Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η αλήθεια για τα σκάνδαλα της Φαρμακοβιομηχανίας



Αυτές τις μέρες, με αφορμή την υπόθεση “NOVARTIS”(που κατηγορείται για  χρηματισμό γιατρών, προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της φάρμακα έναντι των ανταγωνιστών της και για δωροδοκία πολιτικών αξιωματούχων, τμημάτων του κρατικού μηχανισμού, για να υπερτιμολογούνται τα φάρμακά της), πληθαίνουν οί διάφορες “αναλύσεις” για τον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας. Αναλύσεις που πολλές φορές, συνειδητά ή όχι, ενσωματώνουν όλη την κατεστημένη επιχειρηματολογία και “σκανδαλολογία”. Ή ακόμα και μια ακροδεξιά ρητορική που τσουβαλιάζει και τους εργαζόμενους, τόσο στον συγκεκριμένο κλάδο όσο και σε άλλους κλάδους.

 
Αυτή η ρητορική είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το σύστημα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όσοι υιοθετούν τέτοιες ερμηνείες είναι ότι αυτή η “σκανδαλολογία” δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για καμία “μάχη κατά της διαπλοκής” αλλά για ρύθμιση και αναδιάταξη των ανταγωνισμών στο πεδίο της αστικής πολιτικής. Και φυσικά για αποπροσανατολιστική προπαγάνδα (που βολεύει αφού όλα τα αστικά κόμματα έχουν ψηφίσει και υποστηρίζουν τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται). Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί και ενάντια στους ασθενείς (σαν “δικαιολογία” για παραπάνω περικοπές στον χώρο της υγείας ενώ οι καπιταλιστικές δομές και συμφέροντα θα μείνουν συνολικά άθικτα) αλλά και ενάντια στους εργαζόμενους του κλάδου, σαν δικαιολογία για νέες “αναδιαρθρώσεις” (δηλαδή απολύσεις και παραπέρα κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων).
Το ταξικό εργατικό κίνημα στον κλάδο του φαρμάκου στέκεται και στάθηκε πάντα απέναντι σε φαινόμενα σαν αυτά που δημοσιοποιεί σήμερα η όποια “σκανδαλολογία”. Και δεν τα θυμήθηκε όποτε υπαγορεύτηκαν από τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς των πολυεθνικών ή από κατευθυνόμενες “αποκαλύψεις” των ΜΜΕ.  Οι εργαζόμενοι που στρατεύτηκαν στο ταξικό εργατικό κίνημα τα βιώνουν και τα αντιμετωπίζουν όλα αυτά με την στάση τους μέσα στους χώρους δουλειάς (ακόμα και σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του φαρμάκου). Σε αντίθεση με τους υποκριτές “αριστερούς” κάθε είδους που ανακάλυψαν το………… 2018 ότι το φάρμακο είναι εμπόρευμα (!!!).  Όχι για  να εξυπηρετήσουν ιμπεριαλιστικά και αστικά πολιτικά συμφέροντα. Ούτε  για να κοροιδεύουν  (περί “νόμιμου και ηθικού”) αλλά για να αναδείξουν τις πραγματικές αιτίες και άρα την πραγματική διέξοδο από αυτές.
Δυστυχώς, η απουσία πραγματικής σύνδεσης με το εργατικό κίνημα και τους χώρους δουλειάς, οι γενικότεροι συσχετισμοί, ή καταιγίδα προπαγάνδας από τα αστικά ΜΜΕ αλλά και το γενικότερο κλίμα της “αριστερής” διαδικτυακής ενημέρωσης (γράφω ότι να ναί τώρα που παίζει το θέμα για να πάρω κανένα like παραπάνω ή να παίξω και εγώ στην αστικού τύπου “επικαιρότητα”), κάνουν άνιση οποιαδήποτε προσπάθεια ανάδειξης της πραγματικότητας της κατάστασης στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και άρα της αληθινής αιτίας των “σκανδάλων”. Αιτία που δεν βρίσκεται στις “καλές” και “κακές” επιχειρηματικές πρακτικές των πολυεθνικών ή ελληνικών εταιρειών ούτε στους “διεφθαρμένους” και “αδιάφθορους” εργοδότες ή αστούς πολιτικούς. Αλλά στην άναδειξη και καταγγελία τέτοιων φαινομένων σαν α) χαρακτηριστικά παραδείγματατης γενικότερης λογικής του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος που όλοι μαζί (εργοδότες, αστικά κόμματα, κράτος, μηχανισμοί “ενημέρωσης” υπηρετούν) β) εργαλεία προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού που τελικά χρησιμοποιούνται για να “ξεπλύνουν” τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι γ) μηχανισμούς αναδιάταξης κερδών, συμφερόντων και ανταγωνισμών που καμία σχέση δεν έχουν με τα εργατικά και λαικά συμφέροντα και δ) αφετηρία για νέα επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα στον χώρο της υγείας και στους εργαζομένους στον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας.Όσοι λοιπόν περιμένουν “μάχες κατά της διαπλοκής”, σύντομα θα βιώσουν και άλλη “πτώση από τα σύννεφα”….
Το ταξικό εργατικό κίνημα στον  κλάδο αυτές τις μέρες δίνει την μάχη για την οργάνωση και προετοιμασία κινητοποιήσεων για ένα από τα αληθινά και πραγματικά “σκάνδαλα” που αφορούν και  τους εργαζόμενους σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο: Την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Κατάργηση την οποία ο ΣΦΕΕ (και όταν πρόεδρος του ήταν ο κ.Φρουζής αλλά και τώρα) δικαιολογούσε και δικαιολογεί με την επίκληση της υποτιθέμενης……. απώλειας κερδών στον κλάδο (!!!).  Κατάργηση την οποία υπερασπίζεται πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την ΝΔ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα. Όπως και με όλα τα άλλα εργατικά δικαιώματα. Όσους σκυλοκαβγάδες και να στήσουν για τα “σκάνδαλα” και για την διεκπεραιώση ιμπεριαλιστικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, αυτή η αλήθεια και η ουσία της αντεργατικής πολιτικής τους δεν αλλάζει
Και απέναντι σε αυτήν την ουσία θα βρούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, τόσο στον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας όσο και στους άλλους κλάδους. Αυτός ο αγώνας των εργαζομένων είναι και ο μόνος τρόπος να αποκαλυφθούν τα πραγματικά σκάνδαλα και οι αιτίες τους και κυρίως να υπάρξει πραγματική διέξοδος υπέρ των εργατικών συμφερόντων. Όλα τα άλλα είναι αποπροσανατολιστική “επικοινωνιολογία”, τα πραγματικά αποτελέσματα της οποίας δεν βρίσκονται πολύ μακριά…………..
Praxisreview
Kαι ένα ενδεικτικό video από την εκπομπή του J.Oliver στις ΗΠΑ το…. 2015. Εκεί που υποτίθεται ότι  κυριαρχεί η υγιής επιχειρηματικότητα (που καταγγέλει και “διερευνά” σε άλλες χώρες …..”αθέμιτες πρακτικές”). Έτσι γιa να τελειώνει και το δούλεμα της “μάχης κατά της διαφθοράς”. Όποιος θέλει πραγματικά να μιλήσει κατά της διαφθοράς στην υγεία θα πρέπει όχι μόνο να αναφέρεται στην μια ή την άλλη πρακτική (πραγματική ή όχι) της όποιας εταιρείας αλλά να προτείνει άλλο μοντέλο έρευνας και παραγωγής φαρμάκων. με τους εργαζόμενους στον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας μπροστά. Αλλιώς θα ξεπλένει, είτε το καταλαβαίνει είτε όχι, τον ένα εργοδότη απέναντι στο άλλο, ή τον κάθε αστό πολιτικάντη απέναντι στον άλλο….



αναδημοσίευση από Εργατικό περιοδικό Praxis

https://theradicalmarxismproject.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου