Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Οργιο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης



Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε την Ολοκληρωμένη Εκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, όπου καταγράφονται αναλυτικά οι στόχοι που βάζει η διπλωματία των ΗΠΑ για την πρεσβεία τους στην Αθήνα. Ενα από τα κεφάλαια αυτής της Εκθεσης είχε τον ιδιαίτερο τίτλο «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων μέσω της προώθησης κοινών αξιών για τη μείωση της ξένης επιρροής στους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς τομείς, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προώθηση μιας νέας γενιάς ηγετών με ευνοϊκές απόψεις προς τις ΗΠΑ και τις αξίες τους». Εκεί περιγράφεται μια «καταιγίδα» από παρεμβάσεις και στήσιμο μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα, με μέριμνα της αμερικάνικης πρεσβείας, ούτως ώστε ευρύτερα λαϊκά στρώματα να ...κατανοήσουν και να στοιχηθούν με τα προτάγματα των ΗΠΑ, καθώς, όπως διαπιστώνει η Εκθεση, «ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και τα πολιτικά ζητήματα». Αλλωστε, όπως είχε παρατηρήσει και ο Τζ. Πάιατ, διάφορα γεγονότα στην Ελλάδα δεν παρουσιάζονται «όπως πρέπει», όπως συμφέρει δηλαδή τους αμερικανοΝΑΤΟικούς και τα σχέδιά τους στην περιοχή.


* * *
 
Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τα αντιαμερικανικά - αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού, παρά την άοκνη προσπάθεια της «πρώτη φορά αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια να εξωραΐσει τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό. Γι' αυτό βάζουν στόχο «οι Ελληνες πολίτες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή». Κυρίως όμως ανησυχούν για τις «υβριδικές» παρεμβάσεις ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων, κυρίως στη Ρωσία, στη χώρα μας και στην ευρύτερη γειτονιά μας. Γι' αυτόν το λόγο, η Εκθεση επισημαίνει την ανάγκη «οι ελληνικές ΜΚΟ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν παραπληροφόρηση που πατρονάρεται από κράτη», ενώ με έμφαση επισημαίνεται ότι «για να καταπολεμήσει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της περιοχής, η αποστολή στην Ελλάδα θα στηρίξει τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που θα μειώσουν την ξένη επιρροή στους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς τομείς».

* * *
 
Αντίστοιχοι «προβληματισμοί» για τον ανταγωνισμό στο πεδίο της προπαγάνδας που αναπτύσσεται ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα υπάρχουν και στην ΕΕ. Με αυτό το θέμα, που αναβαθμίζεται διαρκώς στην ευρωενωσιακή ατζέντα, συνεδρίασε πρόσφατα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ). Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την ανάγκη για ακόμα στενότερη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω την προπαγάνδιση των ευρωατλαντικών «αξιών» σε ευρύτερες μάζες, εστιάζοντας σε Βαλκανική, Μέση Ανατολή, Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα, η Κομισιόν έχει καταρτίσει και ειδικό «Σχέδιο Δράσης ενάντια στην Παραπληροφόρηση», ήδη από το Δεκέμβρη του 2018, το οποίο συζητήθηκε στο ΣΕΥ, με τους μετέχοντες να εκφράζουν την υποστήριξή τους. Στο Συμβούλιο εκφράστηκε επίσης η ανάγκη να αναπτυχθεί «μια κοινή και ολιστική απάντηση στις προκλήσεις ασφάλειας που προκαλούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις, σεβόμενη τις εθνικές προσεγγίσεις και προστατεύοντας την ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης».

* * *
 
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δρομολογείται η δημιουργία ενός «συστήματος ταχείας προειδοποίησης» της ΕΕ για την ανταλλαγή «εμπειριών» και «βέλτιστων πρακτικών», όπως και η προώθηση συντονισμένων δράσεων, κυρίως μέσω «εκστρατειών ενημέρωσης» για την εμπέδωση της προπαγάνδας ΝΑΤΟ - ΕΕ έναντι των ανταγωνιστών τους. Πιο συγκεκριμένα, οι μετέχοντες υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν μια σειρά μηχανισμούς, «να συνεργαστούν με την κοινωνία των πολιτών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των ΜΚΟ, των επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών κύκλων, καθώς και να συνεργαστούν με διεθνείς εταίρους, ιδίως με το ΝΑΤΟ και το G7». Αυτό πρακτικά σημαίνει ενσωμάτωση στην διάδοση της ευρωατλαντικής προπαγάνδας μιας σειράς ΜΜΕ, ΜΚΟ και διάφορων άλλων μηχανισμών, που κατά τ' άλλα διαφημίζονται και στην Ελλάδα ως «ανεξάρτητοι» και «αντικειμενικοί». Τόνισαν επίσης «τη σημασία της συμβολής στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των γειτονικών χωρών», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη στήριξη αντίστοιχων μηχανισμών στις χώρες εκτός ΕΕ.

* * *
 
Στο διά ταύτα, το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «παραπληροφόρηση» πρέπει να αντιμετωπιστεί «στο ευρύτερο πλαίσιο των εξωτερικών παρεμβάσεων, των υβριδικών απειλών και της στρατηγικής επικοινωνίας, με ενισχυμένες επιχειρησιακές ικανότητες της ΕΕ». Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση συγκεκριμένων δομών της «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης», οι οποίες - όπως διαχέεται επισήμως - δημιουργήθηκαν «για να προωθήσουν πραγματικές αφηγήσεις σχετικά με την ΕΕ στην ανατολική γειτονία, στη νότια γειτονία και στα Δυτικά Βαλκάνια», εκεί όπου μαίνεται ο ανταγωνισμός με άλλες δυνάμεις και κυρίως με τη Ρωσία, για το διαμοιρασμό σφαιρών επιρροής, πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων. ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ακονίζουν τα μαχαίρια τους και στο μέτωπο της προπαγάνδας. Τα όσα ζούμε αυτές τις μέρες με τη συμφωνία των Πρεσπών σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ είναι ένα μικρό μόνο δείγμα. Με δεδομένα το μέγεθος των ανταγωνισμών στα Βαλκάνια, το «βάθος» του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού και το ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ο λαός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις, με ισχυρές δόσεις παραπληροφόρησης, εκβιασμών και εξωραϊσμού των επικίνδυνων αυτών σχεδίων.


Θ. Μπ.
 
 
 
 
 
 
Ριζοσπάστης    Πέμπτη 24 Γενάρη 2019

1 σχόλιο:

  1. ΈΝΑ ΕΥΓΕ ΣΤΟ ΚΚΕ για το πανό στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ!!!

    ΕΜΠΡΟΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ......!

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!

    ΕΟΚ (ΕΕ) ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΊΔΙΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ!!!

    ΈΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ/ΝΑΤΟ!!!

    ΣΚΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!

    ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-114/120

    ΛΑΟΣ-ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ!!!

    ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΔΙΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!

    ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΟΡΟ/ΛΕΞΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"!

    ΚΡΕΜΑΛΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΚΕΔΟΡΑΓΙΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή