Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Αστυνομία των ΗΠΑ, 45 βιασμοί τον χρόνο ακόμη και σε παιδιά



 

Από Panos στο Ιάν 11, 2019 Διεθνή

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

«Πρέπει να δώσουμε την δύναμη και την εξουσία πίσω στην Αστυνομία. Πρέπει να αποκτήσουν τον έλεγχο της εγκληματικής βίας και δολοφονιών στην χώρα μας», έλεγε ο τότε υποψήφιος Πρόεδρος Τραμπ στην προεκλογική του ομιλία στο Σικάγο πριν 2 χρόνια.

Φαίνεται η, έτσι κι αλλιώς κατηγορούμενη για αυθαιρεσία, Αστυνομία των ΗΠΑ να πήρε το πράσινο φως να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την καταστολή και την βία. 

Μέσα σε αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα έρχονται τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Bowling Green State τον Οκτώβριο του 2018 να φωτίσουν μια άλλη σελίδα αστυνομικής εγκληματικής δραστηριότητας. 

Tην περίοδο 2005 έως 2013, αστυνομικοί καταδικάστηκαν για 405 περιπτώσεις βιασμών, 45 περίπου τον χρόνο. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις αναφορών ή καταγγελιών για βιασμό για λόγους που εξηγούν οι ερευνητές και δημοσιεύει το CNN


-Τα στοιχεία αναφορών για σεξουαλικές επιθέσεις της αστυνομίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα, εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Jonathan Blanks

-Δεν είναι διαθέσιμα σε όλους, υπάρχει απροθυμία να μας τα διαθέσουν, γιαυτό περιοριζόμαστε μόνο στις συλλήψεις και στις καταδίκες. 

-Πιστεύω πως η κατάσταση είναι χειρότερη από ότι δείχνουν τα στοιχεία, συμπληρώνει. Πίσω από κάθε επίθεση υπάρχουν πάνω από ένα θύμα, κατά μέσον όρο 5 θύματα. Πάνω από τα μισά θύματα είναι παιδιά ακόμη και μέχρι 14 χρονών. 

-Ένα άλλο θέμα είναι ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει τους πόρους ακόμη και να ήθελε να διατηρεί μια βάση δεδομένων για τις σεξουαλικές αλλά και για άλλες παραβάσεις της αστυνομίας. Ούτε μπορεί να επιβάλει στις Ομοσπονδιακές Αρχές την συλλογή στοιχείων.
-Ταυτόχρονα, πέρα από τα νομικά εμπόδια απόκτησης των πληροφοριών, είναι γνωστό πως οι Ενώσεις των αστυνομικών θέλουν αυτά τα στοιχεία να μην γίνονται γνωστά. Θέλουν πάση θυσία να υπερασπιστούν το επάγγελμα.


263 χρόνια φυλακή για βιασμούς σε αστυνομικό στην διάρκεια της θητείας του

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η απροθυμία των θυμάτων να καταγγείλουν τις επιθέσεις.
 
-Ποιόν να καλέσεις και σε ποιόν να μιλήσεις όταν ο βιαστής ή ο παραβάτης είναι αστυνομικός; Το θύμα πρέπει να βρίσκεται σε μια τρομακτική θέση, δηλώνει ο αναπληρωτής καθηγητής ποινικού δικαίου Philip Stinson ερευνητής για την κατάρτιση έκθεσης για την «  Ακεραιότητα της Αστυνομίας» το 2015 και συνεργάτης της έρευνας του Πανεπιστημίου, πρώην αστυνομικός. 

-Το σύστημα είναι στημένο για την προστασία των αστυνομικών έξω από λογοδοσία. 

-Ευκαιρίες για έγκλημα σχετικά με το σεξ αφθονούν στην αστυνομία επειδή οι αξιωματικοί λειτουργούν σε ένα περιβάλλον με ελάχιστη επίβλεψη. Τα ενδεχόμενα θύματα της εγκληματικότητας της αστυνομίας σχετικά με το σεξ περιλαμβάνουν υπόπτους για εγκληματικές ενέργειες αλλά και άλλα θύματα. 

-Η αστυνομία από την θέση της έχει το πλεονέκτημα της άρνησης έναντι αυτού που καταγγέλλει και οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν στην αστυνομία.

Αύξηση και των θυμάτων από πυρά αστυνομικών

Τα περιστατικά αυθαιρεσίας και εγκληματικής βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν, πέρα από τους βιασμούς, και την προτίμηση των αστυνομικών να δολοφονούν, στην ουσία, έγχρωμους, ακόμη και κατά την διάρκεια μιας ρουτίνας εξακρίβωσης στοιχείων.

Έτσι το 2015 οι νεκροί από πυρά αστυνομικών ήταν 509 και το 2017 ο αριθμός έφτασε τους 987!

Αυτό το σάπιο μοντέλο για να ζήσουμε μας προτείνει η μεγαλύτερη «δημοκρατία» του πλανήτη. Βία και μέσα και έξω από τα σύνορα. Ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την ζωή και την σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ο νόμος του ισχυρού σε όλη του την μεγαλοπρέπεια που γίνεται χειρότερος για τους απλούς ανθρώπους για κάθε μέρα που περνάει. Αυτό το μοντέλο δεν αλλάζει από μόνο του. Θέλει γκρέμισμα, επειδή το έχουμε ανάγκη και οι Αμερικάνοι και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου