Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Παζάρια γύρω από το «είδος» και το ύψος των νέων αντιλαϊκών μέτρων

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

Ο Δ. Παπαδημητρίου προανήγγειλε ουσιαστικά προχτές το νέο πετσόκομμα του αφορολόγητου
Eurokinissi
Ο Δ. Παπαδημητρίου προανήγγειλε ουσιαστικά προχτές το νέο πετσόκομμα του αφορολόγητου
Το νέο «κούρεμα» στο αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων, οι παρεμβάσεις στα προνοιακά επιδόματα, σε συνδυασμό και με την αναβάθμιση του «δημοσιονομικού κόφτη», αποτελούν ορισμένες πτυχές των αντιλαϊκών παζαριών και των συνεννοήσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» του κουαρτέτου. Ηδη ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, με επιστολή του προς το κουαρτέτο «ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Γιούρογκρουπ της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
 Ταυτόχρονα, πηγές της Ευρωζώνης, αναφορικά με τη νέα επιστολή Τσακαλώτου, το περιεχόμενο της οποίας μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό, επισημαίνουν πως αποτελεί «καλή αφετηρία», ωστόσο θα χρειαστούν «περισσότερες διαπραγματεύσεις» προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

Χαρακτηριστική είναι και η επίσημη «ενημέρωση» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου της, Μ. Σχοινά, επισήμανε πως «τέτοια ζητήματα συζητούνται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και μεταξύ των μελών του Γιούρογκρουπ». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εξέφρασε την προσήλωση της Κομισιόν στις «εποικοδομητικές συζητήσεις» προκειμένου, όπως είπε, να συνεχίσει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και να διευκολύνει την «περαιτέρω πρόοδο»...


Στα σκαριά τα νέα μέτρα φοροληστείας
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, ουσιαστικά προανήγγειλε την περαιτέρω σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου και μάλιστα ανεξάρτητα από το ζήτημα των αντιλαϊκών εφεδρειών που θα περιλαμβάνονται στο νέο «κόφτη»: «Το αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται. Οπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά, «διευκρινίζοντας» στη συνέχεια πως «δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης, ούτε είναι στις προθέσεις, για μείωση του αφορολόγητου»...
Σε αυτό το φόντο, το υπό διαβούλευση ζήτημα είναι το μέγεθος της παρέμβασης στο αφορολόγητο όριο, το οποίο βέβαια θα κλειδώσει σε συνδυασμό και με το εύρος άλλων παρεμβάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι, όπως, για παράδειγμα, η διόγκωση του «μειωμένου» συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 14%.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν ξεκινήσει οι επεξεργασίες σχετικά με τα σενάρια γύρω από το αφορολόγητο όριο και τις αντίστοιχες αυξήσεις στα κρατικά έσοδα, ανάλογα με το ύψος της καρατόμησης που θα επιλεγεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, και με βάση τα εξεταζόμενα σενάρια, το ενδεχόμενο μείωσης του «άτυπου» αφορολόγητου (από τα 8.636 ευρώ που ξεκινά σήμερα) στα εισοδήματα ύψους 6.000 ευρώ, θα προκαλέσει τη διόγκωση των κρατικών εσόδων, δηλαδή την ενίσχυση της φοροληστείας του λαού κατά 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Να σημειωθεί ότι με την προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα αφορολόγητα όρια μισθωτών και συνταξιούχων, από τα 9.545 ευρώ, για τους φορολογούμενος χωρίς παιδιά περιορίστηκαν στα 8.636 ευρώ, με 1 παιδί στα 8.863 ευρώ και με 2 παιδιά στα 9.090 ευρώ. Ετσι, οι περαιτέρω επιβαρύνσεις στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) ήδη ξεκίνησαν από εισοδήματα της τάξης των 617 ευρώ το μήνα.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 7.000 ευρώ θα σημάνει το δυνάμωμα της φοροληστείας για όλα τα λαϊκά εισοδήματα που βρίσκονται πάνω από τα 500 ευρώ το μήνα. Σε αυτό το επίπεδο, οι φορολογικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται έρχονται να συμπιέσουν ακόμη και αυτούς τους κατώτατους μισθούς και τα μεροκάματα, τις χαμηλές συντάξεις καθώς και τα λαϊκά εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από τα όρια της επίσημης φτώχειας.

Αντιλαϊκή κλιμάκωση με όχημα το κρατικό χρέος
«Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος έγκειται στη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΣΜ), Κλ. Ρέγκλινγκ, με αφορμή τη χτεσινή απόφαση σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Εν προκειμένω, ο χρονικός ορίζοντας για την απομείωση του κρατικού χρέους επεκτείνεται μέχρι το 2060, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ESM, όπως υπενθύμισε εκ νέου χτες ο Κλ. Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, το ελληνικό κρατικό χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060, μειωμένο κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό κράτος θα εφαρμόζει ολόπλευρα το «πρόγραμμα διάσωσης».

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ακόμη ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν συνεπάγονται την ανάληψη επιπλέον κόστους από τα κράτη - μέλη του ESM.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε τους κανόνες που θα ισχύσουν για τρία βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη. Αυτά αφορούν:

-- Ανταλλαγή ομολόγων. Νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
-- Ο ESM θα παρέμβει στις συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης.

-- Προσαρμογή χρηματοδότησης. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμους τίτλους που θα προσαρμόζονται με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η χτεσινή απόφαση του ΕSM έρχεται σε συνέχεια των έγγραφων διαβεβαιώσεων της συγκυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, σχετικά με τον έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος».

«Τρέχουν» τα προαπαιτούμενα μέτρα
Ταυτόχρονα, προχωρά η συγκρότηση της διοίκησης της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας» (υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων). Σε αυτό το πλαίσιο, το «Εποπτικό Συμβούλιο» της Εταιρείας διόρισε πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου τον Γ. Διαμαντόπουλο, διευθύνουσα σύμβουλο την Ου. Αικατερινάρη και διευθύνοντα επιχειρησιακών λειτουργιών τον Στ. Γιουρέλη, ενώ η πλήρης σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί και το νέο πακέτο κρατικών επιχειρήσεων που θα περάσουν στο υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η διάρκεια λειτουργίας του οποίου φτάνει στα 99 χρόνια.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου