Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

17ο Συνέδριο της FIR: Ο Αντιφασισμός είναι πιο επίκαιρος από ποτέ!


Η άνοδος του φασισμού, το προσφυγικό, η διαστρέβλωση της Ιστορίας και οι Γερμανικές Αποζημιώσεις απασχόλησαν το Συνέδριο της FIR στη Πράγα. Δημιουργία παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στη Βουδαπέστη

15-01-plakatauschwitz_fertig_v1web


fir 

Την έντονη ανησυχία του για την άνοδο των ακροδεξιών και νεοφασιστικών δυνάμεων στον κόσμο, την έξαρση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, και την προσπάθεια παραχάραξης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας εξέφρασε το 17ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR – Fédération Internationale des Résistants), που πραγματοποιήθηκε στη Πράγα, 18 – 19 και 20 Νοέμβρη.

Στο Συνέδριο πήραν μέρος 51 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούσαν 26 Οργανώσεις από σχεδόν 20 ευρωπαϊκές χώρες, κάτω από το σύνθημα:

65 χρόνια η FIR αγωνίζεται για την ειρήνη, την αλληλεγγύη,  τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα
μάχεται ενάντια στο νέο-φασισμό, τον ρατσισμό και τις ρίζες του φασισμού
υπερασπίζεται τη μνήμη των μαχητών της αντίστασης και των θυμάτων του φασισμού, ενάντια στον αναθεωρητισμό της ιστορίας.

Το Συνέδριο της FIR ήταν αφιερωμένο στα 80 χρόνια από τον Ισπανικό Εμφύλιο και στους διεθνιστές εθελοντές αντιφασίστες μαχητές της Ελευθερίας, με κεντρικό σύνθημα «NO PASARAN».

Ο Γιώργος Μωραΐτης
Ο Γιώργος Μωραΐτης

Την Παρασκευή 18 Νοέμβρη, η FIR τίμησε με το βραβείο Μισέλ Βάντερμπορχτ[1] αντιφασίστες και αντιστασιακούς αγωνιστές, σε τελετή με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του XVII Τακτικού Συνεδρίου της. Ανάμεσά τους τιμήθηκε και ο κομμουνιστής αγωνιστής Γιώργος Μωραΐτης. 

Ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε, το Σάββατο 19 Νοέμβρη, η παρουσία 120 Ελλήνων μελών των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (αντιστασιακοί, μαχητές τους ΕΑΜ, του ΔΣΕ, φίλοι και απόγονοι των μαχητών) που συνόδεψαν τους 6 Ελληνες Αντιπροσώπους στην Πράγα και παρακολούθησαν την έναρξη, τις εισηγήσεις και τις πρώτες ομιλίες.

Τα μέλη της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ,  που συνοδεύουν τους Αντιπροσώπους τους, παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου της FIR, στην Πράγα.
Τα μέλη της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, που συνοδεύουν τους Αντιπροσώπους τους, παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου της FIR, στην Πράγα.


Τα μέλη της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ,  που συνοδεύουν τους Αντιπροσώπους τους, παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου της FIR, στην Πράγα.
Στο Συνέδριο έγινε ο απολογισμός της δράσης της FIR τα τελευταία τρία χρόνια, έγινε αναφορά στις εντυπωσιακές εορταστικές εκδηλώσεις και πολλές πολιτικές δραστηριότητες. Επισημάνθηκε με ανησυχία η άνοδος της επιρροής της ακροδεξιάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση των προσφύγων που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους εξαιτίας των πολέμων στις περιοχές τους, ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου, η έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και η προσπάθεια ξαναγραψίματος της ιστορίας και την στρέβλωση του ρόλου της Αντίστασης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστος Τζιτζιλώνης στο βήμα του Συνεδρίου της FIR
Ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστος Τζιτζιλώνης στο βήμα του Συνεδρίου της FIR

Ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Χρήστος Τζιτζιλώνης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε, ανάμεσα στα άλλα:

«Ο πόλεμος είναι πραγματικότητα, στην Μέση Ανατολή (Παλαιστίνη, Ιράκ, Συρία, Υεμένη), στην Αφρική (Νιγηρία, Σουδάν, Λιβύη και αλλού), είναι όμως και στην Ευρώπη, στην Ουκρανία και η απειλή για μια γενικότερη ανάφλεξη είναι υπαρκτή.

»Εκτός όμως απ’ αυτό, μαζί με τη φτώχεια που αυξάνεται διεθνώς, έχουν προκαλέσει οι πολεμοκάπηλοι, μια χωρίς προηγούμενο προσφυγιά, δυστυχισμένων ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν μια ασφαλή και καλύτερη ζωή, για αυτούς και τα παιδιά τους, αλλά βρίσκουν κλειστά σύνορα, ή πνίγονται μαζικά στις θάλασσες.

»Οι πόλεμοι αυτοί δεν ήρθαν από μόνοι τους σαν μια καταιγίδα. Τους προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (…) Είναι αυτοί που αρπάζουν τον πλούτο των Λαών, που δημιουργούν την φτώχεια, την δυστυχία, την δυστυχία, τους πολέμους και την προσφυγιά (…)

»Εμείς σεβόμενοι την ιστορία και τις θυσίες των ιδρυτών της FIR, πρέπει να μιλήσουμε καθαρά και να ονομάσουμε τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης. Δεν μπορούμε να λέμε αορίστως ότι στις μέρες μας αυξάνονται και ισχυροποιούνται οι φασιστικές οργανώσεις και να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βοήθησαν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά τους ακροδεξιούς και τους φασίστες στην Ουκρανία για να πάρουν την κυβέρνηση και συνεχίζουν να τους στηρίζουν ανοικτά στον πόλεμο που διεξάγουν κατά του λαού τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας ανταγωνιζόμενοι την Ρωσία. Είναι οι ίδιοι που ανέχονται και υποστηρίζουν τις φιλοναζιστικές κυβερνήσεις των Βαλτικών χωρών, που ενώ ανοιχτά εξυμνούν τα SS και στήνουν μνημεία προς τιμήν τους, είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

»Οι ίδιοι δημιούργησαν, εκπαίδευσαν, εξόπλισαν και χρηματοδότησαν τους τζιχαντιστές του ISIS και αφού τους χρησιμοποίησαν για να πετύχουν τους σκοπούς τους, τώρα που αυτοί οι εγκληματίες προκαλούν αθώα θύματα σε δυτικές χώρες, καλούν διεθνή συμμαχία για την αντιμετώπισή τους, παριστάνοντας τους ανήξερους για την δημιουργία αυτών των ακραίων δολοφόνων.

»Οι ιμπεριαλιστές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ, και του ΝΑΤΟ, διαστρεβλώνοντας την ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προσπαθούν να αποκρύψουν ότι τους γερμανοφασίστες ναζί συνέτριψε ο ηρωικός Κόκκινος Στρατός και ο Λαός της Μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος και με ηγέτη τον Ιωσήφ Στάλιν, με αρχή τις κοσμοϊστορικές νίκες στο Στάλινγκραντ και στο Κουρσκ, δίνοντας περισσότερα από 20 εκατομμύρια νεκρούς. Επίσης μεγάλη ήταν η προσφορά στην συντριβή του φασιστικού τέρατος που πρόσφερε το Παρτιζάνικο κίνημα στις χώρες της κατεχόμενης Ευρώπης με οργανωτές και κύριους αιμοδότες τους κομμουνιστές.

»(…) χώρες  μέλη της ΕΕ για να λιγοστέψουν τις λαϊκές αντιδράσεις στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν κατ’ εντολή του μεγάλου κεφαλαίου, με ανυπόστατες και ανιστόρητες κατηγορίες, προχώρησαν σε απαγόρευση της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων και της χρήσης των συμβόλων τους. Είναι εντελώς απαράδεκτο να απαγορεύεται η χρήση του σφυροδρέπανου όταν το θρυλικό αυτό σύμβολο με την Κόκκινη σημαία ήταν που καρφώθηκε στην κορυφή του Ράιχσταγκ σηματοδοτώντας την συντριβή του ναζιστικού τέρατος».

Οι έξι Ελληνες σύνεδροι – αντιπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο 17ο  Συνέδριο της FIR.
Οι έξι Ελληνες σύνεδροι – αντιπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο 17ο Συνέδριο της FIR.

Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γρηγόρης Τουγλίδης επισήμανε ότι «τα προβλήματα με τον φασισμό παραμένουν γιατί παραμένει η αιτία που τον γεννά. Η αιτία αυτή είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα – ο καπιταλισμός», κατήγγειλε την υποκρισία αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων που καλούν σε αγώνα, δήθεν, κατά του φασισμού και την ίδια ώρα, στηρίζουν την ΕΕ και τις ΗΠΑ στην υποστήριξη που προσφέρουν στις Βαλτικές χώρες, στην Ουκρανία και αλλού. Κάλεσε την FIR και τις οργανώσεις – μέλη της να καταδικάζουν και να παλεύουν ενάντια σ’ αυτούς που στηρίζουν τέτοια καθεστώτα. Παρατήρησε ότι «Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα που τα λέμε όλα αυτά αν δεν λέμε ότι οι πόλεμοι γίνονται από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τα συμφέροντα των πολυεθνικών (…) Να καταγγείλουμε ότι οι τρομοκράτες τύπου Αλ-Κάιντα και ISIS είναι δημιούργημα των ιμπεριαλιστών που τους εκπαίδευσαν, τους χρηματοδότησαν, τους χρησιμοποίησαν και τους χρησιμοποιούν για να επιβάλλουν τα δικά τους σχέδια», και ζήτησε «Να παλέψουμε για την ανατροπή και κατάργηση του εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά φτώχεια, δυστυχία, φασισμό και πολέμους».

Το 17ο Συνέδριο έγκρινε ομόφωνα το πιο κάτω Ψήφισμα που πρότεινε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τις γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα:
ΨΗΦΙΣΜΑ

Για τις γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα

Η FIR στηρίζει το αίτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, των Ελλήνων συναφωνιστών, για την υλοποίηση των διεθνών συμφωνιών του Παρισιού και του Λονδίνου (1952) που ορίζουν τις υποχρεώσεις της Γερμανίας για τις πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα για τις καταστροφές που προκάλεσαν 29 ναζιστικά κατοχικά στρατεύματα την περίοδο 1941 – 1944.
Στη βάση αυτή, υποστηρίζουμε το αίτημα – αναφορά που κατέθεσε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα δικαιώνοντας τα ελληνικά συμφέροντα. Η εκτελεστική μας επιτροπή έστειλε γράμματα στη γερμανική κυβέρνηση και μέλη της ΕΕ και συμμετείχε σε συνέντευξη στις Βρυξέλες μαζί με τους Ελληνες συντρόφους μας.

Επιμένουμε και για μια ακόμη φορά καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση και την κυβέρνηση της Ελλάδας να βρουν κοινή γλώσσα ώστε να συζητήσουν το θέμα και να υλοποιήσουν τις σχετικές συμφωνίες για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις – οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Το δεύτερο ψήφισμα που κατέθεσε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, δεν μπήκε σε ψηφοφορία αλλά κρατήθηκε να συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIR.
Η Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου στάθηκε σε 5 σημεία:
  • Ο Αντιφασισμός είναι πιο επίκαιρος από ποτέ!
  • Να σταματήσουμε την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού και του νέο-φασισμού
  • Να εξοντώσουμε την απειλή του πολέμου — για την προστασία της ειρήνης
  • Να διαφυλάξουμε τη μνήμη – ενάντια στον ιστορικό ρεβιζιονισμό
  • Να εμπεδώσουμε την ενότητα των αντιφασιστικών δυνάμεων – να κερδίσουμε τις νέες γενιές!
Και καταλήγει:

Εδώ και 65 χρόνια η FIR δουλεύει ως διεθνής οργάνωση – ομπρέλα όλων των διαφόρων μαχητών και δυνάμεων του αντι-χιτλερικού συνασπισμού, πρώην διωγμένων και νυν αντιφασιστών. Η δύναμή τους είναι το κοινό πνεύμα που είναι αποτέλεσμα παρ’ όλους τους διαφορετικούς πολιτικούς κομματικούς προσανατολισμούς, κοινωνικές απόψεις ή θρησκευτικές αξίες. Η ατραπός του «δαυλού της FIR» τονίζει εντυπωσιακά αυτή τη κοινότητα. 

— παλεύουν για να ανατρέψουν το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννάει φτώχεια, φασισμό και πόλεμο

— υπερασπίζονται δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα

— στηρίζονται σε θρησκευτικά ή ανθρωπιστικά ιδανικά συνδεδεμένα με αντιφασιστικούς στόχους

— θέλουν να διαφυλάξουν τις μνήμες των οικογενειών τους. Ο κάθε δρόμος προς τον αντιφασισμό είναι ευπρόσδεκτος για τη FIR. Η ενότητα αυτή πρέπει εκ νέου να αναπτυχθεί, γιατί η γενιά – αυτόπτης μάρτυρας φεύγει. Καλούμε όλες τις ομοσπονδίες – μέλη να ανοίξουν τις δομές τους για τις σημερινές γενιές. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουμε την πρόκληση να συμμεριστούμε τα ιδανικά της αντιφασιστικής κληρονομιάς με τις μεταπολεμικές γενιές οι οποίες προσκομίζουν τα δικά τους θέματα και προοπτικές στις πολιτικές συζητήσεις.

Γι’ αυτούς τους λόγους για τη FIR το καθήκον είναι:
Μαζί με τις σημερινές γενιές να διαφυλάξουμε την κληρονομιά των μαχητών και διωγμένων και να παλέψουμε για τη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και έναν «Νέο Κόσμο Ειρήνης και Ελευθερίας».

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο επανεκλέχτηκαν ο Χρήστος Τζιτζιλώνης, Αντιπρόεδρος, και ο Γρηγόρης Τουγλίδης, μέλος. Στο ΔΣ εκλέχτηκαν:
Πρόεδρος: ο Ούγγρος Βίλμος Χάιντι (Vilmos Hanti)
Αντιπρόεδροι: ο Χρήστος Τζιτζιλώνης, ο Ιταλός Φιλίππο Τζιουφρίντα (Filippo Giuffrida) και ο Ρώσος στρατηγός Μιχαήλ Α. Μοϊσέγιεφ (Michail A. Moiseev)
Γενικός Γραμματέας: ο Γερμανός δρ Ούλριχ Σνέιντερ (Ulrich Schneider)
Οικονομικός Γραμματέας: ο Γερμανός Χάιν Ζιφριτζ (Heinz Siefritz)
Μέλη: ο Γρηγόρης Τουγλίδης, ο Βέλγος Ζαν Καρντοέν (Jean Cardoen), ο Ιταλός Αλεσάνδρο Πόλιο Σαλιμπένι (Alessandro Pollio Salimbeni) και ο Ρώσος Νικολάι Ρογιάνοβ (Nikolai Royanov).

Το Συνέδριο έκλεισε τις εργασίες του με επίσκεψη – προσκύνημα στο μαρτυρικό Λίντιτσε (Lidice), το οποίο ισοπεδώθηκε εντελώς, ενώ εκτελέστηκαν 173  άντρες από 16 ετών και πάνω από τους ναζί στις 10 Ιουνίου 1942, και 184 γυναίκες και 88 παιδιά στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε αντίποινα για την εκτέλεση ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού των SS.

Οι αντιπρόσωποι και οι επισκέπτες κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων της φασιστικής βαρβαρότητας στο μνημείο για τα παιδιά – θύματα του πολέμου.
Το μνημείο στο Λίντιτσε αφιερωμένο στα παιδιά θύματα πολέμου
Το μνημείο στο Λίντιτσε αφιερωμένο στα παιδιά θύματα πολέμου

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (παράρτημα Βουδαπέστης)

Το απόγευμα της Κυριακής 20 Νοέμβρη, οι 120 Ελληνες  μέλη των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (αντιστασιακοί, μαχητές τους ΕΑΜ, του ΔΣΕ, φίλοι και απόγονοι των μαχητών) μαζί με τους 6 αντιπροσώπους τους,   συμμετείχαν, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, σε συνέλευση Ελλήνων, μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και απογόνων τους, στη Βουδαπέστη, οι οποίοι αποφάσισαν και ίδρυσαν παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Ετσι μετά το Μόναχο της Γερμανίας και το Σύδνεϋ  της Αυστραλίας, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας ιδρύεται το τρίτο παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Εξωτερικό.

Οι πέντε πρώτοι που υπέγραψαν για  την ίδρυση του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ_ΔΣΕ στη Βουδαπέστη
Οι πέντε πρώτοι που υπέγραψαν για την ίδρυση του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ_ΔΣΕ στη Βουδαπέστη
Δέκα Ελληνες, όπως απαιτούν οι νόμοι της Ουγγαρίας, υπόγραψαν το πρακτικό της ίδρυσης του παραρτήματος. Πέντε από τους επιζώντες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ και πέντε παιδιά των πολιτικών προσφύγων. Πρώτος Πρόεδρος του Παραρτήματος εκλέχτηκε ο νεαρός Θωμάς Ψαρογιάννης, που είχε καθοριστική συμβολή, μαζί με άλλους συντρόφους και φίλους του ΚΚΕ από την Ουγγαρία, στη μεταφορά και τη τοποθέτηση του μνημείου στη Φλώρινα, αφιερωμένο στη θυσία των μαχητών του ΔΣΕ.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Χρήστος Τζιτζιλώνης, συνυπογράφει το πρακτικό ιδρυσης του παραρτήματος στη Βουδαπέστη
Ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Χρήστος Τζιτζιλώνης, συνυπογράφει το πρακτικό ιδρυσης του παραρτήματος στη Βουδαπέστη
Αμέσως ακολούθησε η εγγραφή και των άλλων Ελλήνων της Βουδαπέστης που 
ήταν παρόντες στη συνέλευση και αναμένεται το παράρτημα γρήγορα να αποκτήσει τη στήριξη της ελληνικής κοινότητας της Ουγγαρίας.
[1] Ο Βέλγος αντιστασιακός αγωνιστής Μισέλ Βάντερμπορχτ (Michel Vanderborght) ήταν Πρόεδρος της FIR από το 2003 μέχρι το θάνατό του το 2011, με πλούσια δράση, αγωνίστηκε με επιτυχία για την ανανέωση της FIR.

*Η φωτογραφία που συνοδεύει το θέμα είναι Αφίσα της Βερολινέζικης Ενωσης των διωχθέντων από το Ναζιστικό Καθεστώς – «27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945 – ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ – Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου