Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Χωρίς ελπίδα και προοπτική…


eurostatΕκτός δουλειάς, εκτός εκπαίδευσης, δίχως προοπτική και ελπίδα. Τη λίγο – πολύ γνώριμη, όσο και οδυνηρή, πραγματικότητα που βιώνει ο λαός ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι πάνω από ένας στους τέσσερις νέους, ηλικίας 20 – 24 ετών στην Ελλάδα (26,1%), δεν έχει απασχόληση, ούτε βρίσκεται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην ΕΕ, μετά την Ιταλία (31,1%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται η Κροατία και η Ρουμανία (24,1%) και ακολουθούν η Βουλγαρία (24%), η Ισπανία και η Κύπρος (22,2%). Στην ίδια κατάσταση, δηλαδή χωρίς εκπαίδευση, εργασία ή κατάρτιση, βρίσκονται περίπου 5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 20 – 24 ετών (17,3%) στην ΕΕ.
Ειδικότερα, το 2015 οι νέοι ηλικίας 20 – 24 ετών στην Ελλάδα, σε ποσοστό 49,7%, βρίσκονταν μόνο σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης (έναντι 33% στην ΕΕ), κατά 4,8% βρίσκονταν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης με παράλληλη απασχόληση (έναντι 17% στην ΕΕ), ενώ κατά 19,5% είχαν κάποια απασχόληση (έναντι 32,6% στην ΕΕ). Σημειώνεται ότι οι νέοι ηλικίας 15 – 29 ετών αντιστοιχούν στο 17% του πληθυσμού της ΕΕ (περίπου 90 εκατομμύρια).
Να σημειώσουμε εδώ ότι ακόμα και για τις περιπτώσεις που βρίσκονται «σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης» ή «είχαν κάποια απασχόληση» δεν διευκρινίζεται το είδος της εκπαίδευσης και απασχόλησης. Με δεδομένα τα παντός είδους προγράμματα συγκάλυψης και ανακύκλωσης της ανεργίας, αλλά και την έκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, είναι φανερό ότι και πέραν αυτού του 26%, πολλοί νέοι άνθρωποι φυτοζωούν περιπλανώμενοι από πρόγραμμα σε πρόγραμμα ή αναγκάζονται να δουλεύουν σχεδόν τζάμπα.
FacebooΑνταλλαγGoogle+

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου