Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Αυστηροποίηση των σχέσεων με την Κούβα με μπόλικο αντικομμουνισμό


Η φωτογραφια είναι απο το http://www.cnn.gr

Από το λεγόμενο θέατρο «Μανουέλ Αρτίμε» στο Μαϊάμι της Φλόριντα των ΗΠΑ, στη «φωλιά» της αντικουβανικής μαφίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έστησε ένα ολόκληρο σόου και υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα για την αυστηροποίηση των ταξιδιών και συναλλαγών με την Κούβα. Το συγκεκριμένο θέατρο παίρνει το όνομά του από τον Αρτίμε, έναν από τους πιο γνωστούς αντεπαναστάτες μισθοφόρους, επικεφαλής της επέμβασης της CIA στον Κόλπο των Χοίρων στην παραλία Χιρόν το 1961, την οποία μέσα σε 72 ώρες ο ένοπλος Κουβανικός λαός με τον ηγέτη του Φιντέλ Κάστρο κατάφερε να αναχαιτίσει.


Ο Τραμπ με έντονη αντικομμουνιστική ρητορική διαφοροποιεί τα μέτρα που είχε πάρει ο προκάτοχός του, Ομπάμα, με διαφορετική τακτική αλλά ίδιο στόχο, δηλαδή τον τερματισμό των κατακτήσεων που έφερε η σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Κούβα, παρά τις τεράστιες αντιξοότητες. Βεβαίως και ο Ομπάμα δεν προχώρησε στην πλήρη άρση του πολύμορφου αποκλεισμού, ωστόσο μετά το 2014 χαλάρωσε λίγο τους περιορισμούς για τα ταξίδια και άνοιξε τη δυνατότητα σε αμερικανικές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν μπίζνες στο νησί.

Τώρα ο Τραμπ θα εντείνει τις πιέσεις, με τις κατηγορίες κατά της Κούβας για «αυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώτος», τα προσχήματα της «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τον αποκλεισμό «ώστε να μην πηγαίνουν τα αμερικανικά δολάρια στο αυταρχικό καθεστώς και το στρατό που καταπιέζει το λαό». Εξήγγειλε ότι θα ενισχυθεί το καθεστώς κυρώσεων ενάντια σε αμερικανικές εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται με κουβανικές επιχειρήσεις που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού της Κούβας. Υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την πολιτική «βρεγμένα πόδια - στεγνά πόδια», η οποία αφορά τους Κουβανούς που προσεγγίζουν τις ακτές της Φλόριντα (είτε έχουν πατήσει στεριά είτε όχι) με επικίνδυνο τρόπο για την ζωή τους και ζητούν άσυλο. Απείλησε πολλές φορές την Κούβα με τα προσχήματα περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «ελεύθερων εκλογών». Επίσης ανακοίνωσε ότι δεν θα κλείσει την πρεσβεία στην Αβάνα, αλλά θα την χρησιμοποιήσει ως μοχλό για την «αλλαγή προς την ελευθερία».

Χωρίς ο ίδιος να το εξαγγείλει στη διάρκεια της φιέστας - σύμφωνα με τις διαρροές των ΜΜΕ - στο προεδρικό διάταγμα για την αυστηροποίηση των σχέσεων με την Κούβα δεν προβλέπεται να σταματήσουν οι εμπορικές πτήσεις, τα εμβάσματα των Κουβανοαμερικανών, όπως και τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοιο. 
Αλλά φαίνεται ότι θα γίνουν πιο αυστηροί οι όροι για τα ταξίδια στην Κούβα. Θα αλλάξουν οι 12 διαφορετικές κατηγορίες ταξιδιών (οικογενειακά ταξίδια, πολιτιστικές επισκέψεις κ.λπ.). Το 2016 ταξίδεψαν στο νησί 284.937 Αμερικανοί, ενώ από την αρχή της χρονιάς ο αριθμός τους έχει φτάσει τους 284.565.

Σε όλη αυτή την τακτική, ο Τραμπ έχει την πλήρη στήριξη γνωστών Κουβανοαμερικανών γερουσιαστών, με πλούσια δράση ενάντια στην Επανάσταση στην Κούβα, γνωστών αντικομμουνιστών όπως ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Μάριο Ντιάς Μπαλάρτ κ.ά.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου