Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Διαπραγματεύσεις


«Η μάχη για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων συνεχίζεται», είπε χτες μέσω «Τουίτερ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αφορμή για το σχόλιο στάθηκαν τα αποτελέσματα του συστήματος «Εργάνη» για τις νέες θέσεις εργασίας. Μετά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το ρόλο των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ στο εργατικό κίνημα, με τη στήριξη στελεχών της εργοδοσίας σε αρχαιρεσίες, μάλλον η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική. Εδώ και δύο βδομάδες πλήθος σωματείων καταγγέλλουν τις ωμές παρεμβάσεις της εργοδοσίας στις αρχαιρεσίες του «Σωματείου» Σούπερ Μάρκετ Αττικής. Ενός πραγματικού εργοδοτικού μηχανισμού, όπου το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ κοσμείται από στελέχη επιχειρήσεων και διευθυντές, που επιβάλλουν την εκλογή αντιπροσώπων της εργοδοσίας, ελέγχοντας έτσι και τους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Κάθε μέρα, εργαζόμενοι στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, όπου γίνονται οι εκλογές, γίνονται μάρτυρες εκβιασμών και πιέσεων για να ψηφίσουν τους διευθυντές τους ως «εκπροσώπους» τους και όλα αυτά μπροστά στα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις χτες ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε τις εργοδοτικές «οδηγίες» που διακινούνται σε εργαζόμενους μεγάλου σούπερ μάρκετ της Αθήνας για να μην ψηφίσουν τη ΔΑΣ, αλλά το ψηφοδέλτιο των εργοδοτικών αντιπροσώπων. Κάπως έτσι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ενίσχυση της «διαπραγματευτικής δύναμης»: Με εργοδότες που θα διαπραγματεύονται με τον εαυτό τους, μέσω «σωματείων» - μηχανισμών, για να στύβουν ανενόχλητοι τους εργαζόμενους.

Απορία... 
 
Πριν από μερικούς μήνες, επισκέφτηκαν μαζί στρατιωτικά φυλάκια στο Καστελόριζο και τη Ρω. Χτες, ξανασυναντήθηκαν στην ολοκλήρωση της άσκησης «Παρμενίων 2017». Ο λόγος για τον υπουργό Αμυνας και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (αυτή τη φορά οι Αυλωνίτου, Ντζιμάνης και Ρίζος), από τη μια, και τους υπόδικους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, από την άλλη. Καλά, λοιπόν, τα παχιά «αντιφασιστικά» λόγια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, αλλά πότε ακριβώς θα σταματήσουν τις κοινές εμφανίσεις με τα στελέχη της φασιστοσυμμορίας; Και πότε ακριβώς θα σταματήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να τους καλεί στις εκδηλώσεις αυτές; Μάλιστα, «επευφημώντας» την παρουσία εκπροσώπων απ' όλα τα αστικά κόμματα στην ολοκλήρωση της άσκησης, ο υπουργός Αμυνας ζήτησε «να μείνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις». Είναι αυτονόητο ότι κανείς από τη χτεσινή «παρέα», ούτε βέβαια οι χρυσαυγίτες βουλευτές, δεν πρόκειται να εκφράσει την παραμικρή ένσταση για τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, τη συμμετοχή τους σε ΝΑΤΟικές αποστολές, την προετοιμασία τους για την ανάληψη αναβαθμισμένου ρόλου στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Οπότε, ο υπουργός Αμυνας δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί...

Επιλογές
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που διάφοροι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την απόγνωση των συνταξιούχων για τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, απλώνουν δίχτυα, για να τους οδηγήσουν στις δικαστικές αίθουσες, με το αζημίωτο βέβαια για ορισμένα μεγαλοδικηγορικά γραφεία, για να βρούνε, λέει, εκεί το δίκιο τους. Γνωστή και παλιά η φάμπρικα της «δικομανίας», που θα «λύσει» δήθεν το πρόβλημα των συνταξιούχων, όπως και γενικά τα προβλήματα των εργαζομένων, στην οποία κατά κύριο λόγο πρωτοστατούν οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ούτε είναι περίεργο ότι τα αστικά ΜΜΕ τούς έχουν πάρει εργολαβία και προβάλλουν τις προσφυγές τους στα δικαστήρια, τις οποίες με θράσος ονομάζουν «κινητοποιήσεις». Γνωρίζουν και αυτοί πόσο ανώδυνες είναι για το σύστημα τέτοιου είδους «δράσεις», που εκτός των άλλων αποκρύπτουν τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και το ταξικό περιεχόμενο της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Ούτε βέβαια προξενεί εντύπωση ότι τα ίδια αυτά «κανάλια», όταν δεν υποβαθμίζουν, «εξαφανίζουν» τις μεγάλες συγκεντρώσεις χιλιάδων συνταξιούχων που - παρεμπιπτόντως - γίνονται και αυτές τις μέρες από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, σε διάφορες περιοχές της χώρας και προβάλλουν τα δίκαια αιτήματα για ανάκτηση των απωλειών των συνταξιούχων, σε συμπόρευση με τα ταξικά συνδικάτα, στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών... Το σύστημα κάνει τις επιλογές και αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για τους συνταξιούχους.

Συμβόλαια
 
«Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο πρέπει να βασιστεί σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό σχέδιο για το σύνολο των πολιτών», είπε χτες από τη διημερίδα των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι «αναπτυξιακή στρατηγική σημαίνει καταρχήν ανάπτυξη για όλους, με σεβασμό στο περιβάλλον (...) ισότιμη πρόσβαση σε υποδομές, δίκτυα, αδειοδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις, έρευνα και καινοτομία για μικρές, μεγάλες και νέες επιχειρήσεις και νοικοκυριά». Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η κυβέρνηση προσπαθεί να προσδώσει δελεαστικό περιεχόμενο στο παραμύθι της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, ζητώντας από το λαό να το στηρίξει ενεργά. Μιλάνε για «ίσες ευκαιρίες» σε ένα σύστημα ταξικό, εκμεταλλευτικό και κοροϊδεύουν το λαό ότι από την ευημερία των κερδών του καπιταλιστή εξαρτάται και η δική του ευημερία. Αρα, τα κεφάλια μέσα, όχι αγώνες και διεκδικήσεις, συμβιβασμός με το μικρότερο κακό και προσμονή της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Σ' αυτό το «κοινωνικό συμβόλαιο» ζητάνε από το λαό να βάλει την υπογραφή του, παίζοντας με λέξεις και με φράσεις που σε άλλες εποχές εκπλήρωσαν με επάρκεια το ρόλο τους σαν απόχη για το «ψάρεμα» λαϊκών συνειδήσεων. Μόνο που ο ...συμβολαιογράφος είναι πια γνωστός. Είναι το κεφάλαιο, και ο λαός δεν πρέπει να «τσιμπήσει».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου