Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Χέλμουτ Κολ: Πέθανε ένας σημαιοφόρος της αντεπανάστασης




Γράφει ο  Νίκος Μόττας //

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Παρασκευής στο σπίτι του στο Λουντβιχσχάφεν, σε ηλικία 87 ετώνλ ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ. Στα αστικά μέσα ενημερώσης άρχισαν ήδη οι πρώτες αγιογραφίες για τον «αρχιτέκτονα της ενωμένης Γερμανίας» και «σπουδαίο ευρωπαϊστή». 


Ασφαλώς, μια πολιτική φυσιογνωμία σαν τον Κολ είναι λογικό να τυγχάνει τέτοιου λιβανίσματος από τις αστικές γραφίδες: ολόκληρη η πολιτική του διαδρομή υπήρξε συνιφασμένη με την υπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, αφήνοντας ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην επικράτηση της αντεπανάστασης στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ).

Επικεφαλής της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) από 1973 έως το 1998, καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1982 έως το 1990 και μετέπειτα καγκελάριος της ενοποιημένης Γερμανίας μέχρι το 1998, ο Χέλμουτ Κολ υπήρξε πρωτεργάτης της αντικομμουνιστικής. αντεπαναστατικής εκστρατείας ενάντια στη ΛΔΓ. Ήταν ο ίδιος που, όταν γκρεμίζονταν το Τείχος του Βερολίνου, υπόσχονταν στο λαό της Ανατολικής Γερμανίας τα… «ανθισμένα τοπία» που- δήθεν- θα έφερνε η καπιταλιστική παλινόρθωση. Φυσικά, αντί για «ανθισμένα τοπία» ο γερμανικός λαός- ιδιαίτερα αυτός του ανατολικού τμήματος- γνώρισε ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο.

Ενδεικτικό του ληστρικού χαρακτήρα της «επανένωσης» της Γερμανίας- της οποίας ο Χ.Κολ υπήρξε σημαιοφόρος- είναι όσα αναφέρει για τις ιδιωτικοποιήσεις (ξεπούλημα στο κεφάλαιο) που έλαβαν χώρα ο Ραλφ Χαρτμαν στο βιβλίο του «Οι Λικβινταριστές» (Die Liquidatoren): «Μέσα σε τέσσερα χρόνια πούλησαν 6.546 επιχειρήσεις και 22.340 εστιατόρια, ξενοδοχεία, παντοπωλεία, 1.734 φαρμακεία, 481 κινηματογράφους και 475 βιβλιοπωλεία. Οι εισπράξεις ανήλθαν σε 73 δισεκατομμύρια μάρκα Δυτικής Γερμανίας…». Ο απολογισμός της λαφυραγώγησης υπήρξε τραγικός για το λαό της Ανατολικής Γερμανίας με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 20%, μείωση συντάξεων, δημιουργία «οικονομικών γκέτο» με ζώνες φθηνών ημερομισθίων.

Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά για την κατάσταση στην οποία οδήγησε την εργατική τάξη της Γερμανίας ο… «οραματιστής» Κολ και οι πολιτικοί του επίγονοι. Όπως επίσης θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά για την εμπλοκή του σε οικονομικά σκάνδαλα, που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την αποχώρηση του από την πολιτική. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συμβολή του Χέλμουτ Κολ δεν περιορίστηκε στην αντεπαναστατική δράση ενάντια στην ΛΔΓ ούτε στην εφαρμογή βαθιά αντιλαϊκών-αντιδραστικών πολιτικών στη Γερμανία. Ο ίδιος- από κοινού με το Φρανσουά Μιτεράν-  δικαιούται τον τίτλο του «αρχιτέκτονα» της Συνθήκης του Μάαστριχτ, του θεμελίου λίθου όλου του αντεργατικού-αντιλαϊκού πλαισίου που διέπει τις πολιτικές της Ε.Ε. από το 1992 μέχρι σήμερα. Γι’ αυτήν την «Ενωμένη Ευρώπη»- των μονοπωλίων, του κεφαλαίου και της αντεργατικής λαίλαπας- εργάστηκε ο καγκελάριος Κολ.

Όπως, λοιπόν, και στις περιπτώσεις άλλων διακεκριμένων «σημαιοφόρων» των συμφερόντων του κεφαλαίου (Ρίγκαν, Γιέλτσιν, Θάτσερ, κλπ), έτσι και στην περίπτωση του Κολ, ας πενθήσουν οι κεφαλαιοκράτες και τα αστικά επιτελεία. Οι λαοί, η εργατική τάξη, έχουν τη μνήμη, την πείρα αλλά και τη δύναμη ώστε, όταν έρθει η στιγμή, να αποδώσουν σε όλους τη θέση που τους αξίζει στην Ιστορία.

 atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου