερους πόρους απευθείας στους υποψηφίους από οποιαδήποτε άλλη». Οπως αναφέρει μάλιστα στην ιστοσελίδα της, «το 98% των υποψηφίων που υποστηρίζονται από την AIPAC κέρδισαν τις γενικές εκλογές του 2022». Ετσι για να μη μείνει καμία απορία τι κάνει και ποιους βλέπει ο Κασσελάκης στις ΗΠΑ, εν μέσω κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής, αλλά και εν μέσω έντονων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας μας.


Πιο κοντά

Την προηγούμενη βδομάδα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με την Κύπρο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού, οι ασκήσεις έγιναν σε συνεργασία με τους Αμερικανούς και την κυπριακή Εθνοφρουρά, στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτές συμμετείχε τουλάχιστον μια μοίρα ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών, που υποστηρίζονταν από εναέρια δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού. Το σενάριο της άσκησης ήταν η προσομοίωση αντιποίνων κατά του Ιράν και ομάδων που υποστηρίζονται από αυτό στην ευρύτερη περιοχή. Οταν η ιρανική επίθεση ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου, οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιήθηκαν από «συμμαχικά» αεροσκάφη που έσπευσαν να συνδράμουν το Ισραήλ στην αναχαίτιση των ιρανικών drones και πυραύλων. Θυμίζουμε ότι η Κύπρος είναι μέρος του σχήματος 3+1, που περιλαμβάνει επίσης την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, με αυξημένο ρόλο στη στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε ανάλογες συνεκπαιδεύσεις με τους Ισραηλινούς, που προσομοιώνουν τον βομβαρδισμό στρατηγικών υποδομών του Ιράν, το ανάγλυφο του οποίου και η απόσταση από το Ισραήλ είναι όμοια με την απόσταση Ελλάδας - Ισραήλ. Κάπως έτσι, μέσα από τους πολλούς ομόκεντρους κύκλους των αμερικανοΝΑΤΟικών σχηματισμών, η ένταση μεταφέρεται όλο και πιο κοντά στη χώρα μας, με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, να υποστηρίζουν φανατικά την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.


Φαρμάκια

Κατά 6% ή κατά 62 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η ιδιωτική δαπάνη για φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται και οι ασθενείς τα πληρώνουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους. Τέτοια είναι τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ, σκευάσματα της «αρνητικής λίστας», καθώς και φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά οι ασθενείς αναγκάζονται να τα πληρώσουν απευθείας από την τσέπη τους, επειδή η συνταγογράφηση στο «δωρεάν» σύστημα Υγείας κοστίζει ακριβότερα από το φάρμακο. Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε έρευνα του ΙΟΒΕ και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Η συνολική ιδιωτική δαπάνη για τις παραπάνω κατηγορίες φαρμάκων ήταν 1,078 δισ. ευρώ πέρυσι, από 1,016 δισ. ευρώ το 2022. Πρόκειται για ασύλληπτα ποσά, που βγαίνουν από την τσέπη βιοπαλαιστών και συνταξιούχων για να ενισχύσουν τα ταμεία των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και φαρμακαποθηκών. Το Φάρμακο - εμπόρευμα είναι μία από τις πολλές πηγές αιμορραγίας του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, δικαιώνοντας πλήρως το αίτημα για δωρεάν φάρμακα, χωρίς καμία συμμετοχή για όλους όσοι τα έχουν ανάγκη όταν τα έχουν ανάγκη. Οσο για την άθλια κοροϊδία της κυβέρνησης ότι με τις «αυξήσεις» σε συντάξεις και κατώτατο μισθό στηρίζει το λαϊκό εισόδημα, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι αυξήσεις στους συνταξιούχους το 2024 είναι 3% - μετά από πολλά χρόνια μειώσεων και παγώματος - ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ...χίλια και η ιδιωτική δαπάνη στα φάρμακα αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό!

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου