Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ: είμαι υπερήφανη που είμαι φασίστρια






Από Panos στο Ιάν 31, 2019 Διεθνή
 
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Η Υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ Meri Regev δηλώνει: είμαι υπερήφανη που είμαι «φασίστρια» και θεωρώ τον φασισμό σαν μέρος της ισραηλινής κουλτούρας.

Η δήλωσή της ήρθε σαν απάντηση στο ξέσπασμα του διάσημου καλλιτέχνη Grafiti, David Tartakover, που οι δημιουργίες του έχουν πολιτικό χαρακτήρα.



«Αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ είναι φασισμός» δήλωσε ο Tartakover.

Είχαν προηγηθεί απαγορεύσεις βιβλίων, πρόστιμα σε θεατρικές ομάδες, λίστες του τι επιτρέπεται να σχολιάζουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, κόψιμο χρηματοδότησης για την «μη συμμορφούμενη τέχνη» και πριμοδότηση αυτών που είναι « αφοσιωμένοι στον νόμο πολιτισμού του Ισραήλ», ενέργειες τέτοιες που κάνουν τους καλλιτέχνες του Ισραήλ να αισθάνονται ότι δέχονται επίθεση από την υπουργό Πολιτισμού και πρώην Ταξίαρχο, Miri Regev.


Έργο του Tartakover

Οι εφημερίδες του Ισραήλ σχολιάζουν πως η υπουργός Πολιτισμού ακολουθεί τον νόμο του Μακ Κάρθι του γνωστού διώκτη των κομμουνιστών την δεκαετία του 50 στις ΗΠΑ.


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαγόρευση του μυθιστορήματος Borderlife της Dorit Rabinyan από την υπουργό Παιδείας Naftali Bennett  επειδή αναφέρεται στην σχέση μιας Ισραηλινής και ενός Παλαιστίνιου. Η Υπουργός θεωρεί πως το βιβλίο προωθεί την «αφομοίωση» και αφαιρέθηκε από τις λίστες των βιβλίων που μπορούν να διαβαστούν από τους μαθητές. Ένα ακόμη είναι η καταγγελία διεθνώς αναγνωρισμένων συγγραφέων του Ισραήλ του Amos Oz and David Grossman, από εξωκοινοβουλευτική ακροδεξιά πολιτική ομάδα σαν «υπονομευτές του Ισραηλινού πολιτισμού»

Υπάρχουν βέβαια χειρότερες δηλώσεις υψηλά ιστάμενων πολιτικών του Ισραήλ όπως του Avi Dichter προέδρου της επιτροπής Άμυνας της Βουλής που δηλώνει πως «έχουμε αρκετές σφαίρες για κάθε Παλαιστίνιο»

O  υπουργός Άμυνας Gilad Erdan προσθέτει πως «δεν σημαίνει και τίποτα ο αριθμός των σκοτωμένων Παλαιστινίων αφού πρόκειται απλά για Ναζί και οι διαμαρτυρίες τους είναι εκδηλώσεις έκρηξης Ναζιστών»

Όλα τα παραπάνω έχουν γραφεί και σχολιαστεί από την Guardian και αναπαραχθεί και από το Reuters ήδη από το 2016. Τα αναδημοσιεύει η Guardian τον Δεκέμβριο του 2018 με το σχόλιο ότι δεν έχει αλλάξει σε τίποτα η πολιτική νοοτροπία και πρακτική της σημερινής κυβέρνησης που έχει σαν απώτερο σκοπό τον αφανισμό της Παλαιστίνης και το φίμωμα των αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ισραήλ! Δηλαδή όλα όσα θυμίζουν φασισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου