Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Επικοινωνιακή επιχείρηση εξαπάτησης του λαού


Τι λέει η προπαγάνδα της κυβέρνησης με αφορμή τα όσα αποφασίστηκαν στο Γιούρογκρουπ και ποια είναι η αλήθεια

Μια επικοινωνιακή επιχείρηση εξαπάτησης του λαού βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση, με αφορμή τα όσα συμφωνήθηκαν στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας για την πορεία της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Είναι γνωστό ότι από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση αυτό που προέκυψε ως απόφαση είναι η λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων όπως η μείωση του αφορολόγητου καθώς και νέες περικοπές στις συντάξεις. Το ακριβές περιεχόμενο και η ακριβής έναρξη της εφαρμογής τους είναι ζητήματα που θα εξεταστούν και θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα. Και βέβαια, δεν πρέπει να διαφεύγει ότι αναμένονται αποφάσεις και εξειδικεύσεις σε τομείς όπως τα Εργασιακά, η Υγεία, η Ενέργεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, που αποτελούν και προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που προβλέπονταν από την πρώτη «αξιολόγηση».
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από την πρώτη στιγμή που «έκλεισε» αυτή η συμφωνία, δηλαδή που αποδέχτηκε και συναποφάσισε έναν νέο κύκλο αντιλαϊκών μέτρων έσπευσε κατά την προσφιλή της τακτική να παρουσιάσει στο λαό μία εντελώς ψευδεπίγραφη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Ας επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε την επιχειρηματολογία της, την προπαγάνδα της, που με τον ίδιο άθλιο τρόπο, όπως και παλιότερα, στοχεύει στο να καλλιεργήσει στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες την αίσθηση ότι θα βγουν ωφελημένες από αυτές τις κυριολεκτικά τραγικές για τα συμφέροντα του λαού εξελίξεις.


1. ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι κυριολεκτικά απάτη να μιλά η κυβέρνηση για μέτρα που θα εφαρμοστούν από 1.1.2019 και άρα μέχρι τότε δεν θα επιβαρυνθεί ο λαός ή ότι εάν επιβαρυνθεί τότε θα υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ του, όταν και για το 2018 και για το 2019 θα υλοποιηθούν μέτρα περικοπών στις συντάξεις και στο λαϊκό εισόδημα και τα οποία έχουν αποφασιστεί από το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Αλλωστε, για τη διετία 2018 - 2019 αναμένονται μέτρα περικοπών συνολικού ύψους πάνω από 3 δισ. ευρώ από τις συντάξεις αλλά και από τις αυξήσεις στις εισφορές. Ετσι, θα έχουμε περικοπές σε:

-- ΕΚΑΣ
-- Μείωση στις νέες συντάξεις από το νέο τρόπο υπολογισμού
-- Μείωση των συντάξεων χηρείας
-- Περικοπές λόγω μείωσης του πλαφόν
-- «Πάγωμα» υφιστάμενων συντάξεων
-- Μείωση υφιστάμενων και νέων επικουρικών συντάξεων
-- Αυτόματος κόφτης της δαπάνης για επικουρικές
-- Περικοπές στα εφάπαξ
-- Αυξήσεις εισφορών για επικουρικές
-- Αυξήσεις εισφορών των αγροτών
-- Αύξηση ορίου ασφαλιστέων αποδοχών
 
2. ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Αυτά τα μέτρα δεν θα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα επειδή θα υπάρξει παράλληλη νομοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων. Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει κι ένα ευρώ ελάφρυνσης». 
 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου και νέες περικοπές στις συντάξεις που σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες, θα πρέπει να αποφέρουν έσοδα ύψους 2% του ΑΕΠ. Είναι επίσης δεδομένο ότι εάν δεν πιαστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% που θα προέλθουν από την αφαίμαξη και το χτύπημα του λαού, αναμένεται να παρθούν και νέα μέτρα πέρα από αυτά που ήδη συμφωνήθηκαν στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη 2017.Σ΄ αυτή την περίπτωση επομένως, όχι μόνο δεν θα παρθούν αντισταθμιστικά μέτρα όπως αυτά που υπόσχεται η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα υπάρξει για κάθε ευρώ επιβάρυνσης ένα ευρώ ελάφρυνσης που μπαίνει στο ταμείο του λαϊκού νοικοκυριού, αλλά σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την πληροφόρηση για το τι συμφωνήθηκε στο Γιούρογκρουπ, τα τεχνικά επιτελεία κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών μηχανισμών που από την Τρίτη θα ξεκινήσουν επαφές στην Αθήνα, θα συζητήσουν για το τι πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να παρθούν εάν δεν αποδώσουν όσα ήδη συμφωνήθηκαν! Αλλωστε, όπως προκύπτει από πληροφορίες, η επιλογή των όποιων «αντισταθμιστικών» θα γίνεται σε συνεννόηση με τους «θεσμούς» και κατά προτίμηση θα αφορά «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις, όπως μειώσεις στη φορολογία του κεφαλαίου και στις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή, δίπλα στις περικοπές στις συντάξεις και την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, θα προστίθενται και φοροαπαλλαγές και δωράκια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ολοι θυμόμαστε το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα» ή τις «κόκκινες γραμμές», εκείνες τις καραμέλες που πιπίλιζαν κυβερνητικά στελέχη και το ότι μετά συμφώνησαν για 3ο μνημόνιο. Κατ' αναλογία, γιατί να μην υποθέσει κάποιος ότι από τα σημερινά «αντισταθμιστικά» μέτρα δεν θα προκύψει τελικά ένας νέος δανεισμός και ένα 4ο μνημόνιο; Μάλιστα, επιχειρηματικοί κύκλοι θεωρούν πολύ πιθανό αυτό το ενδεχόμενο, αφού εκτιμούν ως αβέβαια για την καπιταλιστική ανάκαμψη τα αποτελέσματα από τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

3. ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Η Συμφωνία περιλαμβάνει τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για "ούτε ένα ευρώ περισσότερης λιτότητας" Στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση».
 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Καταρχάς, τα παραμύθια περί λιτότητας έχουν σαν στόχο να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού. Οποιο και να είναι το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί, το αποτέλεσμα είναι νέα δυσβάσταχτα βάρη για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Ακόμα και το ίδιο το ΔΝΤ έχει μιλήσει στο παρελθόν για αλλαγή μείγματος, ενώ είναι γνωστή η κόντρα ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ για το ποιο μείγμα πρέπει να ακολουθηθεί για να βγει ωφελημένο το κεφάλαιο. Γιατί, αυτό είναι το ζητούμενο. Το πώς δηλαδή θα υλοποιήσουν μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που θα υπηρετήσουν καλύτερα την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Από αυτήν την άποψη, βεβαίως τούς απασχολεί εάν θα υπάρχουν μέτρα «λιτότητας» ή μέτρα διαρθρωτικά. Είτε λοιπόν υπάρξει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, είτε υπάρξουν περικοπές των συντάξεων, είτε υπάρξουν αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο τομέα, το αποτέλεσμα για το λαό είναι το ίδιο.

4. ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι απαραίτητη για να βγει η χώρα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής το 2018».
 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η κυβέρνηση είναι σαφέστατη. Στην πραγματικότητα λέει πως απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι να τσακίσει το λαό, όπως συμφώνησε με τους εταίρους της. Και βέβαια η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση όχι μόνο δεν συνεπάγεται χαλάρωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά πολύ περισσότερο συνεπάγεται την απόκτηση ισχυρότερων κινήτρων, αλλά και σιγουριάς για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να επενδύσουν, να επιδιώξουν ανάκαμψη των κερδών τους, αλλά και να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας. «Ποσοτική χαλάρωση» ίσον ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

5. ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Εάν επιμείνει το ΔΝΤ στη φορολόγηση των φτωχών και στη μείωση της φορολογίας των πλουσίων τότε θα υπάρχει σύγκρουση, διότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει».
 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Θα μπορούσε να πει κάποιος το γνωστό «εδώ γελάνε». Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνο έχει δείξει ότι μπορεί μια χαρά να ασκεί πολιτική κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά παίρνει και τα εύσημα από τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών για τον άθλιο ρόλο που παίζει στο να ενσωματώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Είναι φανερό ότι ο Δραγασάκης τα λέει αυτά για να χρυσώσει το χάπι των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη συμφωνήσει στο Γιούρογκρουπ. Σε κάθε περίπτωση, η όποια «σύγκρουση» μπορεί να εκδηλωθεί δεν θα σχετίζεται με τη «φιλολαϊκή ευαισθησία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έχει αποδείξει ότι είναι στυγνά αντιλαϊκή. Ενδέχεται να γίνει στο πλαίσιο της διαμάχης και της σφοδρής σύγκρουσης που είναι υπαρκτή και αφορά συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που ο καθένας τους εκπροσωπεί...

Κ. Πασ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου