Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

«Υψηλά» νοήματα...


Η ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων προκαταβολικά «είναι ζήτημα δημοκρατίας», λέει η κυβέρνηση. Δημοκρατία, δηλαδή, είναι η ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων, των μνημονίων, της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων με τη «νορμάλ» διαδικασία, οι εργασιακοί χώροι - γκέτο, οι ομαδικές απολύσεις, η απαγόρευση των απεργιών, η δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, τα δουλεμπορικά, η καταδίκη στην ανεργία, οι εκβιασμοί στο λαό να αποδεχτεί τα αντιλαϊκά μέτρα γιατί αλλιώς έρχεται το χάος... «Πάνω απ' όλα είναι η πατρίδα», λένε η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, πιέζοντας την κυβέρνηση να κλείσει όπως - όπως την «αξιολόγηση» του μνημονίου, για να μη διακινδυνεύσει ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Να μην υπονομεύουν την «εθνική προσπάθεια», τους απαντάει η κυβέρνηση. «Πατρίδα» είναι προφανώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι. «Εθνική προσπάθεια» είναι να τους μπουκώσουμε με νέο ζεστό χρήμα και προνόμια. Είναι ιδέα μας ή όσο «χοντραίνουν» οι κόντρες των καπιταλιστικών κρατών, των τμημάτων του κεφαλαίου και των αστικών επιτελείων που προμηνύουν «κόλαση» για το λαό, τόσο «παχαίνουν» τα λόγια με στόχο να στρατευτεί ο λαός στους στόχους του κεφαλαίου; Οπως και να 'χει, όσο εκείνοι «μιλάνε για νίκες που το μέλλον θα φέρει», τόσο το λαό δεν πρέπει να τον «βάζουν στο χέρι».

Ενόχληση; Ποια ενόχληση;
 
Την αγωνία της κυβέρνησης να χαράξει μια πειστική υπερασπιστική γραμμή των αντιλαϊκών της επιλογών, παρουσιάζοντάς τες ως προϊόν «πιέσεων» και «εκβιασμών», εκφράζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας. Σε συνέντευξή του, ισχυρίστηκε ότι η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» έχει «κολλήσει», λόγω της «ενόχλησης κάποιων από την επιτυχία της κυβέρνησης στην επίτευξη των στόχων που όριζε η συμφωνία του 2015», επειδή «δεν θέλουν να αποδεχθούν πως μία κυβέρνηση αριστεράς μπορεί να δώσει λύσεις και διέξοδο» κι επειδή «αποδείξαμε πως οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να κάνουν επιλογές ακόμα και μέσα στα στενά πλαίσια μιας συμφωνίας κι αυτό προφανώς ενοχλεί». Λέει, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση τιμωρείται από τους «σκληρούς» του κουαρτέτου, επειδή πήρε κάποια φιλολαϊκά τάχα μέτρα παρά τους περιορισμούς και αυτός είναι λόγος να τη στηρίξει ο λαός. Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο. Μόλις πριν από λίγες ώρες, η κυβέρνηση σχολίαζε από μόνη της ότι η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος αναγνωρίστηκε από όλους στο Γιούρογκρουπ, πράγμα το οποίο είπε και δημόσια ο Ντάισελμπλουμ. Επίσης, μόνο τον τελευταίο μήνα να ψάξει κανείς, θα βρει πάμπολλες δηλώσεις θαυμασμού των Ευρωπαίων «εταίρων» για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τα συμφωνηθέντα με το μνημόνιο. Ξεχωρίζει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, που έλεγε τις προάλλες περιχαρής ότι «η ελληνική κυβέρνηση έπραξε πολλά και κατάφερε πολλά, καθώς πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά επί πολλά, πολλά χρόνια». Για ποια ενόχληση μιλάει, επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιον προσπαθεί με τέτοιες γαλιφιές να κοροϊδέψει;

Να τσεκάρουν τις «πηγές» τους
 
«(...) Το ζήτημα, όπως έλεγαν απλοί αγρότες στην Iskra, είναι να μην ξεπουλήσουν ξανά και στην κρίσιμη στιγμή τον αγώνα των αγροτών οι γνωστοί αγροτοπατέρες. Οι ίδιοι αυτοί αγρότες της Θεσσαλίας έλεγαν ότι αυτοί οι "αγροτοπατέρες" χρησιμοποιούν κάθε φορά μεγάλα επαναστατικά λόγια, κάνουν λόγο για ανυποχώρητους αγώνες διαρκείας, αλλά την κρίσιμη στιγμή, με κομματική εντολή, βρίσκουν διάφορα προσχήματα για να εκτονώσουν και να σταματήσουν τον αγώνα, προβάλλοντας ως άλλοθι κάποια "ψίχουλα" που δίνει η κυβέρνηση. Αυτό, για παράδειγμα, έγινε και με τους περσινούς σκληρούς αγροτικούς αγώνες, όταν προτάθηκε να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα και να κατέβουν στην Αθήνα, πράγμα που είχε και ως σκοπό και ως αποτέλεσμα, όχι την αγωνιστική κλιμάκωση της προσπάθειας, αλλά τον τερματισμό του αγώνα με έναν "εύσχημο" τρόπο. Φέτος (...) πρέπει εξαρχής να τεθούν τα αιτήματα, να υπάρξει γενικός συντονισμός και όχι βιλαέτια και να καθοριστεί ο χαρακτήρας και η διάρκεια του αγώνα, ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα». Για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να συκοφαντήσει τον αγώνα που συντονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η «Iskra» βάζει στο στόμα αγροτών αυτά που θα ήθελε η ίδια να πει. Αν, πάντως, μίλησε με «απλούς αγρότες», ας ψαχτεί λίγο μήπως οι «πηγές» της είναι ίδιες με της Χρυσής Αυγής, επειδή τα ίδια γράφουν και αυτοί στα σάιτ τους. Οσο για το «όλοι μαζί», καμιά έκπληξη δεν προκαλεί η ιστοσελίδα της ΛΑΕ. Θέλουν τους μικρομεσαίους αγρότες να διαδηλώνουν με τα αιτήματα των αγροτοκαπιταλιστών, με τους οποίους δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον. Καθαρά πράγματα.

Πρόνοια για «δανειολήπτες»... 
 
Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση και ένα από τα «χαρτιά» που παίζουν τα στελέχη τους στους εορτασμούς τους είναι η «ανασυγκρότηση» του κράτους Πρόνοιας, που υποτίθεται ότι έχουν ξεκινήσει, πάντα βέβαια στο «στενό δημοσιονομικό πλαίσιο». Ενα πρώτο σχόλιο είναι ότι όλο και περισσότερο η Πρόνοια ταυτίζεται μόνο με τα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια και στους ανήμπορους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να αφορά δωρεάν υπηρεσίες με ευθύνη του κράτους προς όλο το λαό, αλλά αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους προκατόχους της. Μάθαμε λοιπόν την περασμένη βδομάδα ότι κομμάτι του «κράτους Πρόνοιας» που οικοδομεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι και τα «120 γραφεία για την ενημέρωση/υποστήριξη δανειοληπτών». Ομως, είναι σχεδόν αδύνατο να αντιληφθεί κανείς τι σόι Πρόνοια είναι αυτή που «οικοδομεί» ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα «υποδέχεται» (ή θα ψάχνει;) δανειολήπτες για να τους «βοηθήσει». Γιατί ο φτωχός έχει ανάγκη από ανακούφιση, ενώ ο «δανειολήπτης» να «ξεχρεώσει». Μάλλον άλλη μια «πρόνοια» προς τις τράπεζες ετοιμάζεται, παρά στο φτωχόκοσμο.

 Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου