Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΖΑ !!!


Στον πρώτο αγώνα Γαλλίας-Αυστραλίας, ο Γάλλος Αντουάν Γκριζμάν σκόραρε με δύο γκολ. Ο αγώνας όμως δεν έγινε σε κανένα ρωσικό στάδιο, αλλά περίπου 750 μέτρα μακριά από τα συρματοπλέγματα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Τον ξανθό Γκριζμάν, με τη μπλε φανέλα με τον αριθμό 7, παρίστανε ο 25χρονος Ραμί Τζέντια, ο οποίος έπαιξε με τον αθλητικό σύλλογό του στη Γάζα σε αγώνα προσομοίωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου που πραγματοποιήθηκε στην κατασκήνωση που έχει στηθεί για τις διαμαρτυρίες της Μεγάλης Πορείας για την Επιστροφή, στη Γάζα.


Ο σκόρερ Ραμί Τζέντια


Στην προσομοίωση έπαιξαν 14 ακρωτηριασμένοι παίκτες, οι οποίοι είχαν χάσει το ένα τους πόδι είτε από τα πυρά των ισραηλινών σκοπευτών κατά  τις εβδομαδιαίες πορείες που ξεκίνησαν στις 31 Μαρτίου, είτε από τους τρεις πολέμους στη Γάζα κατά την τελευταία δεκαετία.

c3  
Οι παίκτες της ομάδας προσομοίωσης φορούσαν μπλουζάκια από διάφορες χώρες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Δεν ήταν σε θέση να αγοράσουν μόνο γαλλικές και αυστραλιανές φανέλες, επειδή δεν είναι διαθέσιμες σε καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού στην αποκλεισμένη Γάζα.
  Το σύντομο παιχνίδι διήρκεσε μόνο το ένα έκτο του πραγματικού αγώνα, λόγω της δυσκολίας των παικτών να τρέχουν με το ένα ποδί σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.
  Ο 23χρονος Χάμζα Σερσάουι, ο οποίος παρίστανε τον σούπερ σταρ της Μάντσεστερ Σίτι, Λιρόϊ Σέιν, προτίμησε να παίξει ως τερματοφύλακας παρά την παράλυση στην αριστερή πλευρά του σώματος του και ανίκανος να αποκρούσει τις μπαλιές των αντιπάλων του.
 
c4
Ο Χάμζα Σερσάουι στο τέρμα
«Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη που αγαπούν τη ζωή και τον αθλητισμό και δεν αναγκάζονται να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν για την ελευθερία τους», δήλωσε ο Χάμζα Σερσάουι στο Mondoweis, ο οποίος εκπροσώπησε την εθνική ομάδα στίβου της χώρας του το 2012. Ο αγώνας, ο οποίος τελείωσε με δύο γκολ σε δύο τέρματα χωρίς δίχτυα, συνοδεύονταν από τις κραυγές των παικτών που ζητούσαν πάσες από τους συμπαίκτες τους, καθώς και από τη σύγκρουση των δεκανικιών αλουμινίου τα οποία οι παίκτες χρησιμοποιούσαν μερικές φορές για να σπρώξουν τη μπάλα, όταν δεν κατάφερναν να την κλωτσήσουν με τα πόδια τους.
  c5  
Η Γάζα έχει τρεις ειδικές ομάδες ποδοσφαιριστών των οποίων τα πόδια έχουν ακρωτηριαστεί λόγω τραυματισμών από τα ισραηλινά πυρά.
  Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας συγκεντρώνονται συνήθως για να παρακολουθήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ή το πρωτάθλημα Europa σε μεγάλες οθόνες τοποθετημένες σε πλατείες και παραθαλάσσια καφέ.
  Αλλά οι διοργανωτές του αγώνα λένε ότι κανένας κάτοικος της Γάζας
  
δεν θα μπορούσε να φτάσει στα ρωσικά γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω των περιορισμών στη μετακίνησή τους. Η έξοδος από τη Γάζα για την Αίγυπτο μέσω της διέλευσης της Ράφα είναι μια σπάνια, δαπανηρή και επίπονη διαδικασία για τους Παλαιστίνιους. Η βόρεια διέλευση στο Ερέζ, η άλλη έξοδος για τους κατοίκους, ελέγχεται από το Ισραήλ που θέτει μεγάλους περιορισμούς στον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να περάσουν από αυτό.
  c8  
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι ποδοσφαιριστές της Γάζας προσομοίωσαν τη Βραζιλία και την Κροατία σε έναν αγώνα, και φορούσαν φανέλες με ένα σύνθημα που ζητούσε την άρση της πολιορκίας στη Γάζα.
  Ο Αμπντουσαλάμ Χανίγια,  μέλος του Ανώτερου Συμβουλίου Νεολαίας και Αθλητισμού στη Γάζα, δήλωσε ότι αυτό το γεγονός είναι ένα σύντομο μήνυμα προς όλους τους οπαδούς του ποδοσφαίρου πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι απομονωμένοι από τον κόσμο, οι οποίοι θέλουν κι αυτοί να συμμετέχουν στον αθλητισμό και αποτελούν μέρος μια κοινωνίας που αγαπά τη ζωή.
c6  
«Αυτός ο αγώνας αντιπροσωπεύει τη θέληση των νέων ανθρώπων, οι οποίοι  απευθύνονται στους λαούς του κόσμου που καταλαβαίνουν αυτή τη γλώσσα, τη γλώσσα του ποδοσφαίρου, που μπορεί να έχει αντίκτυπο ως πολιτική ικανή να αλλάξει τις κατευθύνσεις και τις τάσεις των κοινωνιών», δήλωσε ο Χανίγια στο Mondoweiss.
 
 
Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αργεντινής ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα έναν φιλικό αγώνα με την εθνική ομάδα του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ εν μέσω πολιτικής πίεσης. Για να ευχαριστήσουν την ομάδα για την ακύρωση, οι Παλαιστίνιοι κόλλησαν μια γιγαντιαία αφίσα του Λάινελ Μέσι σε κύριο σταυροδρόμι της Γάζας που πάνω της γράφει:
«Ευχαριστούμε την Αργεντινή και τον Λάινελ Μέσι για την ακύρωση του φιλικού αγώνα με το Ισραήλ. Βάλατε ένα γκολ για την ελευθερία». Πηγή: filistina.blog – του Ahmad Kabariti – mondoweiss.net (απόδοση: A.Z.Ioannidou) – Οι φωτογραφίες είναι του Μοχάμεντ Άσαντ
 c7 
 imerodromos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου