Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗ


Σοκάρουν οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών από τις πυρκαγιές (ΦΩΤΟ)

   Πηγή: Associated Press

Αντιμέτωποι με μία ανείπωτη τραγωδία είναι οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, που με δραματικό τρόπο πληρώνουν το «τίμημα» της παντελούς έλλειψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας. Ο θάνατος και η καταστροφή που άφησε πίσω της η πυρκαγιά -η οποία συνεχίζεται- επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για έγκλημα με ένοχο την πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες.

Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 24 με βάση την επίσημη ενημέρωση, ενώ εκφράζονται φόβοι για ακόμη περισσότερα θύματα. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται βρέφη και μητέρες με τα παιδιά τους.

Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Γ. Κοκόλης, δήλωσε σε τηλεοπτικούς σταθμούς ότι σύμφωνα με κλήση από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, υπάρχουν περίπου 20 νεκροί στην παραλία Αργυρά Ακτή. Την σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε και διασώστης ο οποίος έκανε λόγο στον «ΣΚΑΙ» για 26 νεκρούς που εγκλωβίστηκαν περίπου 30 μέτρα απόν τη θάλασσα, ανάμεσα σε δύο σπίτια.


Οι τελευταίοι νεκροί (τρεις γυναίκες και ένα παιδί) που ανακοινώθηκαν επισήμως, εντοπίστηκαν από τη φρεγάτα «Έλλη», ανοιχτά της Αρτέμιδας.

Τα περισσότερα θύματα έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν. Οι κάτοικοι της περιοχής έζησαν εφιαλτικές στιγμές πέφτοντας στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες, καθώς δεν είχαν καμία οδό διαφυγής. Στο λιμάνι της Ραφήνας, που μεταφέρονταν με πλωτά μέσα οι εγκλωβισμένοι, είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς που αναζητούσαν τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι τραυματίες είναι πάνω από 150, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση στα νοσοκομεία.

Με το πρώτο φως της ημέρας αρχίζει να γίνεται ορατό και το μέγεθος της καταστροφής, καθώς δεκάδες σπίτια κάηκαν ολοσχερώς στο Μάτι, στο Νέο Βουτζά, στο Κόκκινο Λιμανάκι, στον Άγιο Ανδρέα, όπου η φωτιά πέρασε μέσα από τους οικισμούς.

Με βάση την εικόνα που μεταφέρει η Πυροσβεστική, συνεχίζουν να καίνε οι πυρκαγιές σε Αν. Αττική και Δυτ. Αττική (Κινέτα) όπου υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες. Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, τρία ελικόπτερα και δύο Καναντέρ επιχειρούν στην Αν. Αττική και πέντε ελικόπτερα στην Κινέτα. Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στον Κάλαμο, που αποτελεί το τρίτο πύρινο μέτωπο στην Αττική.
Πηγή: Associated Press 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου