Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Χωρίς... εκπτώσεις


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΕΣΕΕ τις προηγούμενες μέρες, 7 στις 10 επιχειρήσεις είδαν κατά το διάστημα των λεγόμενων «ενδιάμεσων εκπτώσεων» μείωση τζίρου σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων κανένα «χαΐρι» δεν είδε η μεγάλη πλειοψηφία ούτε από τις περιβόητες «λευκές νύχτες», ούτε από τις Κυριακές που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Κατά βάση πρόκειται για μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ οι επιχειρήσεις που είδαν τους τζίρους τους να ανεβαίνουν δεν είναι άλλες από τα μονοπώλια και τις διάφορες «αλυσίδες», που κατά τους εμπόρους έχουν το περιθώριο να χρηματοδοτούν προσφορές με μεγάλη διάρκεια. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η πολιτική που τσακίζει τους δεκάδες χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους, που λύνει τα χέρια στην εργοδοσία για να τους ξεζουμίζει «χωρίς εκπτώσεις», ανά πάσα ώρα και στιγμή, καταργώντας ακόμα και μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων, την Κυριακή αργία, είναι η ίδια που «ξηλώνει» μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, προς δόξα των επιχειρηματικών ομίλων. Ολα τα άλλα είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» με τα οποία η κυβέρνηση και όσοι κάνουν πλάτες στην πολιτική αυτή, σε δήμους - Περιφέρειες και ανάμεσα στους επαγγελματίες, «πασπαλίζουν» την αντιλαϊκή τους πολιτική.

Υποστηλώματα...
 
Τις «σκαλωσιές» που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υποστήλωση της ιμπεριαλιστικής ένωσης της ΕΕ παρουσίασε στη σύναξη με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ο πρωθυπουργός, εμφανίζοντάς τις μάλιστα και ως τους «προγραμματικούς άξονες για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», για τη συγκρότηση των «προοδευτικών» μετώπων. Και μόνο οι άξονες αυτοί είναι αποκαλυπτικοί για το πόσο αποκρουστικό είναι το ίδιο το «οικοδόμημα» που σηκώνουν και πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για το λαό.

Για παράδειγμα, η «κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα ως μηχανισμού εγγύησης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων», την οποία ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως υποτιθέμενη «διαχωριστική γραμμή» με τις δυνάμεις της «λιτότητας» και την οποία προωθεί η ίδια η ΕΕ, δεν αποτελεί τίποτα άλλο από τον «κοινωνικό» φερετζέ της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης που σηματοδοτούν τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα», το Σύμφωνο Σταθερότητας και τα υπόλοιπα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ. Και παράλληλα λειτουργεί και ως μοχλός ώστε να προωθηθούν παραπέρα μια σειρά από αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» προς όφελος του κεφαλαίου, όπως π.χ. η «ενεργός γήρανση», με μερική σύνταξη - μερική εργασία για ψίχουλα, ο καθορισμός του κατώτερου μισθού από το κράτος και όχι από ΣΣΕ, όπως ακριβώς έκανε η κυβέρνηση ενεργοποιώντας τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση κ.ο.κ. Αλλά και τα όσα παρουσίασε ο πρωθυπουργός περί «διεύρυνσης της δημοκρατίας και της λογοδοσίας» τάχα της ιμπεριαλιστικής ένωσης, μέσω «δεσμευτικών μηχανισμών κοινωνικής συμμετοχής», δεν είναι τίποτα άλλο από τις γνωστές «φούσκες» της ΕΕ που προσπαθούν να κρύψουν το αντιδραστικό της περιεχόμενο.

... του σάπιου συστήματος
 
Αυτή είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος των μέτρων για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, μέτρα που επίσης ο πρωθυπουργός έβαλε στο «σακούλι» με τους «προγραμματικούς άξονες». Τα δικά τους συμφέροντα εξάλλου και σε καμία περίπτωση οι λαϊκές ανάγκες «καθρεφτίζονται» σε προτάσεις όπως αυτές για την «αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους», τους μηχανισμούς «αμοιβαιοποίησης των δημοσίων χρεών», τη «ριζική στροφή στις επενδύσεις» κ.τ.λ.
Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι οι υποτιθέμενες «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα. Το «προσκλητήριο» που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προσκλητήριο αντιδραστικό, με τις σημαίες της ΕΕ και του κεφαλαίου, και γι' αυτό πρέπει να το απορρίψουν μαζικά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Με τη σημαία των δικών τους σύγχρονων αναγκών να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ, για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην ΕΕ, στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις τους.

Φύκια
 
Για «ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά αποτελεσματικό σύστημα, με γνώμονα τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης, έχοντας στο επίκεντρο την αναδιανεμητική λειτουργία της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης» έκανε λόγο στην ομιλία της στους Δελφούς η υπουργός Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, η οποία ανακάλυψε μάλιστα και αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους! Από κοντά και ο Α. Πετρόπουλος εκθείασε τον νόμο Κατρούγκαλου, γιατί με αυτόν εξασφαλίστηκαν πλεονάσματα και τώρα δίνεται η δυνατότητα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία! Το θράσος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει ως το απαύγασμα της «κοινωνικής δικαιοσύνης» και ως πρότυπο «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» τον νόμο Κατρούγκαλου, έναν καραμπινάτο μνημονιακό νόμο, δεν έχει όριο. Τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ δεν είναι τίποτα άλλο από τις ματωμένες περικοπές στις συντάξεις, παλιές και νέες, ενώ η ρύθμιση των 120 δόσεων έχει ως προτεραιότητα να σύρει στο γκισέ των ταμείων υπερχρεωμένους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν από εισόδημα που δεν έχουν, για να έχουν υποτυπώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάποια σύνταξη στα γηρατειά τους. Αυτό είναι ο νόμος Κατρούγκαλου και η πολιτική της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, σε συνέχεια των προηγούμενων, και όχι τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες που πουλάνε οι αρμόδιοι υπουργοί σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.





Ριζοσπάστης    Τετάρτη 6 Μάρτη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου