Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Ρετσινιά


Με καπέλο «αυτοδιοικητικό» και «αυθόρμητες» βόλτες στις γειτονιές της Αθήνας και των άλλων πόλεων, που «αξίζουν περισσότερα», κατεβαίνουν στο στίβο των τοπικών εκλογών οι διάφοροι υποψήφιοι των αστικών κομμάτων, ενώ οι κυβερνητικοί υποψήφιοι επιχειρούν να μεταφέρουν και εδώ τα κάλπικα διλήμματα και τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που στήνουν για τον εγκλωβισμό λαϊκών στρωμάτων. Οσο βέβαια κι αν προσπαθήσουν, όσα τρικ και φιέστες κι αν επιστρατεύσουν, η «ρετσινιά» της πολιτικής που υπηρετούν δεν βγαίνει με τίποτα. Είναι αυτή η πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου που μαραζώνει ολόκληρες γειτονιές από την ανεργία, την αναδουλειά και την εκμετάλλευση, που έχει μετατρέψει δήμους και Περιφέρειες σε ένα σκληρό γρανάζι του αστικού κράτους, που βάζει και τις πλέον στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες μόνιμα στο «ζύγι» της περιβόητης «ανταποδοτικότητας» και ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, που έκανε τους δήμους «εργαστήρι» για όλων των ειδών τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, ενώ μπαίνει μπροστά και στους μηχανισμούς για τη διαχείριση και ενσωμάτωση της φτώχειας, που τη γιγαντώνει αυτή ακριβώς η πολιτική. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πασχίζουν να κρύψουν πίσω από τα διάφορα γλυκανάλατα σλόγκαν. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με βάση αυτά και πολύ περισσότερο τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες πρέπει να κρίνουν και να ενισχύσουν παντού το ΚΚΕ και τους υποψηφίους του, για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση.

Μέχρι τέλους
 
Οσο πλησιάζει η ώρα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τόσο πιο δύσκολο είναι να κρυφτεί το πραγματικό, ΝΑΤΟικό της περιεχόμενο. Θυμίζουμε ότι όταν ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη συμφωνία, παρά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 2 για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν ότι δεν είναι αποτέλεσμα παρέμβασης τρίτων χωρών, όπως των ΗΠΑ, ότι δεν έχει σχέση με το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ στην περιοχή και ότι είναι απλά μια «διμερής διευθέτηση» μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Τώρα, τα στελέχη της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξιφουλκούν με τη ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση και όχι η επόμενη θα φέρει την ψήφιση για την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μαζί με τη συμφωνία των Πρεσπών. Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «όσα γράφονται για πιθανή μετάθεση της ψήφισης του πρωτοκόλλου για την είσοδο στο ΝΑΤΟ μετά τις εκλογές είναι απολύτως ανοησίες». Με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή, η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί ότι πρεμούρα της είναι η χωρίς καθυστέρηση ενίσχυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια με την ένταξη και των Σκοπίων, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτήν τη «δόξα» τη θέλει για τον εαυτό της και δεν την αναθέτει στον επόμενο. Οι βρώμικες αποστολές άλλωστε είναι για να εκτελούνται μέχρι τέλους, και σ' αυτό έχει αποδειχθεί «μανούλα» η σημερινή κυβέρνηση.

Εχουν όνομα
 
43 νεκρούς εργαζόμενους και 59 βαριά τραυματίες μετράει ο κλάδος των ΟΤΑ, με βάση στοιχεία από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους. Αντίστοιχα, 11 εργαζόμενοι διανομείς έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια, δουλεύοντας σε εξαντλητικές συνθήκες, για μερικά ευρώ την ώρα, πολλοί απ' αυτούς για να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημα από την «κανονική» δουλειά τους. Για όλους αυτούς τους νεκρούς και σακατεμένους εργαζόμενους, σίγουρα δεν φταίει «η κακιά η ώρα». Τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα προστασίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, συμπληρώνουν οι αντεργατικοί νόμοι της εντατικοποίησης, της «ευελιξίας», της επέκτασης του απλήρωτου χρόνου της δουλειάς. Δίπλα σ' αυτά, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία οργιάζουν, ενώ το κράτος, με νόμους όπως αυτός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βάζει ολοένα και πιο πολλά εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, δίνοντας περισσότερο έδαφος στην εργοδοσία να επιτεθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 2016 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΠΕ) σημειώθηκε ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός εργατικών «ατυχημάτων» από το 2000 και ο μεγαλύτερος από το 2009. Ενώ και τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» αυξάνονται συνεχώς από το 2014, με τους 73 νεκρούς εργάτες του 2016 να είναι οι περισσότεροι από το 2011 και μετά. Οι ευθύνες επομένως έχουν «όνομα» και πρέπει οι εργαζόμενοι να τις αποδώσουν για να μπορούν να γυρνάνε αρτιμελείς και ζωντανοί στο σπίτι τους.

Τα δέοντα
 
Η Εσθονία ξηλώνει τα μνημεία που ήταν αφιερωμένα στον Κόκκινο Στρατό και στήνει τιμητικές φιέστες για τους ναζιστές των Waffen SS. Την ίδια ώρα, στην Ουκρανία τίθεται και επίσημα σε εφαρμογή η απόφαση να αποτελεί εθνική γιορτή η ημερομηνία γέννησης του Στεπάν Μπαντέρα, συνεργάτη των ναζί, τον οποίο το καθεστώς τιμά σαν εθνικό ήρωα. Θυμίζουμε ότι η Εσθονία είναι χώρα - μέλος της ΕΕ, πρωτεργάτης στην αντικομμουνιστική εκστρατεία και στην εξίσωση κομμουνισμού - ναζισμού, που «ξεπλένει» τον δεύτερο. Ενώ η Ουκρανία διατηρεί προνομιακές σχέσεις με την Ευρωένωση και το ΝΑΤΟ, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία. Εχοντας ως επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό, η «δημοκρατική» ΕΕ δίνει άλλοθι σε καθεστώτα που υμνούν τους ναζί και την ίδια ώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την άνοδο της ακροδεξιάς, στήνοντας κάλπικα δίπολα ανάμεσα σε «προοδευτικούς» και «συντηρητικούς» θεματοφύλακες των συμφερόντων του κεφαλαίου. Δεν είναι μόνο υποκριτές. Είναι και επικίνδυνοι. Και πρέπει στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο λαός να αποδώσει τα δέοντα σε όλα τα κόμματα που στηρίζουν αυτό το σάπιο οικοδόμημα των μονοπωλίων, σπέρνοντας αυταπάτες για μια καλύτερη τάχα και «φιλολαϊκή» ΕΕ.





Ριζοσπάστης  Σάββατο 5 Γενάρη 2019 - Κυριακή 6 Γενάρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου