Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Στις 5/4 αποφάσισαν οι ΗΠΑ να εφαρμόσουν απαγόρευση μεταφορών σε εταιρίες και πλοία-δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα στην Κούβα με αυστηρότατες κυρώσεις, μιά δραστηριότητα καθόλα νόμιμη που βασίζεται σε διακρατικές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, γράφει η Cubadebate.

Μεταξύ των εταιριών είναι και η ελληνική εταιρία ProPer In Management Incorporated με έδρα τον Πειραιά. Η απαγόρευση αφορά ακόμη 34 δεξαμενόπλοια της κρατικής εταιρίας πετρελαίου PDVSA και την εταιρεία Ballito Shipping Incorporated με έδρα την Λιβερία.

«Παίρνουμε μέτρα ενάντια στην βασική πηγή πλούτου του Μαδούρο», ομολογεί κυνικά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence στο Χιούστον του Τέξας όπου είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες εταιρίες πετρελαίου των ΗΠΑ.


«Παίρνουμε μέτρα εναντίον εταιριών και πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο και δίνουν σοβαρή βοήθεια στο παράνομο καθεστώς Μαδούρο. Η Κούβα συνεχίζει να εκμεταλλεύεται και να βοηθάει το καθεστώς ανταλλάσσοντας πετρέλαιο έναντι καταστολής, για να κρατήσει τον Μαδούρο στην εξουσία» δηλώνει στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών η απόφαση περιλαμβάνει κυρώσεις δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να είναι υπό Αμερικανική δικαιοδοσία και απαγόρευση χρηματοοικονομικών συναλλαγών με τις εταιρίες και τα πλοία που βρίσκονται στη λίστα.

 -Οι ενέργειες των ΗΠΑ δεν έχουν καμία νόμιμη βάση, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις εμπορικές σχέσεις τρίτων χωρών. Δεν έχει καμία δικαιοδοσία οι ΗΠΑ και είναι παράνομες οι ενέργειες τους, σχολιάζει η Cubadebate.

Η συμφωνία Βενεζουέλας- Κούβας έγινε το 2000 μεταξύ του Τσάβες και του Φιντέλ Κάστρο και περιλαμβάνει μεταφορά πετρελαίου από την πλευρά της Βενεζουέλας και παροχή ιατρικής και μορφωτικής βοήθειας με δασκάλους, γιατρούς, μηχανικούς και άλλους επιστήμονες από την πλευρά της Κούβας.

Βάσει αυτής της συμφωνίας 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι δέχτηκαν ιατρική περίθαλψη, 60.000 μόνο το 2017 έσωσαν την όρασή τους με εγχειρήσεις από τους Κουβανούς οφθαλμίατρους και εξαλείφθηκε ο αναλφαβητισμός στην Βενεζουέλα με την συμμετοχή των Κουβανών δασκάλων. Σε 21 από τις 24 επαρχίες της Βενεζουέλας εφαρμόζεται το επαναστατικό φάρμακο της Κούβας για τον διαβήτη Heberprot-P, που έχει βελτιώσει την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων της Βενεζουέλας.

Οι απαγορεύσεις προστίθενται στον μακρύ κατάλογο κυρώσεων που έχουν μέχρι στιγμής πάρει οι ΗΠΑ ακόμη και απαγόρευση εισαγωγής φαρμάκων, πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών της Βενεζουέλας με την βοήθεια χωρών και της ΕΕ, σαμποτάζ και προσπάθεια πραξικοπήματος και εισβολής με την δικαιολογία της «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Οι τελευταίες κυρώσεις είναι μιά προσπάθεια να χτυπηθεί και η οικονομία της Κούβας που μαζί με την Βενεζουέλα και την Νικαράγουα αυτή την στιγμή αποτελούν «το τρίγωνο του διαβόλου» όπως το αποκαλούν οι ΗΠΑ και ο φασίστας πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο.

Παρά την συντριπτική ήττα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για το εμπάργκο το περασμένο φθινόπωρο, την βούληση να αρθεί, από όλες τις χώρες του κόσμου πλην των ΗΠΑ, συνεχίζουν με όλα τα μέσα να προσπαθούν να πληγώσουν την Επανάσταση και τον λαό της Κούβας.

Η συμφωνία Βενεζουέλας-Κούβας που μόνο επωφέλεια φέρνει και στους δυο λαούς, δυναμώνει τους δεσμούς των λαών με αλληλεγγύη, συνεργασία, υψηλές ηθικές αξίες, αυτήν ακριβώς την συμφωνία θέλουν να καταστρέψουν οι ΗΠΑ με όλα τα μέσα που διαθέτουν. Είμαστε σίγουροι πως θα πέσει στο κενό και αυτή η απαράδεκτη, παράνομη και απάνθρωπη ενέργεια των ΗΠΑ. Ο λαός της Κούβας έχει αποδείξει ότι όχι μόνο αντέχει στις δυσκολίες αλλά τις ξεπερνάει και βγαίνει νικητής κερδίζοντας την αγάπη και τον σεβασμό των λαών της γης.