Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης (ΦΩΤΟ) Facebook logo


Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη 
Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη

Με κεντρικό σύνθημα, «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες. Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας. Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας», συνδικάτα της Θεσσαλονίκης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιούνη, μαχητικό συλλαλητήριο ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», που βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, γυναικείοι σύλλογοι, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, συνταξιουχικά σωματεία, που με τα πανό και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που εκδηλώνεται και μέσα από το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο.


Στα πλαίσια του συλλαλητηρίου, αρχικά έγινε συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στην οποία μίλησε ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «με αυτό το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση, όχι μόνο διατηρεί και βαθαίνει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά πλασάρει παραμύθια περί δίκαιης ανάπτυξης, πως αυτά είναι τα τελευταία μέτρα που παίρνουμε, επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να αφοπλίσουν την εργατική τάξη και το λαό, έτσι ώστε η κερδοφορία του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου στη χώρα, να συνεχίσει την ανοδική του πορεία». (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία).

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», πραγματοποίησαν από το Άγαλμα Βενιζέλου πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου και ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο.

Η ομιλία του Θανάση Κουτσουρά

Ο Θανάσης Κουτσουράς στο βήμα του συλλαλητηρίου 
 
Ο Θανάσης Κουτσουράς στο βήμα του συλλαλητηρίου 
 
Μιλώντας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιούνη, ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης ανάφερε τα εξής:

«Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε στη Βουλή για συζήτηση και ψήφισε το πολυνομοσχέδιο προκειμένου να κλείσει η 4η "αξιολόγηση".

Με αυτό το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση, όχι μόνο διατηρεί και βαθαίνει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά πλασάρει παραμύθια περί δίκαιης ανάπτυξης, πως αυτά είναι τα τελευταία μέτρα που παίρνουμε, επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να αφοπλίσουν την εργατική τάξη και το λαό, έτσι ώστε η κερδοφορία του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου στη χώρα, να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Άλλωστε για αυτό και ο πρωθυπουργός της χώρας έχει πάρει σβάρνα τα αναπτυξιακά συνέδρια και όχι μόνο, αλλά συναντιέται με εφοπλιστές, βιομηχάνους και μεγαλοξενοδόχους.

Συνεχίζει το έργο που άφησαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο, νέοι φόροι για την εργατική τάξη, αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Συνεχίζει την ανταγωνιστικότητα, δημιουργώντας χώρους εργασίας σε γκέτο της εργοδοσίας, βάζοντας εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι και 72 ώρες (Μετρό, αεροδρόμιο) την βδομάδα, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες, δίχως μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καταστρατηγώντας τα όποια δικαιώματα των εργαζομένων έχουν απομείνει, με μισθούς των 500 ευρώ ή ακόμη και με 4 ευρώ την εργατοώρα.

Παράλληλα αρνείται να συζητήσει την πρόταση - απόφαση από 500 και πλέον Σωματεία εργαζομένων από όλη τη χώρα για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ που να ορίζει ως κατώτατο μισθό τα 751 ευρώ.

Σχετική Επερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, στην οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέσω του υπουργείου Εργασίας, απάντησε πως υπάρχει ασάφεια στη σχετική πρόταση και πως υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Αντισυνταγματικές και παράνομες και οι απεργίες των εργαζομένων στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά.

Μέσα σε 3 μέρες, 5 αποφάσεις πήρε η Δικαιοσύνη τους ενάντια στην απεργία. Όλα στην υπηρεσία του κεφαλαίου προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων.

Στον ίδιο δρόμο χέρι χέρι βαδίζουν και οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που μας λένε πως οι απεργίες δεν έχουν αποτέλεσμα, είναι ξεπερασμένες και από την άλλη ενισχύουν τη λογική του κοινωνικού εταιρισμού και του συμβιβασμού.

Κάνουν τα πάντα ώστε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία της εργατικής τάξης να μην έχει επιτυχία. Το ζούμε όλα αυτά τα χρόνια, το ζήσαμε και στην απεργία στις 30 του Μάη.

Οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ, δεν έπραξαν το παραμικρό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την επιτυχία της απεργίας.

Αντίθετα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ταξικά συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μπήκαν μπροστά για την επιτυχία αυτής της απεργίας, όπως και σήμερα σε πολλές πόλεις οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούμε όλη την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους συνταξιούχους να μην κάνουν βήμα πίσω να μην δείξουμε ανοχή στα μέτρα που μας ετοιμάζουν.

Καμία αυταπάτη περί δίκαιης ανάπτυξης μετά τα μνημόνια. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης.

Πρωτοστατούμε και επιμένουμε στην οργάνωση της πάλης, στην ανάπτυξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα.

Τίποτα δεν χαρίστηκε από κανέναν. Όλα κατακτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες, με θυσίες.

Βάζουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες, κάνουμε πέρα τη μοιρολατρία και τη λογική του μικρότερου κακού.

Παλεύουμε για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης μέσα στα Σωματεία, σε ταξική κατεύθυνση.

Διεκδικούμε
  1. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές

  2. Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων

  3. Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ

  4. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

  5. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας

  6. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

  7. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

  8. Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων».










 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου