Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΣΕΒ Αξιώνει πολιτικές με «ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα»


  Πηγή: Eurokinissi

Στην «ανάγκη να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη διασφάλιση ενός σταθερού φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», εστιάζει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας, επικαλούμενος την «εικόνα ασθενούς ανάκαμψης» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, «σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας».

Οι βιομήχανοι ζητάνε προσαρμογές στο εφαρμοζόμενο αντιλαϊκό «μείγμα», αξιώνοντας ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για τη στήριξη του κεφαλαίου. 

«Η παραγωγή υπερπλεονασμάτων μέσω υπερφορολόγησης για την, εκ των υστέρων, διοχέτευση πόρων στην κατανάλωση, ιδίως σε προεκλογική περίοδο, προκαλεί τον προβληματισμό των αγορών και της επιχειρηματικής κοινότητας, όσον αφορά στην ορθότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής», σύμφωνα με τον ΣΕΒ, o οποίος προσθέτει πως «πέραν των αναταράξεων στις αγορές, με τις τιμές των ομολόγων και των μετοχών να έχουν διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα, η κατάσταση αυτή επηρεάζει αρνητικά και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, με το δείκτη οικονομικού κλίματος να έχει εισέλθει σε καθοδική τροχιά. Αντιθέτως σε ανοδική τροχιά κινείται η καταναλωτική εμπιστοσύνη».

Οι βιομήχανοι εστιάζουν στις προβλέψεις για «μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 2%» μεσοπρόθεσμα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως «το ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής στηρίζεται σε υπερβολικό βαθμό στη διατήρηση του φορολογικού βάρους της ιδιωτικής οικονομίας σε υψηλά επίπεδα και της μετατόπισης πόρων όχι σε επενδύσεις (καθώς περικόπτεται και ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων), αλλά στην κατανάλωση μέσω κοινωνικών παροχών». Κατά τον ΣΕΒ, «οι παρεμβάσεις αυτές δεν διαθέτουν το αναγκαίο ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα».

Ως προς τις «αβεβαιότητες» που «αναπόφευκτα επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία», τονίζουν πως σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς και τη διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ για τη δημοσιονομική πολιτική.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου