Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Εξτρα ψίχουλα


Στο ύφος των προγραμματικών δηλώσεων Μητσοτάκη και στο έδαφος της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η υφυπουργός Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου προανήγγειλε τη διεύρυνση της «πολιτικής πτωχοκομείου», δηλώνοντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη χτες πως η κυβέρνηση της ΝΔ «όχι μόνο δεν καταργεί τα επιδόματα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά τα επεκτείνει», με μέτρα όπως π.χ. ένα μικρό επίδομα για τα νέα ζευγάρια και τις μητέρες. Ωστόσο, καμία κουβέντα δεν ακούστηκε για τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες των νέων ζευγαριών και γονιών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες εργασίας, με άδειες μητρότητας κ.ο.κ., θα συνεχίζουν να ακούγονται σαν όνειρο θερινής νυκτός στην εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να αποδεχθούν το χαμήλωμα τον απαιτήσεών τους μέσα από τα ψίχουλα που τάζει και αυτή η κυβέρνηση, οι νέοι εργαζόμενοι, τα νέα ζευγάρια να βάλουν μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους μέσα από τον δρόμο της οργανωμένης πάλης.

Αμφιβάλλει κανείς;
 
Σε άρθρο - «ανάλυση», σε ιστοσελίδα απ' όπου συχνά - πυκνά αναδημοσιεύει και ο Αμερικανός πρέσβης, γράφτηκε τις προηγούμενες μέρες πως αν η Ελλάδα γίνει χώρα «πρώτης γραμμής» για τις ΗΠΑ, τότε δεν είναι απίθανο, ως ακραίο υποτίθεται σενάριο που εξετάζεται, οι ΗΠΑ να φέρουν στην Κρήτη το αντιαεροπορικό σύστημα THAAD για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων. Αποκαλυπτική είναι και η αιτιολόγηση που κάνει ο αρθρογράφος. Αφού θυμίζει πως το ίδιο σύστημα εγκαταστάθηκε το προηγούμενο διάστημα για «συνεκπαίδευση» στο Ισραήλ για το ενδεχόμενο μαζικής πυραυλικής επίθεσης σε στρατιωτικές και οικονομικές εγκαταστάσεις του «και αποτέλεσε ένα μήνυμα προς το Ιράν», αμέσως μετά σημειώνει: «Τέτοιες εγκαταστάσεις υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα, οι οποίες είναι μέσα στο βεληνεκές των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων. Η Σούδα, εγκαταστάσεις Ισραηλινών στην Κρήτη, Αραξος, Στεφανοβίκειο, ακόμα και ναυπηγικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν μονάδες επιφανείας του Αμερικανικού Στόλου, αποτελούν στόχους». Αλήθεια, έχει κανείς αμφιβολία ότι η πολιτική ακόμα βαθύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ, που σύμφωνα με τον Πάιατ θα επισφραγιστεί προσεχώς και με «επικαιροποίηση» της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» και ενώ μαζεύονται τα σύννεφα του πολέμου στον Περσικό, μετατρέπει όλη τη χώρα και το λαό μας σε πραγματικό στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών; Οι εξελίξεις επιβάλλουν εγρήγορση και δράση από το λαό, για να μην περάσουν τα επικίνδυνα σχέδια, για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που εγγυώνται μόνο μεγάλους κινδύνους για το λαό.

Περί... 
 
«Η ανάπτυξη είναι το όριο μεταξύ της συντήρησης και της προόδου», δήλωσε στη Bουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την Τρίτη ότι «προφανώς και οι ιδεολογικές διαφορές δεν καταργούνται. Μετατοπίζονται όμως τα σύνορά τους και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου είναι η ανάπτυξη», προσθέτοντας μάλιστα πως αυτή ήταν και η εντολή του ελληνικού λαού στις 7 Ιούλη, όπως και ότι «με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα, που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες». Ο λόγος φυσικά δεν γίνεται για τα απίθανα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων, που με το «καλημέρα» η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει. Και βέβαια είναι γνωστό στο λαό τι σχέση έχουν με την «πρόοδο» οι προτάσεις για το παραπέρα ξήλωμα εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η πολιτική των περικοπών ακόμα και για βασικές λαϊκές ανάγκες, οι αντιλαϊκές «δεσμεύσεις» για τα ματωμένα πλεονάσματα, οι υπόλοιπες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

... προόδου
 
Εκείνο όμως που δείχνουν οι παραπάνω δηλώσεις είναι ότι η ΝΔ δεν αξιοποιεί μόνο το νομοθετικό «χαλί» που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και με το παραπάνω, αλλά πολύ περισσότερο την υπόλοιπη «βρωμοδουλειά» του: Τη συκοφάντηση επί τετραετία της έννοιας της προόδου, όταν και βάφτιζε έτσι τα μνημονιακά μέτρα που εφάρμοζε, την εμπλοκή στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη για τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέσα από το σάρωμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Πραγματική πρόοδος για το λαό είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, για την κοινωνία όπου ο ίδιος θα έχει την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του.







Ριζοσπάστης  Πέμπτη 25 Ιούλη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου