Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ : Κλείνουν το μάτι στην αστική τάξη ζητώντας τη στήριξή της




Τη στήριξη του κεφαλαίου και του αστικού κράτους ζητούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκειμένου πιο αποτελεσματικά να παίξουν το ρόλο του «κοινωνικού εταίρου», να χτυπήσουν το εργατικό κίνημα και τους αγώνες του, καλλιεργώντας τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας.

Το περιεχόμενο των συμφωνιών που έχουν κάνει με το κεφάλαιο, η απόφαση που λήφθηκε -και τυπικά- στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της ΓΣΕΕ να κηρύξουν απεργία με την ΑΔΕΔΥ στις 30 Μάη στη βάση αυτών των συμφωνιών, επιβεβαιώνει τα παραπάνω κι ενώ δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, παραμονές της οποίας συνήλθαν σε «κοινωνική συμμαχία» μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και χωρίς να γίνεται λόγος για το ζήτημα της αναπλήρωσης των μισθών, των συντάξεων, των απωλειών εργαζομένων και συνταξιούχων, χωρίς να αναφέρεται κουβέντα για κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων.


Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που δρουν με στόχο τα συνδικάτα να αποκτήσουν και να έχουν ταξικό προσανατολισμό σε σύγκρουση με το κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό θα οργανώνουν την πάλη μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους για τη μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις με δικό τους πρόγραμμα δράσης. Πλαίσιο που θα περιέχει την πάλη για τις ΣΣΕ, την ΕΓΣΣΕ, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενάντια στη φοροληστεία, στους πλειστηριασμούς, την απαίτηση για μαζικούς διορισμούς σε Παιδεία και Υγεία.

Στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ κοινή ήταν η ενόχληση των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ από την κριτική που τους ασκεί το ΠΑΜΕ γιατί αποκαλύπτει τον πραγματικό τους ρόλο, ότι είναι με το κεφάλαιο και δρουν σε βάρος των εργατών. Παράλληλα αυτές οι δυνάμεις αναπαρήγαγαν το περιεχόμενο του «Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου» που συνυπέγραψαν με τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ και άλλους εκπροσώπους του κεφαλαίου στην ΟΚΕ, την κοινή διακήρυξη της «κοινωνικής συμμαχίας», όπως την αποκαλούν, με εργοδοτικές οργανώσεις. Συμφωνίες που ανάγουν σε βασικούς στόχους τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την κερδοφορία του.

Γ. Πέρρος: Είστε σημαιοφόροι του κεφαλαίου


Από τη μεριά του ΠΑΜΕ ο Γ. Πέρρος αρχικά στιγμάτισε τον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία, σημειώνοντας: «Συνεδριάζουμε σήμερα για να συζητήσουμε την πρόταση για απεργία στις 30 Μάη. Και ενώ γίνεται αυτό, η πλειοψηφία της Διοίκησης ήδη έχει αποστείλει έγγραφα προς τα μέλη της ΓΣΕΕ για να υλοποιήσουν την απόφαση πριν καν γίνει συζήτηση και παρθεί απόφαση. 
Κατά τα άλλα σέβεστε τα όργανα, τη Δημοκρατία στα συνδικάτα. Ποιος αποφάσισε; Ποιο όργανο συνεδρίασε; Εκτός και αν έγινε συνεδρίαση χωρίς την παρουσία της ΔΑΣ. Μάλιστα ορισμένα συνδικαλιστικά στελέχη σας ανακοίνωναν την απεργία από μικροφώνου σε απεργιακές συγκεντρώσεις.

Προχωρήσατε σε κοινή διακήρυξη και συνέντευξη Τύπου με τις εργοδοτικές ενώσεις χωρίς πουθενά σε κανένα όργανο συλλογικό, σε καμιά συνδικαλιστική οργάνωση να έχει γίνει συζήτηση το περιεχόμενό της, η κατεύθυνσή της. Δημιουργήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες».

Στάθηκε στην άρνηση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν απεργία όταν η κυβέρνηση πέρναγε το πολυνομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, αλλά και τις δηλώσεις τους ότι η απεργία είναι παρωχημένη και επισήμανε: «Εσείς δεν ήσαστε που όλοι μαζί λέγατε ότι με την απεργία "ταλαιπωρείται ο κόσμος" υιοθετώντας έτσι αντιδραστικά επιχειρήματα που εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία αξιοποιούσαν;

(...) Αφού λοιπόν στα κρίσιμα ζητήματα της αντιλαϊκής επίθεσης δεν πήρατε κανένα μέτρο απαξιώνοντας την απεργιακή απάντηση, τώρα έρχεστε και προτείνετε απεργία. Ποιον κοροϊδεύετε; Μάλιστα, εσείς όλοι μαζί στην ΟΙΥΕ προχτές ψηφίσατε απεργία διαρκείας για την κατάργηση της Κυριακής-αργίας. 
Πλήρης απαξίωση των συνδικάτων, των συλλογικών διαδικασιών, των εργαζομένων, εκφυλισμός. Απεργία-φάντασμα.

Δηλαδή βάλατε πλάτη, στηρίξατε την επίθεση την κατάλληλη στιγμή, την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Αφού λοιπόν απορρίψατε την απεργιακή οργάνωση και διεκδίκηση των αιτημάτων της εργατικής τάξης, θέλοντας να επιβάλετε σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, περιφέρατε παντού ότι θα κάνετε κάτι "μεγάλο". Στην αρχή το Μάρτη, μετά τον Απρίλη, μετά στις 16 Μάη και τώρα στις 30. Κοροϊδία χωρίς τέλος».

Αναφερόμενος στα «κατορθώματα» αυτών των πλειοψηφιών, μίλησε για τη συμφωνία στο πλαίσιο της ΟΚΕ και είπε ότι είναι αποκαλυπτική η «κοινή δήλωση» των «κοινωνικών εταίρων» που «περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που θέλουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, για την κερδοφορία τους, για να βρουν νέες αγορές να επενδύσουν» όπως «ενίσχυση της εξωστρέφειας», «προσέλκυση καινοτόμων επενδύσεων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» κ.ά.

Κρίνοντας συνολικά την επιζήμια στάση τους σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, σημείωσε: «Η γύμνια σας φαίνεται καθημερινά. Η Πρωτομαγιά είναι μια ακόμα απόδειξη.

Νομίζετε ότι μπορείτε να ξεγελάσετε τώρα και τους αυτοαπασχολούμενους, τους ΕΒΕ. Στήσατε μια συμμαχία που την ονομάσατε "κοινωνική" και νομίζετε ότι όλη η κοινωνία θα έρθει μαζί σας. Σας έχουν πάρει χαμπάρι. Γιατί προβάλλετε τα θέλω των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, πασπαλισμένα με ορισμένα αιτήματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων και νομίζετε ότι μπορείτε να τους ξεγελάσετε.

(...) Είστε το άγημα που κάθε πρωί και απόγευμα κάνετε έπαρση και υποστολή της σημαίας του ΣΕΒ, με εμβλήματα την κερδοφορία, την ανταγωνιστικότητα».

Συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ «να υπογράψουμε και να συμφωνήσουμε με αυτό το πλαίσιο, αυτήν τη στρατηγική σας. (...) να καλέσουμε την εργατική τάξη να παλέψει με τέτοια αιτήματα που είναι η γραμμή του ΣΕΒ, των μεγαλοξενοδόχων, των τραπεζιτών. 

(...) Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να έχετε την εργατική τάξη με "σηκωμένα μανίκια" σε όφελος των εκμεταλλευτών μας όπως τους καλείτε εσείς.

(...) Εμείς καταψηφίζουμε το πλαίσιο της απεργίας. Θα καλέσουμε κάθε Ομοσπονδία, κάθε συνδικάτο, κάθε συνδικαλιστή καλής θέλησης να απαλλαγούν από την επικίνδυνη γραμμή σας, που εξαιτίας της έχουμε υποστεί ήττες. Καμιά κοινωνική συναίνεση, καμιά ανοχή στη βαρβαρότητα της δίκαιης ανάπτυξης.

Τις επόμενες μέρες θα οργανώσουμε την πάλη μας μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, με το δικό μας πρόγραμμα δράσης για τη μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Πλαίσιο που θα περιέχει την πάλη για τις ΣΣΕ, την ΕΓΣΣΕ, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενάντια στη φοροληστεία, στους πλειστηριασμούς, την απαίτηση για μαζικούς διορισμούς σε Παιδεία και Υγεία. Για να σας γυρίζουν την πλάτη και οι αυτοαπασχολούμενοι όπως έκαναν και οι εργαζόμενοι την Πρωτομαγιά».

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου