Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Επιτέλους επιστρέφουν οι “Θεσμοί” – Μνημόνια μέχρι να δύσει ο ήλιος !



Η αστική πολιτική στις πιο ιλαροτραγικές στιγμές της. Τα τείχη της πόλης ήδη γκρεμίζονται για να υποδεχθούν οι κυβερνητικοί την υπάλληλο του ΔΝΤ, Βελκουλέσκου, που επιτέλους επιστρέφει στην Αθήνα. Καμία έκπληξη φυσικά, καθώς τόσο το εν ενεργεία όπως και το εν δυνάμει κυβερνητικό προσωπικό, εκβάλλει από τα σπάργανα του αστικού κόσμου της χώρας, οπότε είναι μάλλον εξηγήσιμη η πολιτική ποιότητα που το διακρίνει, όπως και οι εγγενείς τάσεις δουλικότητας που συνθέτουν καθοριστικά την φυσιογνωμία του.


Η “κυβέρνηση της αριστεράς” λοιπόν, στο σημερινό Eurogroup αποδέχθηκε να προ-νομοθετήσει φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019 και μετά, και που όπως διατείνονται οι κυβερνητικοί θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Δηλαδή αν το αφορολόγητο φθάσει στα 6.000 ευρώ τότε θα μειωθεί ο ΦΠΑ για παράδειγμα, σε βασικά αγαθά για να αντισταθμιστούν οι απώλειες. Δηλαδή επιβάλλεται επιπλέον φορολογία σε κοινωνικά στρώματα που ήδη ζουν στα όρια της φτώχειας -εισόδημα 500 ευρώ το μήνα- και μειώνεται ο ΦΠΑ στις ντομάτες γιατί η κυβέρνηση είναι κοινωνικά ευαίσθητη. Ουσιαστικά η κυβέρνηση συναίνεσε σε τέταρτο μνημόνιο για την περίοδο μετά το 2019, ενώ ταυτόχρονα τώρα θα λάβει όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές για τα εργασιακά και τις επιπλέον περικοπές που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.

Δηλαδή ο Τσακαλώτος και η κυβερνητική παρέα του, πήγαν με ένα μνημόνιο στο Eurogroup και επέστρεψαν με δύο. Διαπραγματευτική τακτική που πρέπει να διδάσκεται στις σχολές Διεθνών Σχέσεων ! Αν και μάλλον διδάσκεται… τουλάχιστον στην Ελλάδα…

Πανηγυρίζουν οι κυβερνητικοί και ο θίασος που ακόμη τους ακολουθεί, γιατί ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη μπροστά στην επιτυχία της κυβέρνησης. Μα τι να πει και ο Μητσοτάκης… Περίμενε ο άνθρωπος, ο Τσακαλώτος να κάνει “υπερήφανη διαπραγμάτευση” και να διαλύσει την Ευρώπη, και αυτός πήγε και συμφώνησε σε όλα και στην αξιωματική αντιπολίτευση, έμεινε μόνο να γκρινιάζει γιατί δεν έγινε η νομοθέτηση του τέταρτου μνημονίου στις Βρυξέλλες για να μην χάνεται χρόνος. Δεν υπάρχει πια επίδικο αντιπολίτευσης. Πρέπει να υπάρξει κατανόηση…

Σε κάθε περίπτωση το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε πάλι, επιβεβαιώνοντας την ρήση που ευρέως διακινείται στα social media : Με τον ΣΥΡΙΖΑ μνημόνια μέχρι να δύσει ο ήλιος !

γράφει ο Χρήστος Μιάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου