Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Το Ισραήλ “Πνίγει” την Γάζα και από την θάλασσα!






Από atexnos

  Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Τα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης δεν έχουν τέλος.
 Ένα ακόμη τείχος, αυτή την φορά από την θάλασσα είναι σχεδόν έτοιμο να αποκλείσει τους Παλαιστίνιους της Γάζας και από την θάλασσα και να τους καταδικάσει ακόμη περισσότερο στην στέρηση, την πείνα και στις αρρώστιες, ιδιαίτερα στα παιδιά. Ο ΟΗΕ βάζει τον θύτη και το θύμα στην ίδια θέση. Το ίδιο άλλωστε κάνουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση.

To Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ στις 5 Αυγούστου κυκλοφόρησε τις πρώτες εικόνες από το τεχνητό θαλάσσιο φράγμα που κατασκευάζεται για τον περαιτέρω αποκλεισμό της πολιορκημένης λωρίδα της Γάζας. Το φράγμα βρίσκεται στην παραλία του Zikim, περίπου τρία χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα της Γάζας. Το έργο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018 και θα κοστίσει περίπου 25 εκατομμύρια Σέκελ (6,7 εκατομμύρια δολάρια).




Η κατασκευή αυτή είναι μια ακόμη προσπάθεια από το Ισραήλ να εντείνει την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, που είναι σε εξέλιξη από το 2007. Το Ισραήλ έχει κλείσει όλες τις οδικές και εμπορικές διαβάσεις μέσα και έξω από την Λωρίδα και έχει κατασκευάσει «φράχτη ασφαλείας» κατά μήκος της πράσινης γραμμής (ανακωχής του 1949) που θεωρείται σαν σύνορο. Μια απαγορευμένη ζώνη περίπου 300 μέτρων έχει επιβληθεί στην Γάζα από την Παλαιστινιακή πλευρά του φράχτη που περιορίζει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση πολλών οικογενειών και αγροτών στην γη τους.

Το Ισραήλ έχει επίσης επιβάλει Ναυτικό αποκλεισμό στη λωρίδα της Γάζας, που περιορίζει τους ψαράδες της Γάζας σε μια απόσταση τριών ναυτικών μιλίων, παρά τη συμφωνία του Όσλο στις αρχές του 1990, που όριζε ως επιτρεπόμενη περιοχή αλιείας τα 20 μίλια.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο πλοία που ανήκουν στον Στολίσκο Ελευθερίας επιχείρησαν να σπάσουν τον Ναυτικό αποκλεισμό και να μεταφέρουν εφόδια στους πολιορκημένους, αλλά εμποδίστηκαν από τις Ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις σε διεθνή ύδατα. Μέλη του πληρώματος του AlAwda, του πρώτου πλοίου που εμποδίστηκε, κατηγορεί τις ισραηλινές δυνάμεις για αδικαιολόγητη βία ενώ άλλες κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.



Ο αντίκτυπος της πολιορκίας είναι σοβαρός. Βιομηχανικοί και εμπορικοί κλάδοι της Γάζας έχουν καταστραφεί μετά την απαγόρευση από το Ισραήλ των εισαγωγών καυσίμων και φυσικού αερίου. Οι ελλείψεις βασικών αγαθών και η ανεργία μεγαλώνει. Την περασμένη εβδομάδα, ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της Γάζας και την συνεχιζόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Το Ισραήλ είναι το μοναδικό κράτος από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, που δεν έχει δηλώσει ποτέ επισήμως πού ακριβώς βρίσκονται τα σύνορά του. Έτσι μπορεί αυθαίρετα να αρπάζει την γη των Παλαιστινίων και να την βαφτίζει δική του είτε για στρατιωτικούς είτε για εποικιστικούς σκοπούς.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Farhan Haq, κάλεσε τους υπεύθυνους «από όλες τις πλευρές να θέσουν τα δικαιώματα των παιδιών μπροστά από κάθε άλλη προτεραιότητα και να λάβουν άμεσα μέτρα για την ανακούφισή τους», δείχνοντας για μιά ακόμη φορά την αδυναμία και την υποκρισία του Διεθνούς οργανισμού να επιβάλλει τα αναφαίρετα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού και να σταματήσει την εγκληματική αυθαιρεσία του κράτους δολοφόνου, του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου