Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Εδώ και τώρα προσλήψεις και μονιμοποίηση των αναπληρωτών (VIDEO)






Το ΚΚΕ επιμένει σταθερά και όχι προεκλογικά να γίνουν «εδώ και τώρα» 30.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και να μονιμοποιηθούν άμεσα οι χιλιάδες αναπληρωτές, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές να «δοκιμάσουν την πραγματικά ανεξάντλητη δύναμή τους και να βάλουν αυτοί την υπογραφή τους σήμερα και τελικά τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις αύριο».

Η παρέμβαση του Δ. Κουτσούμπα έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, για το οποίο σημείωσε πως ανακυκλώνει το καθεστώς της αδιοριστίας.

Όπως είπε, χρειάζεται θράσος να μιλάει η κυβέρνηση για προσλήψεις, όταν από την επόμενη χρονιά χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα μείνουν χωρίς δουλειά, ουσιαστικά θα απολυθούν. «Εμπόριο ελπίδας κάνετε, σε παλιούς και νέους εκπαιδευτικούς» σημείωσε, προσθέτοντας πως τους αναγκάζει να κυνηγάνε μια ζωή τα προσόντα. Παράλληλα, χαρακτήρισε αθλιότητα να κατηγορεί ο υπουργός Παιδείας το ΚΚΕ ότι το αίτημά του για 30.000 μόνιμους διορισμούς «εδώ και τώρα» είναι λαϊκισμός και ακραίο αίτημα, ενώ κάθε χρόνο δίνονται 4 δισ. ευρώ για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Επίσης στηλίτευσε τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας, από την Προσχολική Αγωγή μέχρι τα Πανεπιστήμια, και ξεκαθάρισε πως «είναι από χέρι αντιλαϊκή και αντιδραστική» (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την πρωτολογία και δείτε πάνω βίντεο). 

Πουλάει «τρέλα» και υφάκι ο υπουργός Παιδείας

 



Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στην αρχή της συνεδρίασης προσπάθησε να ειρωνευτεί τις θέσεις του ΚΚΕ για 30.000 διορισμούς «εδώ και τώρα», παρουσιάζοντας το αίτημα ως «μη ρεαλιστικό». Επίσης κατέφυγε σε συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ, υπονοώντας πως όταν απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου είναι σαν να ζητάει να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς.

Στην τοποθέτησή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε τις συκοφαντίες του υπουργού Παιδείας, με τον Κ. Γαβρόγλου να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ...ποια είναι η θέση του Κόμματος για το σύστημα διορισμών.
Ανταπαντώντας στον υπουργό, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι συγκεκριμένες και πρέπει να σταματήσει να παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει. (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη δευτερολογία του και δείτε πάνω βίντεο).

Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας συνέχισε την ίδια στάση και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πήρε εκ νέου το λόγο σημειώνοντας πως ο τρόπος του Κ. Γαβρόγλου επιβεβαιώνει την κριτική που του έκανε αρχικά (δείτε εδώ το video). 

Η πρωτολογία του Δ. Κουτσούμπα

«Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, για να παρουσιάζετε το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών που προτείνετε ως άνοιγμα του δρόμου για χιλιάδες προσλήψεις, ενώ επί της ουσίας ανακυκλώνετε το καθεστώς των συμβασιούχων και της αδιοριστίας, χρειάζεται πραγματικά θράσος. Κάτι βέβαια που αποδεδειγμένα έχετε. Και το παρουσιάζετε αυτό ως σύστημα διορισμού τη στιγμή που γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολλοί εκπαιδευτικοί θα μείνουν χωρίς δουλειά από του χρόνου. Ουσιαστικά τους απολύετε.

Πετάτε στα σκουπίδια χρόνια δουλειάς ανθρώπων που έχουν κυριολεκτικά οργώσει την Ελλάδα, έχουν μείνει μακριά από τις οικογένειές τους, αν πρόλαβαν να κάνουν οικογένεια, έχουν δοκιμάσει τα πάνδεινα, όπως εκείνες τις ντροπιαστικές εικόνες των εκπαιδευτικών που ζούσαν σε σκηνές.

Μάλιστα στήσατε και ολόκληρο site στο υπουργείο Παιδείας για να διαφημίσετε το έργο σας. Δεν μπορείτε να πείσετε αλλιώς φαίνεται. Πρέπει τα παπαγαλάκια σας να έχουν "έτοιμη τροφή".

Φυσικά, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ανάμεσα στις ενέργειες που προβάλλονται έχουν την τιμητική τους κι αυτές που θα γίνουν, ελέω προεκλογικής περιόδου. Εμπόριο ελπίδας κάνετε, σε παλιούς και νέους εκπαιδευτικούς. Σε ανθρώπους που σπούδασαν, εξετάστηκαν αποδεδειγμένα, πήραν πτυχίο και τώρα τους λέτε "δεν είναι αρκετό, χρειάζονται κι άλλα χαρτιά, να κυνηγάτε μια ζωή προσόντα".

Αυτό είναι το μέλλον της νεολαίας που ευαγγελίζεστε. Και φυσικά δεν είστε μόνοι σε αυτό. Υλοποιείτε κατά γράμμα την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλει την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Και μιας που μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, να θυμίσουμε ότι ήδη από το 2008 στο Ευρωκοινοβούλιο, το κόμμα σας τότε, ο τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είχε υπερψηφίσει το κείμενο που σαφώς μίλαγε για ανταγωνιστικές διαδικασίες επιλογής, δηλαδή κάθε μελλοντικός εκπαιδευτικός να βλέπει τον άλλον σαν ανταγωνιστή του.

Και τα λέμε αυτά για να γίνει κατανοητό ότι σαν κόμμα ήσασταν, και φυσικά είστε, πλήρως ενταγμένοι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, δεν την ανακαλύψατε τώρα που είστε στην κυβέρνηση. Τώρα απλώς την υλοποιείτε αυτή την πολιτική. Γι’ αυτό και δέχεστε συγχαρητήρια από την Κομισιόν. Εξ ου και η δυσκολία της ΝΔ τώρα από την οποία πήρατε την μπουκιά από το στόμα και στα ζητήματα της Παιδείας.

Για ποιο πράγμα είσαστε περήφανοι, κύριοι της κυβέρνησης; Λέτε ότι κάνατε έργο στην εκπαίδευση σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής στενότητας.

Μάλιστα! Για το ότι όμως αυτή η "δημοσιονομική στενότητα", που κυριολεκτικά τσάκισε μόνο τον ελληνικό λαό, περπατούσε μαζί, παράλληλα, με εκατομμύρια δωράκια που κάνατε σε επιχειρηματικούς ομίλους, δεν λέτε κουβέντα.

Και φτάνετε μάλιστα στην αθλιότητα να κατηγορείτε το ΚΚΕ ότι το αίτημα για 30.000 μόνιμους διορισμούς, εδώ και τώρα, για να καλυφτούν τα κενά που υπάρχουν, τα οποία δεν είναι έκτακτα αλλά σταθερά, μας λέτε ότι είναι λαϊκισμός, ότι είναι ακραίο αίτημα. Ακραίο αίτημα και λαϊκισμός οι διορισμοί. Και μάλιστα ο υπουργός ειρωνεύεται εδώ μέσα. Είστε σοβαροί, θα σας πούμε εμείς, κύριοι του υπουργείου Παιδείας;

Εσείς, που το 2015, προεκλογικά και μετεκλογικά, δίνατε υποσχέσεις για 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών, όπως έκανε και η ΝΔ πριν για 10.000. Και μετά τα 4 χρόνια τα δικά σας και τα άλλα 4 χρόνια της ΝΔ, ακόμα ψάχνουμε να βρούμε αυτούς τους διορισμούς. Για να δούμε, δηλαδή, ποιος είναι σοβαρός και ποιος είναι πραγματικά γελοίος εδώ μέσα, κύριε υπουργέ της αμάθειας και των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.

Τι ζητάνε, λοιπόν, τώρα οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα το εκπαιδευτικό κίνημα που βρίσκονται έξω από αυτή την αίθουσα, διαδηλώνοντας για το δίκιο τους; Να τηρήσετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις. Αυτό μόνο προς το παρόν.

Για ποιο πράγμα ακόμα είστε περήφανοι, κύριοι της κυβέρνησης;

Για το γεγονός ότι τα παιδιά δεν έχουν σταθερό δάσκαλο στο Ολοήμερο Δημοτικό; Για το ότι μετατρέψατε το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο αποκλειστικά σε χώρο φύλαξης; Για το ότι ο μαθητής που έχει ειδικές ανάγκες δεν διαθέτει πρόσβαση στις δομές, στον εκπαιδευτικό που χρειάζεται;

Για το γεγονός ότι κάθε Σεπτέμβρη και Οκτώβρη μπαίνουν περιορισμοί στη λειτουργία και συγκρότηση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και οι μαθητές αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την ειδικότητα που επιθυμούν ή να μεταφέρονται σε άλλο σχολείο;

Είστε μήπως περήφανοι γιατί καθυστερείτε την υλοποίηση της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης σε Γυμνάσια και Λύκεια;

Φτιάξατε ένα σχολείο που κυριολεκτικά λειτουργεί με ό,τι περισσεύει. Από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο. Αλλά κι αυτό ακόμα δεν σας φτάνει. Παρ’ όλες τις χειρουργικού τύπου απαράδεκτες παρεμβάσεις σας για να χρειάζονται λιγότεροι εκπαιδευτικοί. Τα κενά ζουν και βασιλεύουν.

Πίσω από κάθε κενό και έλλειψη σε εκπαιδευτικούς, υπάρχει ένας μαθητής που χάνει την επαφή του με μια σειρά γνωστικά αντικείμενα, ένας μαθητής που δεν έχει μουσικό, δεν έχει γυμναστή, θεατρολόγο, μια σειρά άλλες ειδικότητες που μπορούν να συμβάλουν στη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου.

Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια αναγκάζετε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν μαθήματα άσχετα από το επιστημονικό τους αντικείμενο, με αυτό δηλαδή που έχουν σπουδάσει. Και δεν ξέρουμε, αν μέσα στην υπερφίαλη κενότητα των πανηγυρισμών σας, έχετε καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Τι αντιδραστικός αναχρονισμός είναι αυτός. Τι μεγάλο πισωγύρισμα.

Το σχολείο το στηρίζουν οι εκπαιδευτικοί. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί που τους κρατάτε καθηλωμένους με τσεκουρωμένους πέντε μισθούς. Που έχουν αρχίσει πλέον να κάνουν μάθημα στα εγγόνια τους και η κατάσταση συνεχώς θα επιδεινώνεται με τα όρια συνταξιοδότησης που έχετε αποφασίσει.

Όσο δε για την “εμβληματική” παρέμβασή σας -έτσι τη λέτε- στην Προσχολική Αγωγή, ρωτήστε τους νηπιαγωγούς πώς συνωστίζονται τα παιδάκια σε κάτι αίθουσες-κλουβιά, ενώ τώρα, για να σφραγίσετε την εμβληματικότητα της παρέμβασής σας στείλατε οδηγία για κοντέινερ που θα στεγάσουν τα νήπια. 
Μάλιστα, κοντέινερ! Και ταυτόχρονα κόψατε από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι 140 εκατομμυρίων για την ανέγερση προσχολικής στέγης!

Και κατά τ’ άλλα μιλάτε για υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Και πώς το αποδεικνύετε αυτό; Πολύ απλά, μας βάζετε, βάζετε τον ελληνικό λαό, τους εκπαιδευτικούς να σας συγκρίνουμε όλοι με τη ΝΔ. Που η αλήθεια είναι ότι σας βολεύουν πάρα πολύ αυτά που λέει και προτείνει. Γιατί και την αντιδραστική πολιτική προωθείτε και τον "μπαμπούλα" της Δεξιάς προβάλλετε όταν μια χαρά τα ίδια κάνετε κι εσείς.

Δεν πείθετε, κύριοι της κυβέρνησης, όμως.

Έχετε ξεθάψει από το μπαούλο όλα τα επιχειρήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και με αυτά κάνετε επίθεση στο ΚΚΕ, στοχεύοντας όμως στο λαό, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς, στους μαθητές και στις διεκδικήσεις του.

Ο κύριος υπουργός τόλμησε να πει ότι όταν το ΚΚΕ απαιτεί, όπως και χιλιάδες άλλωστε εκπαιδευτικοί και τα σωματεία τους που βρίσκονται στους δρόμους για να πάρει πίσω το υπουργείο την κατάπτυστη αυτή τροπολογία, ότι δήθεν ζητάμε να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, να μη γίνει κανένας διορισμός. Ότι το ΚΚΕ θέλει να παραμείνει ο νόμος Διαμαντοπούλου. Και το λέει αυτό ο υπουργός που ακριβώς υιοθετεί μέχρι κεραίας τη λογική των προσόντων και των πιστοποιήσεων που έθετε ο νόμος Διαμαντοπούλου.

Δείτε και κάτι άλλο. Αυτή την κατηγορία, ότι είναι λαϊκισμός και ακρότητα να διεκδικείς τα δικαιώματά σου, η οποία δεν απευθύνεται μόνο στο ΚΚΕ, αλλά πρώτα από όλα απευθύνεται στον ελληνικό λαό, την έχετε ολόκληρη ξεπατικώσει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς, λοιπόν, επιμένουμε και θα επιμένουμε. Όχι προεκλογικά, όπως κάνατε εσείς για να κλέψετε κάποιες ψήφους, αλλά μόνιμα και σταθερά, ότι το μοναδικό αίτημα που μπορεί πραγματικά να δώσει ανάσα στα ρημαγμένα σχολειά, να αναβαθμίσει από τη σκοπιά τουλάχιστον της αντιμετώπισης των κενών τη σχολική ζωή είναι να γίνουν εδώ και τώρα 30.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, να μονιμοποιηθούν άμεσα οι χιλιάδες αναπληρωτές. Άλλωστε, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, εν μέσω της δηλαδή της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες υπάρχουν εκατοντάδες κενά.

Δεν υπάρχουν χρήματα θα πείτε πάλι, πού να τα βρείτε, μας λέτε. Και σας απαντάμε: Φυσικά, μόνο για τις λαϊκές ανάγκες δεν υπάρχουν. Φαίνεται για σας είναι πολλά τα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται κάθε χρόνο για να εργαστούν επιπλέον 30.000 εκπαιδευτικοί, αλλά είναι μια χαρά να δίνετε 4 δισ. ευρώ το χρόνο για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, αφού αυτά τα δισεκατομμύρια ούτε στο ελάχιστο δεν δίνονται για πραγματικές αμυντικές ανάγκες τις χώρας, αλλά μόνο για τους επιθετικούς σχεδιασμούς και τη δράση του ΝΑΤΟ.

Και ακριβώς επειδή η πολιτική σας είναι από χέρι αντιλαϊκή και αντιδραστική, δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει θετική απάντηση στην κοινωνική ανάγκη τα κενά να καλύπτονται από μόνιμους εκπαιδευτικούς. Για να υπάρχει σταθερή παιδαγωγική σχέση ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και το μαθητή. Και αυτό δεν είναι μα καθόλου πολυτέλεια.

Δεν θα σας περάσει! Είναι πρόκληση για τις λαϊκές οικογένειες, που τις καλείτε να συμβιβαστούν με τις ελλείψεις και τα κενά στα σχολεία, με την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών τους, να αναγκάζονται, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής, να αλλάζουν εκπαιδευτικό κάθε χρόνο ή ακόμα και μέσα στην ίδια χρονιά.

Δεν θα σας περάσει! Είναι πρόκληση για τους νέους επιστήμονες, τα παιδιά που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της χώρας, να τους λέτε επί της ουσίας να βάλουν το πτυχίο σε ένα κάδρο για να το βλέπουν και να τρέχουν να μαζεύουν πιστωτικές μονάδες, μόρια, σεμινάρια, επί πληρωμή. Να πληρώνεις δηλαδή μια ζωή μήπως και βρεις μια θέση στον ήλιο.

Και μη μας πείτε υποκριτικά ότι χρειάζονται τα ακαδημαϊκά προσόντα. Άλλη είναι η έγνοια σας. Να δημιουργήσετε μια μεγάλη αγορά πιστοποιήσεων, πτυχίων, μεταπτυχιακών που και με τη δική σας βούλα έχουν δίδακτρα. Πληρώνουν αδρά οι νέοι μας και οι οικογένειές τους. Δίνει και παίρνει το εμπόριο των πιστοποιήσεων!

Δεν σας ενδιαφέρει η πράγματι αναγκαία επιστημονική αναβάθμιση των πτυχιούχων. Αν σας ενδιέφερε, θα την κάνατε δωρεάν και για όλους και όχι για λίγους. Αν σας ενδιέφερε πραγματικά θα υλοποιούσατε αυτό που δεν έχετε κάνει ούτε εσείς, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την επιστημονική ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Τέλος, αν σας ενδιέφερε η επιστημονική αναβάθμιση των πτυχιούχων. δεν θα ανοίγατε το δρόμο στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο!
Τίποτα από αυτά δεν σας ενδιαφέρει ουσιαστικά.

Και μη μας λέτε, όπως γράψατε πρόσφατα σε κείμενο του υπουργείου, ότι το Σύνταγμα απαγορεύει στο άρθρο 103 τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Έχετε και το καρπούζι και το μαχαίρι, αν θέλετε, και φυσικά δεν το θέλετε. Κάντε δεκτή τη θέση του ΚΚΕ για άρση αυτής της απαγόρευσης. Άλλωστε μπροστά μας είναι η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά εσείς δεν προτείνετε καν κάτι τέτοιο από όσο ξέρουμε.

Κύριοι της κυβέρνησης, σας ενημερώνουμε ότι θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας. Εμείς έτσι κρίνουμε τη δράση μας. Όχι αν είμαστε τα καλά παιδιά του ΣΕΒ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, δεν ξέρω ποιου άλλου, αλλά αν συμβάλλουμε κι εμείς από το δικό μας μετερίζι, και από εδώ μέσα και έξω από αυτή την αίθουσα, να ορθώσει πραγματικό ανάστημα ο λαός μας για να διεκδικήσει όλα αυτά που του ανήκουν για να πάει συνολικά η χώρα μας, ο λαός μας μπροστά.

Ουσιαστικά αναβαθμισμένη εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. 
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και προφανώς και στο χώρο της εκπαίδευσης. Μιας εκπαίδευσης που θα δουλεύει για τις κοινωνικές ανάγκες και γι’ αυτό και τα όποια συστήματα διορισμού δεν θα έχουν στο επίκεντρό τους σε αυτή την περίπτωση πώς θα αποκλείουν τους νέους και τις νέες, αλλά πώς θα ενταχθούν οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών τμημάτων, με βάση τον επιστημονικό, πανεθνικό σχεδιασμό, στα σχολεία.

Και ξέρετε; Όλα αυτά τα έχει ζήσει η ανθρωπότητα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, παρ' όλα τα προβλήματα του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, με τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τα λάθη, τότε εκεί ούτε κενά υπήρχαν, ούτε ελαστικά εργαζόμενοι και αναπληρωτές που "σήμερα είναι - αύριο δεν είναι".

Δεν περιμένουμε φυσικά να μιλήσει γι’ αυτά η κυβέρνηση ούτε τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, παρότι αρκετοί από εσάς εδώ μέσα και σχεδόν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής έχετε γνωρίσει από κοντά αυτά τα γεγονότα αφού σπουδάσατε και μάλιστα δωρεάν σε αυτές τις χώρες. Σήμερα είστε εσείς που πίνετε νερό στο όνομα της ΕΕ, που εξισώνει το φασισμό με το σοσιαλισμό, που συνεργάζεται με ακροδεξιά και φασιστικά καθεστώτα της σημερινής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Κι από αυτό το βήμα καλούμε τους νέους ανθρώπους, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονιούς τους να κάνουν αυτή την πραγματική διαφορά. Να δοκιμάσουν την πραγματικά ανεξάντλητη δύναμή τους και να βάλουν αυτοί την υπογραφή τους σήμερα και τελικά τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις αύριο.
Το προοδευτικό, το σύγχρονο, το πραγματικά φιλολαϊκό είναι ο λαός μας να κάνει κουμάντο στην οικονομία, στην κοινωνία, να θέτει με σχέδιο και επιστημοσύνη τα κριτήρια της ανάπτυξης και όχι μια χούφτα λίγων παράσιτων που ζουν από την εργασία των πολλών. Σήμερα είναι παραπάνω από αναγκαίο να ανοίξει ο δρόμος για αυτή την κοινωνία».

Η απάντηση του Δ. Κουτσούμπα μετά την παρέμβαση του υπ. Παιδείας


«Ο κ. υπουργός κατάλαβε πολύ καλά τι είπαμε. Τα ερωτηματικά που έθεσε, έχουν απαντηθεί επανειλημμένα από το ΚΚΕ και μέσα σε αυτή την αίθουσα και κατ’ ιδίαν σε συναντήσεις και στις διάφορες Επιτροπές. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό το αθώο, ξέρετε, υφάκι που χρησιμοποιεί συνήθως ο κ. υπουργός Παιδείας καλά θα κάνει, θα του έλεγα, να το αλλάξει γιατί δεν τον τιμά. Είναι προτιμότερο με αυστηρότητα να κάνει κριτικές παρατηρήσεις όπου διαφωνεί και να λέει την άποψή του ντόμπρα και σταράτα και άλλο να παριστάνει πώς δεν καταλαβαίνει. Είναι γνωστή αυτή η τακτική.

Το ΚΚΕ έχει μιλήσει καθαρά και για τις πιστοποιήσεις και για τα πτυχία και πώς αποσυνδέεται το ένα από το άλλο και την παιδαγωγική επάρκεια και ότι ετοιμάζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και από τους προηγούμενους από εσάς και εσείς το συνεχίζετε.

Το ΚΚΕ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το τι είναι απαραίτητο να γίνει σήμερα για τους 30.000 διορισμούς. Το ΚΚΕ σας λέει καθαρά και από τη θέση της αντιπολίτευσης, αυτός είναι ο ρόλος του να σας κρίνει, γιατί πετάτε στην ουσία στο δρόμο, στην αδιοριστία, χιλιάδες αναπληρωτές, χιλιάδες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε αυτό το μετερίζι και ματώνουν καθημερινά.

Όλοι στην οικογένειά μας, στον περίγυρό μας έχουμε τέτοιους ανθρώπους. Είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια, είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους. Με αποτέλεσμα η μία να είναι στον Έβρο, ο άλλος να είναι στο Ρέθυμνο, τα παιδιά τους ανήλικα, να ζουν εδώ με τη γιαγιά και τον παππού και να μη φτάνουν τα λεφτά ούτε για τα ενοίκιά τους, ούτε για να ζήσουν τρεις και τέσσερις χωρισμένες οικογένειες ανά την Ελλάδα. 
Και δεν προχωράτε στη μονιμοποίηση αυτών των ανθρώπων. Είναι καθαρό το ζήτημα.

Οποιαδήποτε άλλη διαδικαστική ενέργεια, εμπόδιο κλπ. που βρίσκετε είτε από την ΕΕ είτε από το Σύνταγμα είτε από τη μέχρι τώρα νομοθετική λειτουργία, τους νόμους που βρίσκονται σε ισχύ, μπορούν να αλλάξουν, με τροπολογίες και με συγκεκριμένους νόμους.

Μπορείτε να αφαιρέσετε χρήματα από εκεί που σας είπα, που τα δίνετε ασύστολα μόνο για να μεγαλώνει η διαφθορά, να μεγαλώνει ο εναγκαλισμός σας με άλλα κέντρα αποφάσεων που είναι ενάντια στα δικαιώματα των λαών, ενάντια στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενάντια στη νέα γενιά, στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Είναι πολύ απλά αυτά να τα καταλάβετε.

Και βεβαίως άλλη φορά να είστε και προσεχτικοί για το πώς φέρνετε τις τροπολογίες που είπατε, ενταγμένες σε διάφορα νομοσχέδια, με άλλες διατυπώσεις που άλλα εννοούν, άλλα κάνουν και άλλα οδηγούν να κάνουν στην πράξη.

Εσείς μπορεί να έχετε την καλύτερη των προθέσεων, κ. Γαβρόγλου, αύριο θα είναι άλλος. Αυτό δεν το σκέφτεστε; Γιατί έτσι μας απαντάτε επί της ουσίας. "Τι να κάνουμε, τα βρήκαμε". Αυτή η λογική δεν ήταν και χτες και προχτές και σήμερα και κάθε μέρα; Ήταν το ΠΑΣΟΚ, ήταν η ΝΔ "τι να κάνουμε, αυτά έχουμε". Είμαστε στην ΕΕ "τι να κάνουμε, εκεί είμαστε", "είμαστε στη στρούγκα του ΝΑΤΟ, τι να κάνουμε, εκεί είμαστε. Συνεχίζουμε και κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και υποτασσόμαστε σε αυτό το σύστημα, σε αυτήν τη λογική και σε αυτούς τους αντιλαϊκούς νόμους". Ε, να τελειώσει αυτή η ιστορία.

Και να μη βγαίνετε στα προεκλογικά μπαλκόνια να λέτε ότι "θα τα αλλάξουμε αυτά", να λέτε την αλήθεια. Δεν ξέρατε εσείς όταν μιλούσατε προεκλογικά για "20.000 διορισμούς εδώ και τώρα" και κριτικάρατε τη ΝΔ για τις 10.000 που δεν έκανε; Είκοσι και δέκα, τριάντα. Πού' ν' τοι αυτοί 8 χρόνια τώρα; Πάλι θα γυρίσουμε στα μνημόνια; "Φύγαμε τον Αύγουστο", εσείς τα λέτε αυτά.

Λοιπόν, δεν έχω την πρόθεση να ξανακάνω εισήγηση. Μίλησε ο εισηγητής μας, θα μιλήσουν άλλοι βουλευτές, θα απαντήσουμε, αν θέλει και άλλες διευκρινίσεις ο κ. Γαβρόγλου θα τις έχω. Δεν κατέθεσα έγγραφα, τα έχω μαζί μου και για κοντέινερς που στέλνετε για τα Νηπιαγωγεία, τις προκάτ κατασκευές, από τη Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση εδώ στους δήμους της Αττικής για να συμπληρώσουν τα κενά, με εντολές του υπουργείου σας, είναι και άλλα διάφορα τέτοια.

Ο λαός τα ξέρει, οι εκπαιδευτικοί, που είναι έξω από αυτή την αίθουσα, τα ξέρουν. Δεν ξέρω αν στείλατε πάλι τα ΜΑΤ για να τους πετσοκόψουν, όπως κάνατε προχθές. Παραλίγο να θρηνήσουμε και θύμα, μέλος του Κοινοβουλίου, τον Γιάννη Δελή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Να είστε, λοιπόν, πιο προσεχτικοί απέναντι στο ΚΚΕ και σε αυτά που λέει. Και να ανοίγετε περισσότερο τα αυτιά σας. Να μελετάτε τη κριτική που σας κάνουμε, να μελετάτε τις προτάσεις και έτσι να πορεύεστε από εδώ και πέρα. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανοχή σε αυτά».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε εκ νέου στον υπουργό Παιδείας: «Απλά ο κ. Γαβρόγλου επιβεβαίωσε αυτά που είπα ακριβώς πριν. Και για τον τρόπο της κριτικής του και για το "υφάκι" που είπε, αλλά και για την ουσία των υπολοίπων ζητημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου