Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Συσπείρωση


Για μια ακόμα φορά, το «θάψιμο» πήγε σύννεφο σε ό,τι αφορά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα την Τετάρτη, που έστειλε δυνατό μήνυμα ελπίδας, συμπόρευσης νέων δυνάμεων, μάχης μέχρι την τελευταία στιγμή. Τα χείλη των κατά τ' άλλα «λαλίστατων» δημοσιογράφων, επικοινωνιολόγων και λοιπών επιτελείων, που εδώ και μέρες έχουν βγάλει τη μεζούρα και μετράνε τις υποτιθέμενες «μεγαλειώδεις» συγκεντρώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που γράφουν και ξαναγράφουν παχιούς τίτλους, για να φουσκώνουν το δικομματικό «ντέρμπι» και να αυξήσουν τη συσπείρωση γύρω από τις δυο εκδοχές της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, έμειναν... άλαλα μπροστά στην εντυπωσιακή συγκέντρωση του Κόμματος. Δεν είχαμε βέβαια και καμιά αμφιβολία. Ξέρουν καλά ότι από τη Δευτέρα, τότε που οι φιέστες και τα ανεμομαζώματά τους θα έχουν γίνει διαολοσκορπίσματα και οι «μονομάχοι» θα παρουσιάζουν την κάθε ψήφο σε αυτούς ως έγκριση της αντιλαϊκής πολιτικής τους, η πραγματική συσπείρωση δυνάμεων για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, για τους αγώνες της επόμενης μέρας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, καταγράφεται μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Αυτό πρέπει να δει και ο λαός και να το κάνει κριτήριο ψήφου πάνω από την κάλπη.

Ζυμώσεις
 
Το έφερε από δω, το πήγε από κει, το έσκασε το παραμύθι ο Κώστας Σκανδαλίδης, στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ! Για το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, «το ιδανικό σενάριο είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης..!», όπου βέβαια ρόλο θα έχει και το δικό του κόμμα. Υπερασπιζόμενος, μάλιστα, την άποψή του, αναρωτήθηκε: «Γιατί, για το καλό της Ελλάδας δεν μπορούν οι δύο μονομάχοι, να κάτσουν σε ένα τραπέζι..; Μπορεί ο λαός να ψηφίσει μεγάλο συνασπισμό στην Ελλάδα», υπονοώντας μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με συγκολλητική ουσία το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ! Οι δηλώσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι. Πέρα από την προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ να διεκδικήσει ρόλο μετεκλογικά στη διαμόρφωση της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης, προδίδουν συζητήσεις, ζυμώσεις και «προβληματισμούς» των αστικών επιτελείων για το κυβερνητικό σχήμα, που θα διασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και σταθερότητα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, ιδιαίτερα μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες «αναταράξεις» στην οικονομία της ΕΕ και της Ελλάδας. Αλλωστε, το κοινό υπόβαθρο για τέτοιες κυβερνητικές συμμαχίες υπάρχει και έχει δοκιμαστεί με τη συγκυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το αστικό πολιτικό σύστημα φλέρταρε με τέτοιες λύσεις και το 2015, όπως αποκάλυψε ο Μεϊμαράκης, όταν επί προεδρίας του προέκυψε το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες, που αναμένεται να κορυφωθούν μετά την κάλπη της Κυριακής και στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές, πυροδοτούν ήδη ζυμώσεις, στη βάση της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής όλων των αστικών κομμάτων, παρά τον θόρυβο που προκαλούν με τους καβγάδες τους πάνω σε σαθρές - όπως αποδεικνύονται - διαχωριστικές γραμμές.



Αντανακλαστικά
 
Τα ψηφοθηρικά - και όχι μόνο - αντανακλαστικά της δείχνει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στους χώρους εκείνους όπου το προηγούμενο διάστημα η δυσαρέσκεια των εργαζομένων εκφράστηκε αγωνιστικά, τσαλακώνοντας την προσπάθεια να τους ξεγελάσει με φιλεργατική προβιά και με συνθήματα όπως «ήρθε η ώρα των πολλών». Μια τέτοια περίπτωση είναι οι εργαζόμενοι στα κεντρικά της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, όπου την Τετάρτη βρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Στους εργαζόμενους μοιράστηκε η απάντηση του Μάριο Ντράγκι σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Σ' αυτήν, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επιβεβαιώνει τον σχεδιασμό για «παραπέρα μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών», με μείωση του προσωπικού έως το 2021, αποσχίσεις κλάδων «κόκκινων» δανείων και μετακινήσεις προσωπικού με «δανεισμό» στα funds. Στην Πειραιώς, σύμφωνα με καταγγελίες, επηρεάζονται τουλάχιστον 1.300 εργαζόμενοι, στους οποίους μοιράζονται αόριστες υποσχέσεις ότι θα επιστρέψουν ξανά στην τράπεζα, μετά από κάποια χρόνια. Στον ίδιο χώρο, οι εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν πριν λίγους μήνες, με παρέμβαση και του ΚΚΕ, ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - τραπεζών. Διαπιστώνοντας την ανησυχία και τη δυσαρέσκεια συνολικά στον κλάδο, κυβερνητικά στελέχη εξέδωσαν ανακοίνωση λίγο μετά την περιοδεία του ΚΚΕ, όπου επιβεβαιώνουν τον σχεδιασμό για απολύσεις και αποσχίσεις και προσπαθούν να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους ότι «η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τα εργασιακά τους δικαιώματα» με διάλογο! Οι εργαζόμενοι έχουν μια καλή ευκαιρία την Κυριακή να απαντήσουν στην κυβέρνηση ότι δεν πατούν την μπανανόφλουδα που τους ρίχνει. Ενα πιο δυνατό ΚΚΕ την επόμενη μέρα θα αποτελέσει στήριγμα στους αγώνες τους, μπροστά στον νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - τράπεζες σε βάρος τους και σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που δεν στενάζουν από την υπερχρέωση.

Τύφλα να 'χουν
 
Να πάρουν μαζικά μέρος στις ευρωεκλογές, για να στηρίξουν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα (προφανώς ανάμεσά τους και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα...) καλεί τους εργαζόμενους το μακρύ χέρι της εργοδοσίας, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), απογειώνοντας τις αυταπάτες για μια άλλη, τάχα φιλεργατική, ΕΕ, αν βγει ενισχυμένος στο Ευρωκοινοβούλιο ο σοσιαλδημοκρατικός πόλος. Η ΣΕΣ των πολυεθνικών και της ΕΕ, που χρηματοδοτείται μάλιστα γενναία (κατά 75%) από ευρωπαϊκά κονδύλια, καλεί σε ενίσχυση της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία, είτε ως κυβέρνηση, όπως στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και αλλού, είτε ως αντιπολίτευση, είναι στυλοβάτης της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν νεοφιλελεύθεροι, εθνικιστές και ευρωσκεπτικιστές. Αλλωστε, όλες αυτές οι δυνάμεις ψηφίζουν μαζί το 90% των αποφάσεων της ΕΕ! Υπό τις επευφημίες των πολυεθνικών, η ΣΕΣ παίζει βρώμικο ρόλο εγκλωβισμού των εργαζομένων στην πολιτική του κεφαλαίου, «πετώντας» τους από τον νεοφιλελεύθερο Αννα στον σοσιαλδημοκράτη Καΐάφα. Κι αν λέγονται αυτά από μια «συνδικαλιστική» τάχα οργάνωση, τύφλα να 'χουν η εργοδοσία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη!





Ριζοσπάστης  Παρασκευή 24 Μάη 2019
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου