Σάββατο 20 Μαΐου 2017

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ Νέα αγωνιστική πρωτοβουλία κατά της ανεργίας


Την Κυριακή 25 Ιούνη, στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Σειρά δράσεων το επόμενο διάστημα για την προετοιμασία της κινητοποίησης

Στιγμιότυπο από την προηγούμενη μεγάλη κινητοποίηση τον Απρίλη του 2016, την Πορεία ενάντια στην Ανεργία
Στιγμιότυπο από την προηγούμενη μεγάλη κινητοποίηση τον Απρίλη του 2016, την Πορεία ενάντια στην Ανεργία
Νέα λαϊκή κινητοποίηση με επίκεντρο το αίτημα εργαζομένων και ανέργων για «δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα» αναλαμβάνει ο δήμος Πατρέων. Μετά από πρόταση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή και εισηγήθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Κ. Πελετίδης, αποφασίστηκε η οργάνωση και προετοιμασία της νέας αγωνιστικής πρωτοβουλίας κατά της ανεργίας, την Κυριακή 25 Ιούνη, στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, «επιβεβαιώνεται πως μόνο η λαϊκή κινητοποίηση, η σταθερή διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων που δεν περιορίζονται για να χωρέσουν στο στενό "κορσέ" των μνημονίων, της ΕΕ, του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Είναι ώρα για δράση. Μπαίνουμε μπροστά όπως μας καλεί το καθήκον». Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

  • Τη Δευτέρα 22 Μάη, σύσκεψη σωματείων, συλλόγων και φορέων στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στις 7 το απόγευμα.
  • Στις 27 Μάη, διαμόρφωση του «Ανατολικού Πάρκου».
  • Προγραμματίζονται λαϊκές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, τις δημοτικές ενότητες, τις γειτονιές και τα χωριά του δήμου.
  • Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται επίσης με τους εργαζόμενους στο δήμο, την ΔΕΥΑΠ, τους Οργανισμούς.
  • Συναντήσεις με τους δημάρχους των δήμων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.
  • Πραγματοποίηση, την Τετάρτη 14 Ιούνη, εκδήλωσης - ημερίδας με θέμα: «Κοινωνική Οικονομία - διέξοδος ή νέα μορφή εκμετάλλευσης και ενσωμάτωσης των ανέργων;».
Χαρακτηριστικά ο Κ. Πελετίδης ανέφερε: «Με τη μαζική συμμετοχή και την αγωνιστική παρουσία δεκάδων φορέων, σωματείων και συλλόγων, με την κινητοποίηση των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας μας, "πλημμυρίζουμε" τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Την μετατρέπουμε σε Γέφυρα Ζωής και Αγώνα, για να υπάρχει εργασία για όλους, με αμοιβές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Φιλοδοξούμε τα εργατικά σωματεία και οι φορείς της νεολαίας στην ευρύτερη περιοχή μας να γίνουν οι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας».
Οι διεκδικήσεις

«Διεκδικούμε:

-- Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

-- Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

-- Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας.

-- Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου.

-- Κανένα σπίτι χωρίς φως, νερό, σταθερό τηλέφωνο.

-- Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-- Αμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές, για την κάλυψη των τεράστιων κενών στις υπηρεσίες του δήμου, στα σχολεία, στα νοσοκομεία της πόλης μας.

-- Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο, αθλητικές υποδομές, πολιτισμό κ.λπ.

-- Διεκδικούμε έργα που τα έχει ανάγκη ο λαός μας: Αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, έργα υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, μαζικών μεταφορών (προαστιακός σιδηρόδρομος, τραμ), έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής με αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές.

-- Να χτιστούν κρατικοί παιδικοί σταθμοί, σχολεία και νηπιαγωγεία για να μην στοιβάζονται τα παιδιά της πόλης μας.

-- Την απόδοση στο δήμο του συνόλου των στρεμμάτων του παλιού σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο.

-- Διαχείριση του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα σχεδιάζει, θα προσλαμβάνει προσωπικό, θα υλοποιεί το έργο της ορθολογικής διαχείρισης και μπορεί να εξασφαλίσει χωρίς νέες επιβαρύνσεις, νερό με επάρκεια, φτηνό και υγιεινό για όλους.

Ο πατραϊκός λαός πρέπει να κινητοποιηθεί και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς που θυσιάζουν την ποιότητα ζωής του στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να μην υιοθετήσει επιχειρήματα και αντιλήψεις που προβάλλουν σαν ευκαιρία για την πόλη τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενωμένοι μια γροθιά μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω. Συνεχίζουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας».

Είμαστε απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Κ. Πελετίδης υπογράμμισε ότι «το νέο, τέταρτο μνημόνιο φέρνει επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα - "φωτιά", που σαρώνουν και χτυπάνε από χίλιες μεριές το ήδη λεηλατημένο εισόδημα και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Μέτρα μόνιμα, που αθροίζονται σε όσα έχουν ήδη νομοθετήσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μέτρα που αυξάνουν τη φτώχεια και την ανεργία, που σαρώνουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, καταργούν την αργία της Κυριακής και βγάζουν "στο σφυρί" τα λαϊκά σπίτια.

Οι χτεσινές και προχτεσινές μεγάλες κινητοποιήσεις έστειλαν αγωνιστική απάντηση σε κυβέρνηση και δανειστές. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, δεν αποδέχονται τα μέτρα, τα απορρίπτουν, όπως και την πολιτική που τους εξοντώνει. Κυβέρνηση - ΣΕΒ δεν μπορούν, παρότι το επιδιώκουν, να κάνουν συμμέτοχο το λαό στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου , παρά τη "φιλότιμη" προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, που αποσπά τα χειροκροτήματα του ΣΕΒ, των δανειστών, να εξαπατήσει με τα λεγόμενα "αντίμετρα".

Ο λαός με την οργανωμένη παρέμβαση και τη συμμαχία του μπορεί να έχει αποτέλεσμα, να βάλει εμπόδια, να τους αναχαιτίσει, να αλλάξει συνολικά την πορεία των εξελίξεων.

Ως δημοτική αρχή, είμαστε απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική».

Ακολούθως ο Κ. Πελετίδης ανέφερε σειρά ενεργειών της δημοτικής αρχής για να πάρουν ανάσες τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι λαϊκές οικογένειες, οι άνεργοι που ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, όπως: Λήψη μέτρων απαλλαγής και μείωσης των δημοτικών τελών και των τιμολογίων της ΔΕΥΑΠ για τις οικογένειες των ανέργων και απόρων, των πολύτεκνων και τρίτεκνων, των μονογονεϊκών οικογενειών, των ατόμων με αναπηρία, για πάνω από 3.000 οικογένειες. Καταργήθηκαν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και το βρεφοκομείο. 

Αναβαθμίστηκε φέτος η λειτουργία των Λαϊκών Φροντιστηρίων, που προσφέρουν δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία. Συνέχιση της λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων στην Πλαζ και από φέτος στα Ροΐτικα. Δημιουργία του νότιου παραλιακού πάρκου, που αγκάλιασε και χρησιμοποιεί καθημερινά μεγάλο μέρος του λαού της Πάτρας.

Ριζοσπάστης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου