Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Σε χρήση ήδη από τη Frontex με μέσα δοκιμασμένα για πόλεμο

 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΤΥΜΠΑΚΙ
 


Το ισραηλινό MEA «ΗΕRΟΝ 1» της Frontex προσγειωμένο στο Τυμπάκι
Το ισραηλινό MEA «ΗΕRΟΝ 1» της Frontex προσγειωμένο στο Τυμπάκι
Σε μια απέραντη «βάση εφόρμησης» για όλους τους βρώμικους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μετατρέπει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
 Η χτεσινή επιβεβαίωση - κατόπιν και των σχετικών καταγγελιών και ερωτημάτων του ΚΚΕ - ότι και η βάση στο Τυμπάκι της Κρήτης έχει ήδη «αναβαθμιστεί» επιχειρησιακά ως ένα ακόμα κέντρο για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τη στάθμευση εκεί σε αυτήν τη φάση drone της Frontex, έρχεται να προσθέσει μια ακόμα τέτοια ψηφίδα.

Πολύ περισσότερο που δεδομένο είναι και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το αεροδρόμιο του Τυμπακίου, με πληροφορίες και δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για το ότι αποτελεί μια από τις βάσεις που έχουν προταθεί από πλευράς κυβέρνησης στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για να απλώσουν εκεί δυνάμεις και μέσα τους, π.χ. να αναπτύξουν εκεί αμερικανικά Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAV), εναλλακτικά προς τη Σούδα, που όπως λέγεται έχει «φρακάρει» από τις «συμμαχικές δραστηριότητες» που έχουν συγκεντρωθεί εκεί.


Επιχειρησιακή «αναβάθμιση»
 
Το αεροδρόμιο Τυμπακίου είναι στρατιωτικό αεροδρόμιο, ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία και παλαιότερα εδραζόταν εκεί η 138 Σμηναρχία Μάχης, πριν μεταπέσει το 2011 σε Αεροπορικό Απόσπασμα. Σήμερα λειτουργεί στη δομή της ΠΑ ως Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας, χώρος δηλαδή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα αεροσκάφη, όποτε κριθεί αναγκαίο.

Μετά και τις σχετικές καταγγελίες της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ (βλέπε ανακοίνωση δίπλα), στρατιωτικές πηγές διευκρίνιζαν χτες στον «Ριζοσπάστη» ότι το Τυμπάκι όντως αυτές τις μέρες χρησιμοποιείται για απογειώσεις - προσγειώσεις Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος (MEA), αλλά από πλευράς Frontex (κατασταλτικός μηχανισμός συνοριοφύλαξης της ΕΕ), με το πρόσχημα του ελέγχου των προσφυγικών ροών, στο πλαίσιο της ανάπτυξης μέσων της ευρωενωσιακής δύναμης στο Αιγαίο.

Πρόκειται για εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η βάση «αναβαθμίζεται» επιχειρησιακά και προσθέτει έναν ακόμα «κρίκο» στην επικίνδυνη αλυσίδα της εμπλοκής.

Η ίδια η Frontex σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αυτήν τη βδομάδα ξεκίνησε να τεστάρει τη χρήση ΜΕΑ σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Αναφέρει ότι έχει δοκιμάσει το μέσο «σε διάφορες λειτουργικές καταστάσεις. 
Αυτό περιλαμβάνει την επιτήρηση της θάλασσας, την υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, τον εντοπισμό πλοίων που θεωρούνται ύποπτα για εγκληματικές δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, και την ανταλλαγή πληροφοριών με πολλαπλούς χρήστες σε πραγματικό χρόνο», «δείχνοντας» προς τη συνεργασία με τους αντίστοιχους μηχανισμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Για τις δοκιμές στην Ελλάδα διευκρινίζει: «Στην Ελλάδα, η δοκιμή που ξεκίνησε αυτήν τη βδομάδα υποστηρίζεται από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Πολεμική Αεροπορία».

Προσθέτει ότι τα ΜΕΑ φέρουν εξοπλισμό επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων θερμικών καμερών μηχανών και ραντάρ.

Φονικό όπλο δοκιμασμένο από το Ισραήλ
 
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το «υπό δοκιμή» MEA είναι το «HERON 1», της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας ΙΑΙ (Israel Aerospace Industries), το οποίο χρησιμοποιείται από Ενοπλες Δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, όπως ΗΠΑ, Τουρκία, Μαρόκο και Ινδία, και φυσικά το ίδιο το Ισραήλ.

Οι, δε, δυνατότητές του δεν περιορίζονται μόνο σε επιτήρηση με κάμερες και αναμετάδοση εικόνας. Π.χ. το Ισραήλ, πέρα από το ότι τα χρησιμοποίησε ευρέως στις επιχειρήσεις του κατά του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα το 2008 - 2009 για εντοπισμό «στόχων», τα χρησιμοποίησε και στην οπλισμένη εκδοχή τους, με πυραύλους «Spike» που εκτοξεύτηκαν από τα ΜΕΑ κατά αμάχων.

Επτά «ΗΕRΟΝ», εξάλλου, σκοπεύει να μισθώσει η κυβέρνηση από το Ισραήλ για τρία χρόνια, με σκοπό, επισήμως, να ενισχύσει τις ικανότητες παρακολούθησης, επιτήρησης και αναγνώρισης στο Αιγαίο, με βάση όσα έλεγε στις 1/2/2018 ο τότε αναπ. υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων στη Βουλή.

Πιστοποιεί τις «δυνατότητες» του αεροδρομίου
 
Με αυτά τα δεδομένα, η Frontex αναφέρει ότι οι δοκιμές στην Ελλάδα και την Ιταλία θα ολοκληρωθούν φέτος, δηλαδή στους αμέσως επόμενους μήνες. Αφήνει, έτσι, ανοικτό το ενδεχόμενο για κατοπινή επιχειρησιακή ένταξη του μέσου στο ...οπλοστάσιο του ευρωενωσιακού οργανισμού, προφανώς κατ' εφαρμογή και των πρόσφατων αποφάσεων της ιμπεριαλιστικής ένωσης για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών της, όσο και τη σταδιακή ανάπτυξη των «αυτοτελών» πολεμικών της δυνατοτήτων.

Χώρια το γεγονός ότι αποδεικνύεται ήδη, και στην πράξη, πως το Τυμπάκι μπορεί να «αξιοποιηθεί» και για τέτοιες λειτουργίες, σήμερα από τη Frontex και την ΕΕ, αύριο από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, με μέσα πιστοποιημένα για πόλεμο και με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό...

Ριζοσπάστης   Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου