Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Νέες βάσεις στήνουν οι ΗΠΑ - Αλλάζει η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας


  Πηγή: Eurokinissi

Επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα θέλουν οι ΗΠΑ και ήδη συζητείται η αλλαγή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που αφορά και τη λειτουργία της βάσης της Σούδας. Το γεγονός επιβεβαιώνει ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ με συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» που εκφράζει την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τα όσα υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για την ετοιμότητα της κυβέρνησης της ΝΔ να εμβαθύνει περισσότερο την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Για τη δημιουργία νέων βάσεων και την αλλαγή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας δηλώνει πως «και αυτή είναι μία από τις προτεραιότητες μας, όσο οι ειδικοί μας εργάζονται πάνω στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Η τρέχουσα συμφωνία κατονομάζει τρεις εγκαταστάσεις.


  Μία από αυτές είναι το Ελληνικό, που προφανώς, είναι ανεπίκαιρη. Η μόνη που παραμένει επίκαιρη είναι η βάση της Σούδας. Οπότε συμφωνήσαμε (στο στρατηγικό διάλογο) ότι χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε σε πολιτικό επίπεδο τη συμφωνία. Τώρα οι ειδικοί εργάζονται για τις διατυπώσεις». Αναφέρει ακόμα πως «η Σούδα είναι γεμάτη. Δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη. Αλλά έχετε από τη γεωγραφία σας πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούμε τόσο, όπου συνεργαζόμαστε μαζί».

Δηλώνεις πως «ο ρυθμός της αμυντικής συνεργασίας μας είναι υψηλότερος από ότι ήταν για δεκαετίες. Πρόκειται για την πολύ στενή εταιρική σχέση στη βάση της Σούδας, οι σημαντικές επιχειρήσεις με τα MQ-9 στη Λάρισα, ο βηματισμός των στρατιωτικών ασκήσεων μας και οι εναλλαγές (σ.σ. των Αμερικανικών δυνάμεων) μέσω της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, η παρουσία της Ταξιαρχίας Αεροπορικής Μάχης στο Στεφανοβίκειο. Έχουμε δεσμευτεί σε διμερές επίπεδο αυτή η παρουσία και η συμμετοχή σε ασκήσεις να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική για την επόμενη χρονιά».

Δεν ξεχνά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «είχαμε μια πολύ καλή και δυνατή σχέση κατά την περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα και για την κυβέρνηση της ΝΔ σημειώνει πως «τώρα έχουμε μια καθαρή δέσμευση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του για να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα».

Αναφερόμενος στην Τουρκία δηλώνει πως ΗΠΑ και Ελλάδα «πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει η Τουρκία να παραμείνει στη Δύση». Προσθέτει πως «και το θέμα της Τουρκίας είναι ένας από τους τομείς που θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί με την Ελλάδα». Για τη Βόρεια Μακεδονία δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι επικεντρωμένες στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου