Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Εφοδος


Δεν πρόλαβε να κλείσει την πόρτα του υπουργείου Εξωτερικών ο Ρώσος πρέσβης, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Μ. Μπόλαρη την περασμένη Τετάρτη, και ακολούθησε αμέσως η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ! Ο Μασλόφ μετέφερε στο ΥΠΕΞ την «ανησυχία» της Ρωσίας για την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέλιξη με μεγάλη γεωπολιτική σημασία, που χαιρετίστηκε βέβαια από τις ΗΠΑ. Λίγη ώρα αργότερα, στο γραφείο του υφυπουργού εμφανίστηκε ο Πάιατ και συζήτησαν «επίκαιρα θέματα, ιδιαίτερα πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά», αλλά και την ανάγκη να διατηρηθεί το «καλό μομέντουμ» μετά τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ και να αναπτυχθούν παραπέρα οι σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, ύστερα από επίσκεψη του επικεφαλής της «Cosco» στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με θέμα την εξέλιξη του «master plan» της κινεζικής πολυεθνικής στον Πειραιά, ακολούθησε ...έφοδος του Πάιατ στο ίδιο υπουργείο, όπου συζήτησε με τον Φ. Κουβέλη το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Ναυπηγοεπισκευή. Είναι προφανές ότι ο Αμερικανός πρέσβης ακολουθεί κατά πόδας (όταν δεν προπορεύεται...) τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό τους για την Ελλάδα. Οπως βγάζει μάτι ότι στις συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη μαθαίνει «χαρτί και καλαμάρι» τι συζητήθηκε πιο πριν, δίνοντας προφανώς και τις ανάλογες «συμβουλές» στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί καλύτερα να χειριστεί ζητήματα «υψηλού ενδιαφέροντος» για τις ΗΠΑ.

Στο σφυρί... 
 
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι θα υπάρξουν άμεσα νέοι περιορισμοί ακόμα και αυτής της στοιχειώδους προστασίας που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη σε καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου το σπίτι τους να μη βγει «στο σφυρί». Οπως ακούγεται, οι τράπεζες ζητάνε να κατέβει στις 100.000 το όριο της αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται στο εξής, κι επομένως χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που το σπίτι τους αξίζει έστω κι ένα ευρώ παραπάνω, θα βρεθούν άμεσα εκτεθειμένες στους εκβιασμούς των τραπεζών για κατασχέσεις. Στόχος είναι οι τράπεζες να ξεφορτωθούν ταχύτερα τα «κόκκινα» δάνεια με την πώλησή τους στα «funds» ή/και με πλειστηριασμούς. Αυτό προϋποθέτει να μην υπάρχει καμιά προστασία των δανειοληπτών, που για τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση ισοδυναμεί με εμπόδιο στον σχεδιασμό τους.

... με άλλοθι
 
Αλλωστε, το άλλοθι για την άρση και των τελευταίων περιορισμών οικοδομείται βήμα - βήμα, στη σκιά των αναταράξεων που υπέστησαν οι τραπεζικές μετοχές πριν από μερικές βδομάδες στο χρηματιστήριο, που έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων, αν δεν μειωθεί ταχύτερα η έκθεσή τους στα «κόκκινα» δάνεια. Το ψευτοδίλημμα που προβάλλουν στο λαό είναι το εξής: «Είτε δέχεστε να βγουν μαζικά στο σφυρί λαϊκές κατοικίες, είτε θα σας τα πάρω με τη δήμευση των όποιων καταθέσεων υπάρχουν, σε συνδυασμό με ένα ακόμα γενναίο πακέτο στήριξης των τραπεζών από το κράτος, που πάλι θα πληρωθεί από τις δικές σας τσέπες». Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία επομένως ότι στη «μεταμνημονιακή» εποχή, μαζί με τα αντιλαϊκά μέτρα, συνεχίζονται και οι γνωστοί ...μνημονιακοί εκβιασμοί.

Ούτε αράδα!
 
Ούτε μια λέξη δεν έγραψαν την Παρασκευή οι εφημερίδες για τη συζήτηση της προηγούμενης μέρας στη Βουλή σχετικά με την ΕΡΤ, όπου ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης έθεσε το ζήτημα της υποεκπρόσωπησης του Κόμματος και άλλα ειδικότερα θέματα που αφορούν την κάλυψη των δραστηριοτήτων του ΚΚΕ από τη δημόσια τηλεόραση. Η απάντηση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ σε αυτές τις επισημάνσεις ήταν «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» και επιπλέον αποκάλυψε ότι η ΕΡΤ δεν στέλνει διαπιστευμένο συντάκτη στο ΚΚΕ, όπως κάνει με τα άλλα κόμματα, επειδή «όσοι πάνε διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι καταλήγουν να γίνονται μέλη του οικείου Γραφείου Τύπου του κόμματος του οποίου υποτίθεται ότι είναι διαπιστευμένοι»! Οσο προκλητική κι αν ακούγεται αυτή η απάντηση, που επιβεβαιώνει ότι η σημερινή ΕΡΤ είναι πιστό αντίγραφο αυτής των προηγούμενων κυβερνήσεων, κανένας απ' όσους «λιβανίζουν» μέρα - νύχτα την «αντικειμενική» και «δημοκρατική» ενημέρωση δεν βρήκε να γράψει μια αράδα για τις απαράδεκτες δηλώσεις του στελέχους της ΕΡΤ, που διορίζεται βέβαια από την κυβέρνηση. Αντίθετα, τα ρεπορτάζ τους μονοπώλησαν οι ενδο-διοικητικές κόντρες και αλληλοκατηγορίες. Είναι προφανές ότι στις «ευαισθησίες» τους για την «αντικειμενικότητα» της ΕΡΤ δεν χωράει ο περιορισμός της «ενοχλητικής» φωνής του ΚΚΕ από τη δημόσια τηλεόραση.





Ριζοσπάστης   Σάββατο 3 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 4 Νοέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου