Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Αλλο ένα σόου για τις ΜΚΟ...



«Δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το πρόβλημα. Αυτό άλλωστε δεν είναι δουλειά του υπουργείου, αλλά των αρμοδίων αρχών. Εμείς καταθέσαμε όσα στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας. Από εδώ και πέρα η υπόθεση βρίσκεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου». Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, μετά την παράδοση - προχτές - στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, της επιστολής του Ευρωπαίου Επιτρόπου, με την οποία καταγγέλλει κάποια ή κάποιες ΜΚΟ για περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης προσφύγων και οικονομική διαφθορά. Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν παραδώσει τη διαχείριση του Προσφυγικού στις ΜΚΟ και κάνουν σόου με επιστολές και καταγγελίες, για να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι χωρίζουν «την ήρα από το στάρι», ότι δίνουν μάχη με τις διεφθαρμένες ΜΚΟ και ότι αντίθετα στηρίζουν τις «καθαρές» και τις «έντιμες». Γεγονός, ωστόσο, παραμένει ότι οι ΜΚΟ είναι αυτές που συνεχίζουν να κάνουν κουμάντο σε κέντρα υποδοχής και καταυλισμούς προσφύγων, με το κράτος σε ρόλο διανομέα κονδυλίων. Με δεδομένα τα τεράστια γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που «παίζονται» γύρω από τη διαχείριση του Προσφυγικού, η κατάσταση αυτή δημιουργεί υπόβαθρο για φαινόμενα όπως αυτά που καταγγέλλουν κυβέρνηση και Κομισιόν και τα οποία είναι μάλλον η κορυφή μόνο του παγόβουνου όσων πραγματικά συμβαίνουν.


* * *
 
Οι καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ ήταν από την αρχή πολύ σοβαρές, δημιουργώντας ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν κάποιες από αυτές, για τον τρόπο λειτουργίας και τη χρηματοδότησή τους. Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποκρισίας και της προκλητικότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο θέμα. Ποιος, αλήθεια, χορηγεί τα κονδύλια της λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας» στις ΜΚΟ, αν όχι η ίδια η ΕΕ; Ποιος παίρνει αποφάσεις τους τελευταίους μήνες που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ, αν όχι η κυβέρνηση; Ποιος αφήνει χώρο στην ασύδοτη δράση των ΜΚΟ, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και προσωπικού εξειδικευμένου, αν όχι η κυβέρνηση; Θυμίζουμε: Ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ομολόγησε ότι είναι «πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης να μην έχει κρατικές δομές φιλοξενίας στην Ειδομένη και να αφήνει να αλωνίζουν οι ΜΚΟ. Η ίδια η κυβέρνηση παραχώρησε σε ΜΚΟ χώρους στα ελληνικά νησιά και αλλού για να στήσουν υποδομές. Η ίδια η κυβέρνηση παίρνει δεκάδες αποφάσεις χρηματοδότησης αυτών των ΜΚΟ, για να έχουν συγκεκριμένη δράση. Κι ας έλεγε παλιότερα ο πρωθυπουργός ότι υπάρχουν «παρα-οργανώσεις» που δρουν με το μανδύα των ΜΚΟ.

* * *

Κυβέρνηση και Κομισιόν παριστάνουν ότι τώρα ανακάλυψαν τάχα το πρόβλημα με τις ΜΚΟ και ότι προσπαθούν να βάλουν τάξη. Θυμίζουμε μόνο ότι, όταν ο «Ριζοσπάστης» είχε βρεθεί για ρεπορτάζ στη Μυτιλήνη πριν από μερικούς μήνες, διαπίστωσε πως παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα σε όλες τις αρχές (δήμος, Περιφέρεια, Λιμενικό, Αστυνομία), κανείς δεν είχε τον ακριβή αριθμό των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί, ενώ υπάρχουν ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την ελληνική κυβέρνηση και αυτές με τη σειρά τους χρηματοδοτούν άλλες! Είναι και αυτό ένα αποκαλυπτικό στοιχείο της «ασυλίας» που απολαμβάνουν αυτές οι οργανώσεις, του «ελεύθερου» που έχουν να διαχειρίζονται κατά τα συμφέροντά τους τις οξυμένες ανάγκες μεταναστών και προσφύγων, και μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι τα νησιά. Σε όλες αυτές τις οργανώσεις το χρήμα ρέει άφθονο από εκείνους που τώρα τους προσάπτουν «ατασθαλίες» και παρανομίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για το 2015 διατέθηκαν για το Προσφυγικό από κοινοτικά προγράμματα 51,96 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 27,83 εκατ. δόθηκαν στο κράτος και τα 24,13 εκατ. σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. Το 2016, από τα 210 εκατ. ευρώ που έδωσε η Κομισιόν, τα 59,82 εκατ. δόθηκαν στο κράτος και τα 150,62 εκατ. σε διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ.

* * *
 
Ας αφήσουν, λοιπόν, κυβέρνηση και Κομισιόν τα «δεν είδα, δεν άκουσα» για τη δράση και το ρόλο των ΜΚΟ. Οσο κι αν προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα με όψιμες καταγγελίες και καταλογισμούς ευθυνών, τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες τους. Οπως δεν κρύβεται και το γεγονός ότι τα «έκτροπα» με ΜΚΟ είναι πλευρά μόνο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, με την οποία η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της στα κράτη - μέλη διαχειρίζονται και το ζήτημα του Προσφυγικού...

Κ. Πασ.
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου