Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Εχουν αποθρασυνθεί


Ανάμεσα στα πολλά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είπε κι αυτό σε συνέντευξή της σε εφημερίδα: «Τα μέτρα πλέον βρίσκονται πίσω μας, έχοντας παράλληλα τηρήσει το προεκλογικό μας πρόγραμμα και υπερκαλύψει κάθε μας υποχρέωση»!
Η δήλωσή της δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερο ...timing. Τη μέρα που βγήκε ο ΕΝΦΙΑ και οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες έλαβαν τα σχετικά ραβασάκια, την ώρα που πλησιάζει το «σφαγείο» της δεύτερης «αξιολόγησης» για εργασιακά - συνδικαλιστικά δικαιώματα. 

Την ώρα, δηλαδή, που όλα αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο, ότι για το λαό τα μέτρα είναι εδώ και μπροστά είναι κι άλλα, με το καθένα απ' αυτά να υπενθυμίζει τις κάλπικες υποσχέσεις με τις οποίες αυτή η κυβέρνηση άρπαξε την ψήφο του. Και είναι ακριβώς αυτά που κάνουν τη δήλωση της κ. Γεροβασίλη μια ακόμα επιβεβαίωση της αποθράσυνσής τους.

«Κανονικότητα» και στην Παιδεία... 
 
Βήμα προς την επιστροφή στην «κανονικότητα», σύμφωνα με τον υπ. Παιδείας, είναι το άνοιγμα των σχολείων «χωρίς προβλήματα, με όλα τα βιβλία, με τους αναγκαίους αναπληρωτές και με όλο το μόνιμο προσωπικό στη θέση του». Πέρα από το ότι η κυβέρνηση φτάνει να «βαφτίζει» επιστροφή στην κανονικότητα αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, το άνοιγμα των σχολείων χωρίς προβλήματα, υπάρχει και η εξής σοβαρή λαθροχειρία: Η ίδια η λειτουργία των σχολείων με περίπου 20.000 αναπληρωτές αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και όχι αντιμετώπιση των ελλείψεων, αφού σημαντικός όγκος του εκπαιδευτικού έργου δεν ανατίθεται σε μόνιμο προσωπικό αλλά στους «μόνιμους αναπληρωτές». «Κανονικότητα», λοιπόν, οι χιλιάδες «υπ' ατμόν» δάσκαλοι και καθηγητές για να είναι παρόντες μόλις τους καλέσουν οπουδήποτε στην Ελλάδα, ώστε να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία. «Κανονικότητα» και οι ελλείψεις, οι χαμένες ώρες εξαιτίας της χρόνιας αδιοριστίας μόνιμων εκπαιδευτικών, η άθλια κατάσταση με την Ειδική Αγωγή, όπου παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν έχουν τη στοιχειώδη σταθερότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μάλιστα, δίπλα στα βήματα προς την «κανονικότητα», ο υπουργός χαρακτηρίζει «κερδισμένη μάχη» την «επιτυχή έκδοση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών», χωρίς βέβαια να λέει κουβέντα για το Γολγοθά που έχουν μπροστά τους οι λαϊκές οικογένειες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Αλλη μια «κανονικότητα» της κυβέρνησης, λοιπόν, που για τους εργαζόμενους δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη συνέχιση της βάρβαρης ταξικής πολιτικής σε βάρος τους.

«Επανάσταση» στην εξαθλίωση
 
«Η συνάντηση των ηγετών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα μπορεί να αποτελέσει σταθμό για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη, αποτελώντας ένδειξη της αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πολιτική και κυρίως μετά το Brexit και την ενίσχυση των αντιδραστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων. 

Η παρουσία των ηγετών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα και η πρόσφατη παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, όπου έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για συνεργασία των αριστερών, σοσιαλδημοκρατικών, πράσινων, δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, αποτελούν τον καρπό της συνεπούς ευρωπαϊκής πολιτικής που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια», μιλώντας για «επανάσταση του Νότου» («Αυγή», 28/8/2016). 

Καυχιέται ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» για συμβολή στη συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους, με τη συνεργασία που μπορεί να προκύψει με τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ του «Νότου», λες και κάτι θετικό θα προκύψει για τους εργαζόμενους. 

Οταν, για παράδειγμα, την ίδια ώρα οι αναδιαρθρώσεις στα Εργασιακά στη Γαλλία, που ξεσήκωσαν θύελλα απεργιών, αυξάνουν τον απλήρωτο ημερήσιο εργάσιμο χρόνο μέσω διευθέτησης και μείωσης πληρωμής υπερωριών, στην Ιταλία επεκτείνονται οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διευκολύνονται οι απολύσεις, στην Ισπανία μείωσαν δραστικά την αποζημίωση απόλυσης, έδωσαν το δικαίωμα στους εργοδότες να μην τηρούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ελαστικοποίησαν τον εργάσιμο χρόνο. 

Μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης, μέτρα μείωσης μισθών, συντάξεων, φοροληστεία κ.λπ. Στην Ισπανία, ακόμη, οι κατασχέσεις σπιτιών «πήγαν σύννεφο». «Επανάσταση» στην εξαθλίωση, λοιπόν.

Πολλαπλές στοχεύσεις
 
Ζαλίζεται πραγματικά το μυαλό προσπαθώντας να παρακολουθήσει όλον αυτόν τον βομβαρδισμό των ανακοινώσεων από το υπουργείο Εργασίας για τα «νέα προγράμματα», που απευθύνονται στους ανέργους και με τα οποία η κυβέρνηση παρουσιάζεται να δίνει «μάχη» για την αύξηση της απασχόλησης.

 Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η προπαγανδιστική επίθεση πηγαίνει παράλληλα με τις προετοιμασίες του πρωθυπουργού για την παρουσία του στη ΔΕΘ και βέβαια πριν από την ανακοίνωση του πορίσματος της «επιτροπής των ειδικών» για τα Εργασιακά, με το οποίο θα μπει στην τελική ευθεία η διαδικασία των νέων ανατροπών. Επομένως, η κυβέρνηση προσπαθεί, από τη μια, να παρουσιάσει αυτά τα προγράμματα ως τον πυλώνα της «κοινωνικής» της πολιτικής και, από την άλλη, τα χρησιμοποιεί ως αντιπερισπασμό στα χειρότερα που φέρνει για τα Εργασιακά. 

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από την αξιοποίησή τους για τους παραπάνω σκοπούς, αυτά καθαυτά τα προγράμματα δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να κρύβουν προσωρινά το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας, να την ανακυκλώνουν και να προσφέρουν στην εργοδοσία τζάμπα εργατικά χέρια, σε μια περίοδο που οι όμιλοι «καίγονται» για την παραπέρα μείωση του κόστους εργασίας, ως βασικό συστατικό της ανάκαμψης.

 Είναι μάλιστα τέτοιο το θράσος της κυβέρνησης, που προσπαθεί να παρουσιάσει ως θετικό μέτρο την παράδοση στην εργοδοσία ακόμα και αυτού του πενιχρού επιδόματος ανεργίας που παίρνει ένας στους δέκα ανέργους, προκειμένου να τον προσλάβει για λίγους μήνες. 

Δηλαδή, ο άνεργος πληρώνει κι από πάνω το αφεντικό για να τον προσλάβει...

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου