Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Οταν τελειώνει το «σαβουάρ βιβρ»...


Τι σου είναι, πάντως, αυτή η «σημειολογία», βρε παιδί μου... Τη μια μέρα ο Δρίτσας δήλωνε στη Βουλή ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, και μάλιστα με όλες τις απαιτήσεις της COSCO μέχρι κεραίας, ήταν «κίνηση καλής θέλησης», προκειμένου «να πάρει μπρος η αναπτυξιακή διαδικασία». Και την επομένη ο υφυπουργός εργασίας, Πετρόπουλος, από βήματος της Βουλής κούναγε το δάχτυλο στους συνταξιούχους για το ΕΚΑΣ που τους έκοψε, ισχυριζόμενος ότι ήταν «επίδομα που επινοήθηκε» και όχι σύνταξη. Ετσι είναι. Το σαβουάρ βιβρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί παρά να προσαρμόζεται στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Βλέπετε, η «βάρκα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν έχει χώρο για όλους...

Τα «βασικά» στο αντιλαϊκό τεφτέρι... 
«Είμαστε σε φάση που μπορεί να αλλάξει σελίδα», ισχυρίστηκε προχτές σε τηλεοπτική εκπομπή ο Κ. Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, για τις «σελίδες που αλλάζουν» έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές, και από τη σημερινή, όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ. Αλλά πιο ενδιαφέρον έχει κανείς να παρακολουθήσει τι σημαίνει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ το «γύρισμα της σελίδας»: «Προσπαθούμε να φύγουμε από τη διαδικασία των προηγούμενων χρόνων και να μπούμε στη διαδικασία της ανάπτυξης. Αυτό δεν αφορά το μέλλον, αλλά το καλοκαίρι του 2016. Αυτό δε σημαίνει ότι οι πολίτες θα δουν τα εισοδήματά τους να καλυτερεύουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο αλλά μπορούμε έχοντας βελτιώσει τα βασικά οικονομικά μεγέθη, τα οποία δεν αφορούν, ξαναλέω, την καθημερινότητα του πολίτη»! Και, μάλιστα, για να μη μείνει και καμιά αμφιβολία για το τι εννοεί, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως π.χ. τον αγωγό ΤΑP, την «Cosco», το Ελληνικό, αλλά και τις επισκέψεις Βαλς, Γιούνκερ, Πούτιν και Γκάμπριελ «μαζί με επενδυτές». Να ποια είναι τα «βασικά» στο τεφτέρι της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης: Προνόμια και διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων, «γην και ύδωρ» για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Και για το λαό; Ούτε τα βασικά...

Η συνέπεια της κυβέρνησης
Το ψέμα και η παραπλάνηση έχουν γίνει «δεύτερη φύση» στην κυβέρνηση. Ετσι έγινε και στην περίπτωση του ΕΚΑΣ. Δε φτάνει, δηλαδή, που κατακρεουργεί τις συντάξεις, αλλά κοροϊδεύει τους συνταξιούχους φόρα - παρτίδα. Οταν τέθηκε το ζήτημα για αναδρομικό κόψιμο του ΕΚΑΣ από την αρχή του έτους, βγήκε η κυβέρνηση και υποσχέθηκε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που τελικά θα το χάσουν μέσα στο 2016 δεν θα επιστρέψουν αναδρομικά τους 5 μήνες που είχαν λάβει και ότι το ποσό που το υπολόγιζε να «εξοικονομήσει» θα καλυπτόταν από άλλες πηγές. 

Ηρθε, όμως, η ώρα της κατάργησης του ΕΚΑΣ με την καταβολή της σύνταξης του Ιούλη και προέκυψε το εξής: Αντί για το 20% των δικαιούχων από τους οποίους υπολόγιζε να το κόψει η κυβέρνηση, περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάστηκε στο 40% και 143.000 συνταξιούχοι το έχασαν οριστικά μέσα στο 2016. 

Ετσι, η κυβέρνηση «κράτησε» την υπόσχεσή της για μη αναδρομική παρακράτηση του ΕΚΑΣ. Αντί να το κόψει φέτος στο 20%, όπως αρχικά προβλεπόταν, το έκοψε στο 40% και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Για να επιβεβαιωθεί για μια φορά ακόμη ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι συνεπής στις υποσχέσεις της. 

Κρατάει μέχρι κεραίας τα λόγια της. Πράγματι, είναι συνεπής αλλά όχι απέναντι στους συνταξιούχους, αλλά στις δεσμεύεις που ανέλαβε με το 3ο μνημόνιο υπέρ του κεφαλαίου. Υπολόγιζε να κόψει φέτος πάνω από 160 εκατ. ευρώ από τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Επιασε» το πλάνο της, αδειάζοντας τις τσέπες των χαμηλοσυνταξιούχων. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να την μεμφθεί για ασυνέπεια..;

Οι «αποδείξεις» και η κοροϊδία της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση προανήγγειλε προχτές ότι θα υπάρξει εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που συντελείται με τη μη έκδοση αποδείξεων. Αυτό είπε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης. 

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τα πρόστιμα όσο και την απάλειψη των κινήτρων για φοροδιαφυγή με την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων. Βέβαια, εάν κάποιος νομίζει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα χτυπήσει τα «μεγάλα ψάρια», κάνει μεγάλο λάθος. Κι αυτό γιατί έτσι κι αλλιώς οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν τον τρόπο τους να τη σκαπουλάρουν. Ακόμα κι αν στήσουν τα γνωστά τηλεοπτικά σόου για τα δελτία ειδήσεων με τα συνεργεία του ΣΔΟΕ στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και αλλού, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί.

Και να μην ξεχνιόμαστε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που θεσπίζει φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους και διαγράφει πρόστιμα από λαθρέμπορους, πάει πολύ να ισχυρίζεται ότι θα χτυπήσει τους μεγάλους φοροφυγάδες. Στόχος, λοιπόν, δεν είναι αυτές οι περιπτώσεις, αλλά οι μικροί επαγγελματίες και καταστηματάρχες που φτύνουν αίμα για να κρατήσουν το μαγαζί τους και να ζήσουν την οικογένειά τους. Που τα τελευταία χρόνια φυτοζωούν εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων.

 Από τη στήλη << Απο... μέρα σε... μέρα >> του «Ριζοσπάστη», Κυριακή 3 Ιούλη 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου