Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Με χημικά και ΜΑΤ απάντησε η κυβέρνηση στους διαδηλωτές ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα (ΦΩΤΟ)



Με χημικά και ΜΑΤ απάντησε η κυβέρνηση στους διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη, που επιχείρησαν νωρίτερα να περάσουν τον ισχυρό αστυνομικό φραγμό που είχε στηθεί και εμπόδιζε τη διέλευση της πορείας μέχρι το χώρο όπου διεξάγεται το περιφερειακό συνέδριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Και στη δεύτερη προσπάθεια, λίγο αργότερα, των διαδηλωτών να  σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκ νέου χρήση χημικών. Με το σύνθημα «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες», οι διαδηλωτές αποχώρησαν συντεταγμένα, καταγγέλλοντας ότι αυτή η πολιτική που τσακίζει τον λαό με το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» πάει χέρι - χέρι με την τρομοκρατία και την καταστολή. Η απάντηση θα δοθεί στους καθημερινούς αγώνες που θα συνεχίσουν να δίνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. 


Οι διαδηλωτές, νωρίτερα, είχαν ζητήσει να περάσει από τον αστυνομικό φραγμό μια αντιπροσωπεία των αγροτών και των συμβασιούχων ΟΤΑ, κάτι που δεν έγινε δεκτό. 

Προηγήθηκε δυναμική πορεία από την πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης) όπου έγινε η συγκέντρωση. «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθούν τα πάνω κάτω» φώναζαν καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές. Στην κεφαλή της πορείας ήταν το πανό των εργατικών Συνδικάτων, Συλλόγων Αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και φοιτητών που έγραφε «Ματώσαμε στην κρίση τους, θέλουν να πληρώσουμε και την ανάπτυξή τους. Οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας».

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης) χαιρέτισαν ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, ο οποίος μετέφερε τον αγωνιστικό παλμό των αγροτών της περιοχής και ιδιαίτερα των ροδακινοπαραγωγών που διεκδικούν, μεταξύ άλλων, μέτρα για την προστασία από τις επιπτώσεις από το εμπάργκο και η Διαμαντούλα Κρητικού, πρόεδρος αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, σημειώνοντας ότι οι αγρότες και οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την ανάπτυξή τους.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Στράτο Κουρτζανίδη, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ ν. Θεσσαλονίκης υπογραμμίζοντας ότι «τα συμφέροντά μας δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κεφαλαίου και των κομμάτων τους. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική τους, στα καταστροφικά για τις ζωές μας σχέδιά τους. Τώρα οι εργαζόμενοι, να πυκνώσουμε τις γραμμές του οργανωμένου εργατικού  και λαϊκού κινήματος για να δώσουμε την ανάλογη απάντηση». (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία) 

Εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, γυναίκες και νέοι με την αγωνιστική τους παρουσία τονίζουν ότι «η δίκαιη ανάπτυξη» που φέρνουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι τσακίζει τη ζωή τους.

Καλούν τους εργαζόμενους να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα και της αντεπίθεσης, να πυκνώσουν τις γραμμές του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος και να βάλουν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.











Ομιλία του Στρ. Κουρτζανίδη

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Στράτος Κουρτζανίδης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ ν. Θεσσαλονίκης σημείωσε:

«Τρίτη μέρα σήμερα του συνεδρίου και όλοι οι ομιλητές δεν άφησαν ίχνος αμφιβολίας για το τι ανάπτυξη μας επιφυλάσσουν σε όλα τα επίπεδα.
Μια ανάπτυξη που δείχνει πεντακάθαρα ότι τα κοράκια του ΣΕΒ, των τραπεζιτών, των μεγαλοεργολάβων δεν έχουν καμιά διάθεση να χορτάσουν με όλα αυτά που μας πήραν τα τελευταία χρόνια. Τους άνοιξε παραπάνω η όρεξη με την τρίτη "αξιολόγηση" και ετοιμάζουν την τέταρτη με άλλα 88 νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Με μια επικίνδυνη κυβέρνηση που δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να κοροϊδέψει και να εξαπατήσει εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα με στόχο να αποδεχτούν να γίνουν βορά στα συμφέροντα μιας χούφτας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε μια περίοδο που η περιοχή μυρίζει μπαρούτι: με τη συνέχιση του πολέμου στη Συρία, την πρεμούρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να εντάξει χώρες στη λυκοφωλιά τους, την επιθετικότητα της Τουρκίας που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, προωθεί ένα -ένα τα βρώμικα σχέδιά τους στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, ιδρύθηκε για να προστατεύσει το καπιταλιστικό σύστημα. Η ΝΑΤΟική στρατηγική υπόκειται στους κανόνες της συνεχούς επέκτασης των στρατιωτικών δυνάμεων αυτής της εγκληματικής συμμαχίας, ανοίγοντας δρόμους για τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και είναι η δύναμη που ευθύνεται για αναρίθμητα πραξικοπήματα, επεμβάσεις και πολέμους, είναι δυνάμεις που έχουν βάλει το χέρι τους σε όλα τα δεινά του λαού μας,
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ξεδιάντροπα και στα μουλωχτά εμπλέκει τον σακατεμένο από την πολυετή κρίση λαό μας σε κίνδυνο να υποστεί και στρατιωτική σύγκρουση. Μια κυβέρνηση πολύ καλά επιλεγμένη από την αστική τάξη με την ιστορική σφραγίδα ότι θα κάνει τη βρώμικη δουλειά με κάθε τρόπο.
Απαιτούμε: Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα.

Οι τοπικοί παράγοντες και αυτοί όλοι τους εκεί στο συνέδριο. Περιφερειάρχες, Δημαρχέοι, όλοι με προτάσεις. Προτάσεις βγαλμένες από τα συρτάρια μεγαλοεπιχειρηματιών που πήραν ζεστό χρήμα από προγράμματα και νόμους και που ακονίζουν τα μαχαίρια τους για νέο φαγοπότι.

Και τα τσιράκια, οι άνθρωποί τους στο εργατικό κίνημα εκεί και αυτοί. Για να υποσχεθούν ότι θα στρώσουν με φτηνό εργατικό κρέας το έδαφος πάνω στο οποίο θα περάσει η ανάπτυξη. Να δηλώσουν με κάθε τρόπο ότι θα υπογράψουν ό,τι τους ζητήσει ο ΣΕΒ. Ότι θα διατηρήσουν τον κατώτατο μισθό στα άθλια επίπεδα των 586 και 511, ότι θα ακυρώσουν κάθε προσπάθεια των εργαζομένων να οργανωθούν, να διεκδικήσουν. Σιγή νεκροταφείου όπως και στα πρόσφατα μεγάλα ζητήματα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα (κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, ΣΣΕ) τήρησε η πλειοψηφία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ. Ούτε ενημέρωση των εργαζομένων, καμιά συλλογική διαδικασία για την απάντηση του εργατικού κινήματος.

Όλοι αυτοί έχουν μια σημαία, έχουν ένα θεό: πώς θα αξιοποιήσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής μας, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τις αποθήκες και τους οδικούς κόμβους, για περισσότερα κέρδη. Πώς θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων (αυτό εννοούν όταν λένε καινοτομία και εξωστρέφεια), τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

"Κεντρική Μακεδονία πύλη συνεργασίας", ονομάζουν την όξυνση των ανταγωνισμών. Η Κεντρική Μακεδονία γίνεται πύλη εισόδου σχεδιασμών ιμπεριαλιστικών κέντρων αλλά και σχεδιασμών της ελληνικής αστικής τάξης. Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και υπάρχει σχέδιο να αναβαθμιστεί και άλλο με τη βάση στην Αλεξανδρούπολη. Όλη η περιοχή αναδεικνύεται σε κόμβο αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία - Κίνα, μεταξύ ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης για το ποιος θα κυριαρχήσει στα Βαλκάνια. Τι έχει να κερδίσει η εργατική τάξη από αυτό.

Είναι πρόκληση να παρουσιάζουν ως πρότυπα ανάπτυξης τα έργα των Τεμπών με τα διόδια που λίγοι πλέον μπορούν να πληρώσουν και τους επιχειρηματίες να θησαυρίζουν, το μετρό που στοίχισε με εκβιασμούς από κοινοπραξίες πολλαπλάσια, τσάκισε εργατικά δικαιώματα και όταν και αν τελειώσει το εισιτήριο θα είναι πανάκριβο, τον ΟΑΣΘ όπου μειώθηκαν δραματικά τα δρομολόγια με τον κόσμο να περιμένει ώρες για να πάει και να γυρίσει από τη δουλειά με οχήματα σαπάκια. Τις μεγάλες επενδύσεις τύπου TAP που υλοποιούνται με χαμηλούς μισθούς και εξοντωτικά ωράρια για τους εργαζόμενους. Της "υγιούς" επιχειρηματικότητας των ΕΛΠΕ που έστησε χαφιέδικο μηχανισμό παρακολούθησης απέναντι σε όσους εκφράζουν ανησυχίες ή κινητοποιούνται για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Την ανάπτυξη την οποία θέλουν αποκαλύπτουν οι τελευταίες εξελίξεις με τις απολύσεις 93 ομήρων με μπλοκάκι για χρόνια εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, η απαξίωση της ΕΒΖ και της ΕΛΒΟ επιχειρήσεις με υποδομές ικανές να ικανοποιήσουν βασικές λαϊκές ανάγκες στη διατροφή και τις μεταφορές συνολικά αλλά και την άμυνα της χώρας μας.

Δεν υπάρχει εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος που δεν βιώνει στο πετσί του την "ανάπτυξή" τους. Τη βιώνουν οι συνταξιούχοι με τον αυτόματο κόφτη πάνω από το κεφάλι κάθε μήνα, οι χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι σε εργοστάσια, οι χιλιάδες άνεργοι χωρίς επίδομα, οι δεκάδες νεκροί στα εργοδοτικά κάτεργα, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο χωρίς ούτε Κυριακή για ξεκούραση, στον τουρισμό χωρίς μια μέρα άδεια, οι χιλιάδες στους ΟΤΑ που οδηγούνται στην ανεργία, οι εκατοντάδες που χάνουν δικαιώματα λόγω ιδιωτικοποίησης (λιμάνι, αεροδρόμιο), οι χιλιάδες που εργάζονται στα εργολαβικά κάτεργα μέχρι εξάντλησης για ένα κομμάτι ψωμί. Θα την βιώσει σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη στις τράπεζες και το Δημόσιο.

Για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, η "δίκαιη ανάπτυξη" θα είναι "μια από τα ίδια και χειρότερα". Φέρνει ακόμα χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα και λιγότερες επιδοτήσεις - ενισχύσεις, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια και πιο τσουχτερά φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες της πόλης θα συνεχίσουν να τσακίζονται από τη φοροληστεία και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα θα συμπιέζονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Κανείς εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, νέος και νέα, να μην ξεγελαστεί.
Όλοι έχουμε πείρα πώς πληρώσαμε τα προηγούμενα χρόνια την κρίση τους, τώρα μας καλούν να πληρώσουμε και την ανάπτυξή τους.

Όλη αυτήν την περίοδο τα συνδικάτα που πήραμε την πρωτοβουλία, οργανώσαμε πλατιά σύσκεψη εργαζομένων, εξελίχθηκε ένα πρόγραμμα δεκάδων επισκέψεων και συζητήσεων σε χώρους δουλειάς. Κάθε κλάδος οργανώνει την αντεπίθεσή του για το ζήτημα των ΣΣΕ πανελλαδικά. Μετά την μάχη των οικοδόμων συνεχίζουμε με την απεργιακή μάχη αύριο στον κλάδο του Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών.

Εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, αγρότες, γυναίκες, νέοι και νέες,

Καμιά εμπιστοσύνη στην πολιτική και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καμιά εμπιστοσύνη στους τοπικούς φορείς που κάνουν τη βρώμικη δουλειά για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής στην περιοχή μας.

Τώρα χρειάζεται να μην ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση, να μην επιτρέψουμε να τσακίσουν το παρόν και το μέλλον μας με τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς τους.

Τι μπορεί να περιμένουν τα νέα παιδιά από την καπιταλιστική ανάπτυξη, που έτσι κι αλλιώς μπορεί να έρθει μετά από τόσα χρόνια κρίσης και με τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις;

Έχουμε πλούσια πείρα από τα τελευταία χρόνια.

Τα συμφέροντά μας δεν μπαίνουν στο ίδια τσουβάλι με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κεφαλαίου και των κομμάτων τους. 
Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική τους, στα καταστροφικά για τις ζωές μας σχέδιά τους.

Τώρα οι εργαζόμενοι, να πυκνώσουμε τις γραμμές του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος για να δώσουμε την ανάλογη απάντηση.

Βάζοντας φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που είναι συνέχεια των προηγούμενων,  δεν λέμε "περασμένα ξεχασμένα", διεκδικούμε ό,τι μας στέρησαν στη διάρκεια της κρίσης.

Στοχεύουμε τον πραγματικό υπεύθυνο που είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, των κρίσεων, των πολέμων, της φτώχειας, της ανεργίας, της προσφυγιάς.

Απαντάμε μαζικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των ανθρώπων της στην περιοχή μας.

Εμείς προβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες και τις διεκδικήσεις που αφορούν:
Παλεύουμε και διεκδικούμε:

Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 στους κατώτατους μισθούς.

Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.

Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις.

Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Παιδεία για όλους.
 Κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Δημόσια έργα για τις λαϊκές ανάγκες». 

902gr

1 σχόλιο: