Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

100 χρόνια ΚΚΕ στα χέρια σας




ΦΑΚΟΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΕΠΑΦΗΣ

15 Μαΐου 1944 κι ο Παναγιώτης ο ανταρτούλης γράφει έκθεση με θέμα και τίτλο «τα παπουτσάκια μου»: «Σήμερα στο σταθμό μας είναι μεγάλη χαρά, βάνουμε καινούρια παπούτσια, τα ’φερε η κυρά δασκάλα η Ναυσικά μας, ταφτιασαν οι τσαγκάρηδες οι αντάρτες γιατί ήμασταν με σγαρόνια και μούσκεμα τα ποδαράκια μας ήταν. Εμένα είναι λίγο μεγάλα αλλά η μάνα μου θα μου πλεξ τσουράπθια κι θα χω άρβυλα πρώτης τάξης, να ναι καλά η Μαργαρίτα η δασκάλα…να ναι καλά οι αντάρτες που μας αγαπάνε κι οι δασκάλες που μας μαθαίνουν τόσα πράματα».

100 χρόνια ΚΚΕ στα χέρια σας


Στους παιδικούς σταθμούς που δημιουργήθηκαν στην Ελεύθερη Ελλάδα τα παιδιά των φτωχών ορεινών χωριών έβρισκαν τη χαρά, τη θαλπωρή και τη φροντίδα της οργανωμένης κοινωνίας. Πραγματικά αετόπουλα, σωσμένα και πνευματικά εκτός από πραγματικά από την ανταρτοεπονίτικη εκδοτική και πνευματική δραστηριότητα, της οποίας υπέροχα ντοκουμέντα βρίσκει κανείς στο λεύκωμα “100 χρόνια ΚΚΕ. Με το λαό για το σοσιαλισμό. Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος”. Το λεύκωμα εκδόθηκε από τη Σύγχρονη Εποχή, όπου και θα το βρίσκει κανείς από την άλλη εβδομάδα, αλλά κι όλως εξαιρετικά στο φετινό πανηγυρικό φεστιβάλ της ΚΝΕ, αυτό το τριήμερο στο πάρκο Τρίτση.

Είχα την τύχη να το πιάσω στα χέρια μου και να το ξεφυλλίσω στη λιτή κι απέριττη παρουσίασή του στους δημοσιογράφους, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι πύλες του Φεστιβάλ, που έγινε από τον Φάνη Παρρή, υπεύθυνο της επιτροπής που επιμελήθηκε το λεύκωμα, με σύντομες παρεμβάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του Γραμματέα του Κ.Σ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου.

100 χρόνια ΚΚΕ στα χέρια σας

Μα την πίστη μου, πρόκειται για ένα αριστουργηματικό, ευκολοδιάβαστο, εντυπωσιακό και αισθητικά καλλιτεχνικών αξιώσεων, άρτιο και ευφυέστατο λειτουργικά.

Δε θα σταθώ στα απίστευτα ντοκουμέντα, τις μοναδικές φωτογραφίες, τα σύντομα μεστά κείμενα, τα σοφά επιλεγμένα αποσπάσματα που πάνε όπως και «το ΚΚΕ  που έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά» τον αναγνώστη πολύ πέρα από την πολιτική άνοια, την μικροπολιτική παράνοια και την παγκοσμιοποιημένη ιδεολογική πενία των ημερών.

Το λεύκωμα είναι συνάμα δώρο κι εργαλείο σκέψης για κάθε Έλληνα κι Ελληνίδα, κάθε ηλικίας που δεν είναι ή δε θέλει να γίνει φασίστας, έστω κι ερήμην του, πχ ως ψηφοφόρος. Είναι πολυτελές σε χαρτί, χρώματα, εκτύπωση, με σκληρό εξώφυλλο και 450 σελίδες και στο φεστιβάλ θα πωλείται μόλις 12 ευρώ και μετά στο βιβλιοπωλείο 18!…

100 χρόνια ΚΚΕ στα χέρια σας
100 χρόνια ΚΚΕ στα χέρια σας

Ξέρω ότι όσοι με διαβάζουν αυτή τη στιγμή κι έχουν πιάσει στα χέρια τους ένα στοιχειωδώς αντίστοιχο λεύκωμα που δύσκολα θα περιλαμβάνει 1500 ντοκουμέντα, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες περί αυτό, στην εποχή της αθλιότητας της Μόριας, και των εφτά ευρώ για ένα γεύμα που ζητήθηκαν από τους πυρόπληκτους επιζήσαντες στο Μάτι, θα νομίζουν ότι τρολάρω περί την τιμή. Πιθανόν να σκεφτούν ότι το τμήμα προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ, που έκανε την καλλιτεχνική επιμέλεια του λευκώματος αδικείται που…δεν εισπράττει πνευματικά δικαιώματα απ’ το λαό που υπηρετεί. Είθισται βέβαια τέτοιες σκέψεις να τις κάνουν εκείνοι που γραφοσβήνουν την υπογραφή τους και ποτέ οι κομμουνιστές, παλιοί, νέοι, μελλούμενοι, θυσιασμένοι κι επιζήσαντες, ταγμένοι να υπηρετούν εκατό χρόνια ΚΚΕ την «Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος».

Το λεύκωμα ποδαίνει όσους δε θέλουν να πορεύονται ξυπόλητοι στα πολιτικά αγκάθια της αγοράς.

 grhttp://www.katiousa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου