Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Τα έργα των κομμουνιστών δημάρχων και οι κραυγές των δουλικών





Από iraklis3 στο Ιάν 5, 2019 Απόψεις
 
Σχολιάζει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Διαψεύστηκαν οι κρυφές ελπίδες διαφόρων για αποτυχία των κομμουνιστών δημάρχων (κρυφογελούσαν, τι θα μπορούσαν να κάνουν σε ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο… θα εκτεθούν και οι ίδιοι και το κόμμα τους)

Οι κομουνιστές δήμαρχοι έδειξαν τι θα μπορούσε να γίνει αν οι ο λαός είχε την εξουσία. Έκαναν κάθε τι που μπορούσαν για να αμβλύνουν τις συνέπειες στα φτωχά λαϊκά στρώματα από τα βάρβαρα χτυπήματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων, των συνδικάτων, των λαϊκών επιτροπών, στους φορείς της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Εν τέλει καταξιώθηκαν ακόμη περισσότερο στη συνείδηση των δημοτών, ως κομμουνιστές δήμαρχοι και αποτελούν πλέον …κακό παράδειγμα.


Γι’ αυτό, όσοι κρυφογελούσαν, πέρασαν στην κατά μέτωπο επίθεση αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι και στην τοπική αυτοδιοίκηση συγκρούονται δύο διαφορετικές ταξικές πολιτικές. Από τη μία οι υπερασπιστές μια βάρβαρης ταξικής πολιτικής προς όφελος των λίγων και από την άλλη οι κομμουνιστές που λόγω και έργω υπερασπίζονται τα φτωχά λαϊκά στρώματα και δείχνουν μια άλλη προοπτική ανάπτυξης με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Αυτό συμβαίνει αυτή την περίοδο στην Πάτρα, από τη μία η δημοτική αρχή (Λαϊκή Συσπείρωση – κομμουνιστές) και από την άλλη το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης (με τη συμβολή των συστημικών τοπικών μέσων ενημέρωσης). Από τον πρώην κνίτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ριζούλη μέχρι τον (διαχρονικά) ακροδεξιό Νίκο Νικολόπουλο. Την ίδια πολιτική υπηρετούν, τα ίδια άθλια επιχειρήματα χρησιμοποιούν. Σκοπός ο ίδιος . Να αλλάξει ο δήμος χέρια, όχι μόνο γιατί η δημοτική αρχή Πάτρας είναι κακό παράδειγμα σε επίπεδο συμβολισμού, αλλά και επειδή θέλουν να βάλουν στο παιχνίδι των δημοτικών έργων μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η νυν δημοτική αρχή μετά από πίεση έχει εξασφαλίσει αρκετά χρήματα για μεγάλα έργα τα οποία ορέγονται πολλοί, και με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο τιμόνι του Δήμου δεν έχουν καμία τύχη.  Έχει δείξει η νυν δημοτική αρχή ότι υπάρχει τρόπος να γίνονται χρήσιμα για το λαό έργα χωρίς να «τρώνε» οι εργολάβοι. Και βέβαια το μεγάλο φιλέτο, το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο, πεδίο σύγκρουσης, κοινωνικών και ταξικών συμφερόντων.

Δεν είναι μόνο η Πάτρα. Επιθέσεις δέχτηκαν (και είναι βέβαιο θα ενταθούν όσο πλησιάζουμε στις εκλογές) και οι άλλοι κομμουνιστές δήμαρχοι οι οποίοι τήρησαν την υπόσχεση στους δημότες τους ότι θα κρατήσουν καθαρή στάση αντιπολίτευσης προς τα κεντρικά όργανα της καπιταλιστικής εξουσίας και στο πλαίσιο των ασφυκτικών θεσμών και οικονομικών πόρων, οργανώνουν τη διεκδίκηση, τη λαϊκή κινητοποίηση και δράση σε όφελος των αδικημένων, των λαϊκών στρωμάτων των πόλεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου