Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ


«Αποποίηση» της ευθύνης του κράτους για την παιδική προστασία
Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή. «Παρών» από το ΚΚΕ

Με την ψήφιση επί της αρχής και τη διαδικασία επί των άρθρων, συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας».
 Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» επί της αρχής, καθώς όπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, «η αντίληψη του ΚΚΕ για την παιδική προστασία έχει αφετηρία τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες του παιδιού και όχι την εκπλήρωση με κάθε τρόπο της επιθυμίας ενός ενήλικα, ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί. Που σημαίνει ότι πρέπει να είναι υπόθεση της κοινωνίας, μέσω του κράτους, να εξασφαλίσει τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές συνθήκες για την όσο το δυνατόν ομαλή ψυχοσωματική - κοινωνική ανάπτυξη όλων των παιδιών».

Πρόσθεσε ότι το κύριο είναι «η εξασφάλιση από το κράτος κοινωνικών υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού, σεξουαλικής αγωγής, στήριξης της οικογένειας», κάτι που θα περιόριζε δραματικά τις περιπτώσεις των παιδιών όπου απαιτείται υιοθεσία ή αναδοχή.


Σε αντίθεση με τα παραπάνω, τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης «να μετατοπίσει την ευθύνη για την παιδική προστασία από το κράτος, τις δημόσιες δομές και υπηρεσίες του, στην οικογένεια, φυσική, θετή ή και ανάδοχη, στο άτομο - γονέα, στον ιδιωτικό τομέα». Και «με τη βούλα του νόμου, διατηρείται και ενισχύεται όλο το σύστημα των ιδιωτικών υιοθεσιών, η δράση των ΜΚΟ και των ιδιωτών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εμπορία παιδιών».

Στην προσπάθεια αυτή, η κυβέρνηση έχει αρωγούς και τα άλλα αστικά κόμματα, που σκόπιμα επικεντρώνουν την αντιπαράθεσή τους στο άρθρο 8, που αφορά την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Η ΝΔ και η Ενωση Κεντρώων δήλωσαν επιφύλαξη, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ψήφισαν «υπέρ», ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισε «κατά» λόγω του άρθρου 8, που έχει «εθνοφόρο επενέργεια».

Ειδικά για το άρθρο 8, ο Μ. Συντυχάκης καταψηφίζοντας επισήμανε ότι «με βάση ακριβώς το κριτήριο της ομαλής ψυχοσωματικής και κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, το ΚΚΕ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, που αποτελεί σκαλοπάτι για την επέκταση στην υιοθεσία». Πρόσθεσε ότι «όσο σεβαστός και αν είναι ο προσωπικός σεξουαλικός προσανατολισμός, σε αντίθεση με την απαράδεκτη ομοφοβία και τον αντίστοιχο ρατσισμό, δεν δικαιολογεί την παραμόρφωση της γονικής σχέσης ανάμεσα στα δύο φύλα, ανεξάρτητα αν υπάρχει γάμος ή όχι, αν είναι προϊόν επιλογής και των δύο φύλων».

Ο Μ. Συντυχάκης δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του με τα άρθρα 16 και 17, στα οποία προβλέπεται η σύσταση Μητρώου Επαγγελματιών Αναδόχων, τονίζοντας ότι «με τις διατάξεις αυτές εισάγεται ο θεσμός της αναδοχής παιδιών με αναπηρία ή σοβαρές ψυχικές διαταραχές με δικαστική απόφαση από επαγγελματίες, που προσφέρουν υπηρεσίες έναντι μηνιαίας αντιμισθίας και ασφάλισης».

Αντίθετος δήλωσε ακόμα με τις «προϋποθέσεις περιουσιακής και άλλης κατάστασης για την αναδοχή παιδιών», που αντικειμενικά αποκλείουν χιλιάδες νέα φτωχά - λαϊκά ζευγάρια από αυτήν τη διαδικασία, όπως και με τις διατάξεις με τις οποίες η κυβέρνηση «αποδέχεται a priori την ύπαρξη και τη λειτουργία των ΜΚΟ, φιλανθρωπικών σωματείων και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, επιβεβαιώνοντας τον προσανατολισμό της πολιτικής της».

Επισήμανε ότι πουθενά στο νομοσχέδιο «δεν προβλέπονται η πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, η στελέχωση των αρμοδίων φορέων, η σύσταση ομάδας αποτελούμενης από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και άλλους εξειδικευμένους, που θα κάνουν την έρευνα και θα αποφαίνονται για την καταλληλότητα του ζευγαριού, ώστε να γίνεται σωστά και έγκαιρα η διαδικασία, με κριτήριο πάντα το συμφέρον του παιδιού».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου