Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Εσείς θα το πίνατε; Αυτό πίνουν χωριά του Δήμου Αριστοτέλη





1074807_1403385756582292_54219787_o
 
Aυτό είναι το νερό που τροφοδοτεί τις υδρευτικές γεωτρήσεις της «προ του Άθω» περιοχής (Ιερισσού, Νέων Ρόδων, Ξηροποτάμου, Ουρανούπολης, Αμμουλιανής) και του Στρατωνίου. Αν αυτό που το κάνει να αφρίζει δεν έφτασε ακόμα στις βρύσες των σπιτιών μας, θα φτάσει τις επόμενες μέρες. Ήδη χύνεται στη θάλασσα. Περισσότερες συγκλονιστικές φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης.
Το ρέμα είναι ο Ασπρόλακκας και το βίντεο και οι φωτογραφίες του iosifsk είναι από την περιοχή της συμβολής των ρεμάτων Κοκκινόλακα – Ασπρόλακα μέχρι και την γέφυρα επί της επαρχιακής οδού Ιερισσού – Στρατωνίου, πηγαίνοντας για το Στρατώνι.  Μέρος των νερών του Ασπρόλακκα κατεισδύουν στο υπέδαφος και εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφορέα του κάμπου Κρυονερίου από τον οποίο υδρεύονται μέσω γεωτρήσεων όλοι οι προαναφερθέντες οικισμοί (υπόγειο υδατικό σύστημα Ασπρόλακκα με κωδικό GR1000130). Αυτό πίνουμε, με αυτό μαγειρεύουμε,  κάνουμε μπάνιο, ποτίζουμε τα λαχανικά.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, εξαιρετικά επείγον, αφορά τη δημόσια υγεία και ΑΜΕΣΑ πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές.
ΑΜΕΣΑ να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη ρύπανση του ρέματος.
Οι αφροί πρωτοεμφανίστηκαν σε φωτογραφίες του iosifsk από το Λάκκο (ρέμα) Καρατζά και τον Ασπρόλακκα πριν από ένα μήνα. Τις φωτογραφίες εκείνες είχαμε παρουσιάσει στην ανάρτησή μας  «Συγκλονιστικές εικόνες από τη ρύπανση στο ρέμα Καρατζά. Εισαγγελέας υπάρχει;» όπου είχαμε δώσει και μια πιθανή εξήγηση για την προέλευση της ρύπανσης. Ο Καρατζάς είναι ο παραπόταμος του Ασπρόλακκα που ξεκινάει από τις Σκουριές όπου αυτή τη στιγμή η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ διανοίγει υπόγεια στοά για τη στεγάνωση της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται εκτεταμένη χρήση χημικών. Λίγο παρακάτω είναι το σημείο όπου η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ξεπατώνει το δάσος για να κατασκευάσει φράγμα απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων. Εκεί εμφανίστηκαν οι πρώτοι αφροί στα νερά του ρέματος.
Όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη, νερά με αφρούς έχουν φωτογραφηθεί σε όλο το μήκος του Ασπρόλακκα, από τον Καρατζά στις Σκουριές μέχρι και λίγο πριν την εκβολή του στη θάλασσα (θέσεις Α, Β, Γ και Δ)
asprolakkas
Συγκεκριμένα, από τη θέση «Α» είναι αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 5 Ιανουαρίου:
imag42
Από τη θέση «Β» είναι αυτή η φωτογραφία, της ίδιας μέρας:
imag62
Από τη θέση «Γ» είναι αυτή η φωτογραφία, όπου ο Ασπρόλακκας (αριστερά) ενώνεται με το άλλο μεγάλο ρέμα, τον Κοκκινόλακκα (δεξιά) που δεν έχει αφρούς:
1601175_1402595659994635_1826686064_n
Και αυτή είναι από τη θέση «Δ», κάτω από τη γέφυρα, μετά από πολύ μεγάλη αραίωση:
foto+(9)
Oι αφροί είναι παρόντες σε όλα τα βίντεο του iosifsk του τελευταίου μήνα. Αυτό είναι από τις 25-26 Ιανουαρίου. Δείτε στο 5:32.


Ο Δήμος Αριστοτέλη είναι ο πρώτος που όφειλε να ενεργήσει αμέσως μόλις εμφανίστηκαν οι πρώτες εικόνες και να έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές για να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης και οι επιπτώσεις στο ποτάμι. Έπρεπε να έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες που ελέγχουν (;) την εξέλιξη της «επένδυσης» κατεπείγοντα έλεγχο της δραστηριότητας της εταιρείας στις Σκουριές. Έπρεπε να έχουν ληφθεί από τότε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθεί το περιβάλλον, οι πηγές του πόσιμου νερού και η δημόσια υγεία. Χωρίς καμμία χρονοτριβή, καμμία ολιγωρία, κανένα δισταγμό.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την περιοχή σμίξης-γέφυρας.

πηγή: antigoldgr


1 σχόλιο:

  1. Συγκλονιστική αποκάλυψη. Ας τα βλέπουν αυτά όσοι μιλάνε για... "αντισταθμιστικά οφέλη"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή