Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Γαϊτανάκι...


Τις δεσμεύσεις του για νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ξεχωρίζοντας τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% εντός διετίας, τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% και μια σειρά ακόμα κινήτρων στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι φιλομονοπωλιακές αυτές δεσμεύσεις έρχονται λίγο καιρό μετά τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ και με τις οποίες μειώθηκαν η φορολογία στα μερίσματα από το 15% στο 10% και η φορολογία των επιχειρήσεων στο 25% μέχρι το 2022. Το γαϊτανάκι των «προσφορών» στο κεφάλαιο από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίστηκε χτες με νέες «δεσμεύσεις» κυβερνητικών στελεχών, όπως του υπουργού Εσωτερικών, που προανήγγειλε «στοχευμένα» «αναπτυξιακά» μέτρα και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.

... προσφορών
 
Κάπως έτσι συνεχίζεται ο διαγωνισμός για το ποιος μπορεί καλύτερα να κάνει τη δουλειά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ποιος μπορεί καλύτερα να τα πάρει από το λαό για να τα δώσει στο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η προεκλογική «κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου», που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, συνοδεύεται από αναίρεση των λεγόμενων «αντίμετρων», όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020 και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Αυτό σημαίνει «μία η άλλη» για το λαό, που θα συνεχίζει να ματώνει με τους φόρους και τα χαράτσια. Μ' αυτά και με τα άλλα, δεν περνάει μέρα που να μην επιβεβαιώνεται ότι η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αντιλαϊκό κατήφορο από εκεί που θα σταματήσει η σημερινή, αφού το πλαίσιο είναι δεδομένο: Θυσίες από τους εργαζόμενους για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Ορεκτικό
 
«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα, όσο και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας επιλογές και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, σε μια νέα εκδοχή των παλιών γνωστών παραμυθιών για τη «φιλολαϊκή κυβέρνηση» που την πολεμάνε τάχα τα συμφέροντα. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως το τρίτο μνημόνιο και οι εκατοντάδες νέοι μνημονιακοί νόμοι, οι επιπλέον αμύθητες φοροαπαλλαγές και τα προνόμια, οι ιδιωτικοποιήσεις και το πέρασμα στο υπερταμείο της μισής Ελλάδας για 99 χρόνια «προς αξιοποίηση» από τους επιχειρηματικούς ομίλους, η ενίσχυση του αντεργατικού πλαισίου με μέτρα όπως ο κατάπτυστος νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό και τα νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία, η εκτίναξη της «ευελιξίας» για τους εργαζόμενους και βέβαια η μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση... έκοψαν την όρεξη των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, που αναγκάστηκαν οι καημένοι να τη βγάλουν με ψωμί κι ελιά! Εμείς, πάντως, τη νιώθουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι μικρό πράγμα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι τρώνε και πίνουν στο τραπέζι της τρελής κερδοφορίας που εσύ τους έστρωσες, να παραγγέλνουν από το «μενού» των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που εσύ συμφώνησες κι ύστερα να χαριεντίζονται με τον έτερο μνηστήρα της διακυβέρνησης. Οσο για το λαό, για να κόψει μια και καλή την «όρεξη» του κεφαλαίου και των κομμάτων του, έναν τρόπο έχει στις ερχόμενες εκλογές: Ισχυρό ΚΚΕ, για να τους κάτσει στο λαιμό.

Διαγκωνισμός
 
Ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε τις προάλλες σε τηλεοπτική εκπομπή, προσπαθώντας να κρύψουν ότι υπηρετούν το ίδιο αντιλαϊκό σχέδιο και στην Υγεία. Ο λόγος για τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Μ. Σαλμά. Για αύξηση των κρατικών προϋπολογισμών στην Υγεία μίλησε ο Α. Ξανθός, επικαλούμενος διάφορες αλχημείες, όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνέθλιψαν τις κρατικές δαπάνες στις «συμπληγάδες» των πρωτογενών πλεονασμάτων και της «δημοσιονομικής προσαρμογής». Διαγκωνίστηκαν για τα πρωτεία στη «σταθεροποίηση του ΕΣΥ», με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εφαρμογή των «θεραπευτικών πρωτοκόλλων», τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα πλαφόν στα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις, την επέλαση ιδιωτών και «ευεργετών» στα δημόσια νοσοκομεία. Αποκαλυπτική ήταν και η κουβέντα για τους ανασφάλιστους, «τις παρενέργειες της ελεύθερης οικονομίας» (!) όπως τους χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. «Η κάλυψη των ανασφάλιστων δεν αφορά τους ακραία φτωχοποιημένους, αλλά τη μεσαία τάξη», δήλωσε εξίσου κυνικά ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έλειψε βέβαια και η μεταξύ τους αντιπαράθεση για το ποιος είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, από 5,1 δισ. το 2009 στα 2,2 δισ. ευρώ το 2018, από την οποία ο λαός όχι μόνο δεν κέρδισε κάτι, αλλά επωμίστηκε και μεγαλύτερο βάρος από τη συμμετοχή στα φάρμακα. Οπως και να 'χει, ο ψευτοκαβγάς τους και στην Υγεία είναι καθρέφτης των κάλπικων προεκλογικών διλημμάτων, για το ποιος μπορεί καλύτερα να κατακρεουργήσει δικαιώματα και ανάγκες του λαού. Γι' αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο καταδίκης τους στις εκλογές, αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ.





Ριζοσπάστης   Παρασκευή 7 Ιούνη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου