Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

«Σαπίλα»...


«Γεια σας φοιτητές! Μηδέν δάνειο; Βγες ραντεβού με έναν Sugar Daddy», αναγράφει η αφίσα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας 
«Γεια σας φοιτητές! Μηδέν δάνειο; Βγες ραντεβού με έναν Sugar Daddy», αναγράφει η αφίσα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας 
 
Της Κάλι Καρά

Άκρως αποκαλυπτικά της σαπίλας, τα περί …αναπτυγμένου καπιταλισμού Σουηδίας που τόσοι πολλοί ζήλεψαν.

Στη Σουηδία του «καλού» καπιταλισμού, στην κοινωνία-πρότυπο των ατομικών ελευθεριών μας, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χρηματοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από το κράτος. Δεν υπάρχουν δίδακτρα για τους Σουηδούς πολίτες και για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος ζωής όμως των φοιτητών και το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό χρηματοδοτείται μέσω δανείων! Η «δωρεάν» εκπαίδευση λοιπόν είναι περίεργη έννοια στη Σουηδία. Ο φοιτητής, φοιτήτρια λαμβάνουν δάνειο από τις τράπεζες. Σε μια από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης, το τραπεζικό σύστημα έχει βρει τον τρόπο για να αυγατίζει τα κέρδη του…

Το …αναπτυγμένο σουηδικό σύστημα χορηγεί φοιτητικά δάνεια κάθε εξάμηνο (τώρα ξεκινούν οι φοιτητές το χειμερινό εξάμηνο), αρκεί να περάσεις το 75% των μαθημάτων. Αν δεν τα έχεις περάσει και άρα δεν θα πάρεις δάνειο, η μεταφερόμενη γιγαντοαφίσα έχει τη λύση στο κέντρο του Γκέτεμποργκ!
«Γεια σας φοιτητές! Μηδέν δάνειο; Βγες ραντεβού με έναν Sugar Daddy».


Έναν γέρο δηλαδή που θα σε πληρώνει έναντι των «υπηρεσιών» που θα του παρέχεις.

Η κοινωνική διάσταση της πορνείας βρίσκεται εκεί ακριβώς που βρίσκεται και η ουσία του εκμεταλλευτικού συστήματος, είτε στη Βραζιλία -όπου το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ξεκίνησε πρόσφατα μία διαφημιστική καμπάνια με τίτλο «I'm happy being a prostitute» (Είμαι χαρούμενη που είμαι πόρνη)- είτε στην Ελλάδα το 1999 που επί κυβέρνησης Σημίτη η πορνεία μπήκε στη λίστα του επαγγελματικού προσανατολισμού ως εναλλακτική πρόταση στην ανεργία που πλήττει, με τέτοια βαρβαρότητα, τους νέους και κυρίως τις νέες γυναίκες είτε στη Σουηδία με την πορνογιγαντοαφίσα.

Η κυρίαρχη τάξη για την ολοένα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων χρειάζεται την αποτελεσματική αλλοτρίωση της κοινωνικής συνείδησης, την αποχαύνωση και την πρόκληση των ενστίκτων της νέας βάρδιάς της, με στόχο την απομάκρυνσή της από τον οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας, αυτής της δεσπόζουσας σαπίλας.

Πορνεία, τζόγος και ναρκωτικά είναι τα υλικά που μοιράζει απλόχερα ο καπιταλισμός στους εργαζόμενους και κυρίως στους νέους και στις νέες, μπροστά στην αδυναμία του να ικανοποιήσει όχι τις σύγχρονες, αλλά ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Μεθοδευμένα και στοχευμένα μπαίνουν αυτά υλικά σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες και στη χώρα μας.

Ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η τοξικοεξάρτηση απλώνει τα δίχτυα της σε όλο και πιο νέες ηλικίες (ηλικία έναρξης <14 έτη), ο αριθμός των εξαρτημένων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο όπως και η πολυτοξικομανία (> 80% των χρηστών χρησιμοποιούν περισσότερες από μία ναρκωτική ουσία), η «αριστερή» κυβέρνηση βρήκε το «Δούρειο Ίππο» με τον οποίο θα προωθήσει το διαχρονικό της στόχο να νομιμοποιήσει τη χρήση των ναρκωτικών (όχι με το διαχωρισμό σε μαλακά - σκληρά που δεν το επέτρεψε το λαϊκό κίνημα) αλλά μέσω της «φαρμακευτικής» κάνναβης!

Διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπει πως πλέον οι επιχειρήσεις καζίνο θα μπορούν να παρέχουν πιστώσεις (!) έως και 50 χιλιάδες ευρώ, τη στιγμή που ο φτωχός αγρότης και ο μικροεπαγγελματίας όχι μόνο δεν μπορούν να δανειστούν, αλλά χάνουν και το σπίτι τους για λίγα χρωστούμενα στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ήρθε η ώρα που οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα ανατρέψουν με την οργάνωση και την ταξική τους πάλη το σύστημα της εκμετάλλευσης που χτίζει το κόσμο των παιδιών που μεγαλώνουν με την πορνεία, τον τζόγο και τα ναρκωτικά.

902.gr

1 σχόλιο:

  1. Χρειάζεστε ένα επείγον δάνειο στο 2% μας στείλετε email τώρα: marekhaval@gmail.com

    ευχαριστώ

    marek

    ΑπάντησηΔιαγραφή