Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Στο όριο της φτώχειας...


Η «εθνική σύνταξη» των 384 ευρώ αντιστοιχεί στο όριο της φτώχειας που θέτει η ΕΕ, που είναι στο 60% του μέσου εισοδήματος, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» το πρωί της Τετάρτης. Δεν ξέρουμε πώς γίνονται οι υπολογισμοί και οι στατιστικές της κυβέρνησης για το μέσο εισόδημα, αλλά η ουσία είναι ότι τοποθετεί το όριο της φτώχειας στα 384 ευρώ, το οποίο - σύμφωνα με την κυβερνητική μεζούρα - καθορίζει και την επάρκεια ή μη των συντάξεων. 
Δηλαδή, όσοι έχουν σύνταξη πάνω από 384 ευρώ ζουν καλά, δεν είναι φτωχοί. Κάποια ψίχουλα ακόμη θα συμπληρώνουν, με την ανταποδοτική σύνταξη του αντιασφαλιστικού τους νόμου, το εισόδημά τους, λέει η κυβέρνηση, και έτσι οι συνταξιούχοι θα ζουν πάνω από το όριο της φτώχειας!
Αυτό υπονοεί η κυβέρνηση, απαντώντας επίσης εμμέσως πλην σαφώς στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα ότι συντάξεις πάνω από 384 ευρώ είναι μεγάλες, άρα υπάρχουν ακόμη περιθώρια για παραπέρα μειώσεις, όπως αυτές που γίνονται τώρα με την εφαρμογή του νόμου τους.
Κι ας μη φτάνουν να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες, όπως στέγαση, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ. Αλλωστε, το κράτος ψίχουλα φτώχειας και εξαθλίωσης μπορεί να δίνει, αφού χρειάζεται το κρατικό χρήμα για δημόσιες και ιδιωτικές καπιταλιστικές επενδύσεις για να υπάρξει καπιταλιστική ανάκαμψη.

Κάλπικη αντιπαράθεση
 
Μεγάλος ντόρος γίνεται εδώ και μέρες στα αστικά ΜΜΕ με αφορμή την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου, με την κατηγορία ότι έδωσε «μαγειρεμένα» στοιχεία στη Γιούροστατ, «φουσκώνοντας» πολύ το δημοσιονομικό έλλειμμα - το πραγματικό λένε ήταν μικρότερο - και έγινε η αιτία να μπει η οικονομία της Ελλάδας στα μνημόνια και σε έλεγχο από την τρόικα και τους «θεσμούς». Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, στην αντιπαράθεση μπήκε και η Κομισιόν, με επιστολή της που αναφέρει ότι τα στοιχεία ήταν γνήσια και σωστά κι έχει εμπιστοσύνη στην ΕΛΣΤΑΤ, που ερμηνεύεται ότι κακώς παραπέμπεται σε δίκη. Η αντιπαράθεση οξύνεται, επίσης, με επίκεντρο αυτό το θέμα, ανάμεσα στην κυβέρνηση από τη μια και τη ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα από την άλλη. 

Ανεξάρτητα από το αν ήταν σωστά ή «φουσκωμένα» τα στοιχεία, όλος αυτός ο ντόρος επαναφέρει την κάλπικη άποψη ότι τα μνημόνια φέρανε την κρίση, ότι η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ευθύνεται για την κρίση και τα μνημόνια. Κρύβεται η πραγματική αλήθεια, δηλαδή η καπιταλιστική οικονομική κρίση για τη διαχείριση της οποίας σε όφελος του κεφαλαίου επιβλήθηκαν τα μνημόνια, τα άγρια αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, για να ενισχυθεί το κεφάλαιο. 

Γίνεται, επίσης, προσπάθεια να περάσει στις λαϊκές συνειδήσεις η άποψη ότι χωρίς τα μνημόνια δεν θα υπήρχαν τα βάρβαρα μέτρα, όταν αυτά επιβάλλονται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ με ή χωρίς μνημόνια. Ο λαός να μην «τσιμπήσει» στον αποπροσανατολισμό. Αυτός στο δικό του δρόμο της αντεπίθεσης.

Δεν μπορεί να παραπλανήσει
 
Εσπευσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, να «απαντήσει» για το νέο χαράτσι στο νερό (που αφορά βέβαια όχι μόνο το αρδευτικό αλλά και της ύδρευσης). Κοροϊδεύει δηλώνοντας δε ότι για το αρδευτικό νερό δεν υπάρχει καμιά απόφαση για μεταβολή στα τιμολόγια. Επειδή, όμως, όλοι οι «ιθαγενείς» δεν τρώνε «κουτόχορτο», ενημερώνουμε τον υπουργό ότι: Το σχέδιο της ΚΥΑ δείχνει την απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το νέο χαράτσι, το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος», που όσον αφορά τους αγροτοκτηνοτρόφους, θα επιφέρει αύξηση του κόστους της αγροτικής παραγωγής. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και η συγκυβέρνηση να απαντήσουν γιατί από το σχέδιο της ΚΥΑ εξαιρούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή από το νερό, αλλά και όσοι κεφαλαιοκράτες κερδίζουν από την αμφίβολη επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων. 
Και γιατί κοροϊδεύουν «παίζοντας» με το αν υπάρχει ή όχι απόφαση μεταβολής των τιμολογίων. Ενώ το ζήτημα είναι τι προβλέπει το σχέδιο της ΚΥΑ που είναι στη διαβούλευση, που όταν υπογραφεί, θα επιβάλει νέο χαράτσι και στη λαϊκή κατανάλωση και στην αγροτική παραγωγή αυξάνοντας το κόστος της.

Ας απαντήσουν και στην «Αυγή», που παραδέχεται ότι θα εφαρμοστεί το «περιβαλλοντικό τέλος» και συμφωνεί ότι στο πλαίσιο της οδηγίας της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί, στο όνομα της ορθολογικής χρήσης του. Το ότι το «περιβαλλοντικό τέλος» θα επιβληθεί από το 2017 σε όλους τους λογαριασμούς ύδρευσης και άρδευσης, δηλαδή σε όλα τα λαϊκά στρώματα, αποτελεί άλλον ένα λόγο αντίστασης και κοινής λαϊκής δράσης ενάντια στη φοροληστεία και την εμπορευματοποίηση του νερού, που το υποτάσσει στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει... 
 

 
Τρία υπουργεία επιστρατεύτηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής για να ανακοινώσουν ότι «ολοκληρώθηκε με επιτυχία» η έκδοση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους του προγράμματος του ΕΣΠΑ που αφορά και τους παιδικούς σταθμούς. 

Παρά το γεγονός ότι αποκλείστηκαν περίπου 48.000 παιδιά και οι οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση, παρά τις σοβαρές καταγγελίες ότι ακόμα και πολλοί από εκείνους που θεωρούνται ωφελούμενοι ενημερώθηκαν από τους παιδικούς σταθμούς ότι είναι δύσκολο να πάνε τα παιδιά τους γιατί δεν υπάρχουν θέσεις, τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας είχαν το θράσος να πανηγυρίζουν. 

Και να αραδιάζουν ποσοστά και συγκριτικά νούμερα που δήθεν δείχνουν ότι φέτος όλα πήγαν καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια... Η λέξη «εμπαιγμός» είναι λίγη για να περιγράψει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε χιλιάδες νέα ζευγάρια που βρίσκονται σε απόγνωση.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου