Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

«Παιχνίδι» με... ενδιαφέρον


Turkish Defense Ministry
«Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε σε κυριακάτικη συνέντευξή της η απερχόμενη πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν Αμπα, περιγράφοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα από συνεργασίες όπως η «3+1» (Ισραήλ - Ελλάδα - Κύπρος + ΗΠΑ) και υποστηρίζοντας ότι μέσα από τέτοια σχήματα μικρές χώρες μπορούν να αποκτούν δύναμη, διευρύνοντας τη στρατιωτική και οικονομική τους ισχύ. Ειδικό ενδιαφέρον είχαν οι επισημάνσεις της για την αξία να μην αποκλείονται δυνάμεις όπως η Τουρκία, μνημονεύοντας δηλώσεις του πρώτου ηγέτη του Ισραήλ, Μπεν Γκουριόν, ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται στον «κύκλο των χωρών με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να συνεργάζεται».
 «Σίγουρα η Τουρκία του σήμερα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι πριν 10 ή 20 χρόνια», υπογράμμισε η Αμπα και συνέχισε: «Πιστεύω ότι τελικά και εμείς και εσείς, και άλλοι εταίροι στην περιοχή, θα καταλάβουν ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παίκτης και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Και θα πρέπει κάπως να βρούμε ένα σχήμα μέσω του οποίου θα συνεργαζόμαστε, φυσικά εφόσον και η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί με τους εταίρους της στην περιοχή. Και είμαι εντελώς σίγουρη ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν μπορεί να έχουμε αυτή την ανωμαλία στις σχέσεις μας με μια τόσο σημαντική χώρα...». Αν μη τι άλλο, οι επισημάνσεις της πρέσβειρας αποκαλύπτουν αν και πότε υπάρχουν «απομονωμένοι» στο αντιλαϊκό πόκερ που δυναμώνει στη ΝΑ Μεσόγειο. Γιατί τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα επιμένουν να καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες ότι η Αγκυρα είναι απομονωμένη, καλλιεργώντας έτσι επανάπαυση και για τις συνθήκες μέσα στις οποίες κλιμακώνεται η επιθετικότητα και για την πορεία περαιτέρω όξυνσης των κινδύνων για τους λαούς.

«Ενεργειακοί κίνδυνοι»
 
Με τον Κυρ. Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, να επικαλείται την «ενεργειακή πολιτική της ΕΕ» και την ανάγκη της να «διαφοροποιήσει τις πηγές Ενέργειας», δηλαδή να απεξαρτηθεί, όπως λένε, ενεργειακά από το ρωσικό φυσικό αέριο, γίνεται κατανοητό το σε τι είδους ιμπεριαλιστικές κόντρες εντάσσονται οι συζητήσεις για το Κυπριακό υπό το βλέμμα ΗΠΑ - ΕΕ. Η αντιπαράθεση για το ποιοι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα επικρατήσουν, σε ποιους θα ενταχθούν η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι το κύριο ζήτημα. Και ταυτόχρονα τα σχέδια ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου που αποτελεί άλλωστε και την αφετηρία του Κυπριακού ζητήματος από τη δεκαετία του 1960. Ολα αυτά σε συνθήκες που ανεβαίνει το θερμόμετρο στην περιοχή της Μ. Ανατολής, με το Ιράν να μπαίνει στο στόχαστρο των σχεδιασμών των ΗΠΑ. Αν απ' όλο αυτό το κουβάρι δεν μπορεί να θεωρεί κάποιος ότι θα βγουν κερδισμένοι ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός... Δεν χωράει κανείς εφησυχασμός. Απαιτούνται επαγρύπνηση και δράση απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς.

Οι ... ενοράσεις του ΣΥΡΙΖΑ
 
Η ΝΔ είναι «μια δύναμη της συντήρησης, δεν θέλει να αλλάξει τα πράγματα», αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον γραμματέα του, Π. Σκουρλέτη, «είναι ένα κόμμα που πατάει στην πραγματικότητα και παράλληλα διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις της αλλαγής της», συνεπώς «οφείλει να κρατήσει μέσα στην ιδεολογική του ταυτότητα το θέμα της αντικαπιταλιστικής ενόρασης. Της μακρινής υπέρβασης του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν μιλάω για ανατροπή, μιλάω για υπέρβαση μέσα από διαδοχικές ρήξεις». Δηλαδή, για τέσσερα και πλέον χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωνε όρους αλλαγής της πραγματικότητας. Ασχετα αν τελικά το μόνο που κατάφερε να αλλάξει ήταν... τον αδόξαστο στην εργατική - λαϊκή οικογένεια, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική από εκεί ακριβώς που την άφησαν οι προηγούμενοι και κλιμακώνοντάς την! Εχοντας στην ιδεολογική του ταυτότητα την ...αντικαπιταλιστική ενόραση, πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον καπιταλισμό επιδιώκοντας, όπως διατείνονται, την υπέρβασή του!!! Οντας στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεθάβει» «αντικαπιταλιστικές ενοράσεις»... πάντα με υπέρβαση βεβαίως και ποτέ με ανατροπή, για να ξαναζωντανέψει ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες, ψευδαισθήσεις εξανθρωπισμού της βαρβαρότητας που με συνέπεια πραγματικά και όχι φανταστικά υπηρέτησε για 4 χρόνια ως κυβέρνηση...

Εμπάθειες... 
 
Λίγες μέρες μετά τα λιβελογραφήματα του «LIberal» ακολούθησε και το αντίστοιχο από το «Documento», με τη γνωστή, παλιά επίθεση περί «δογματικού, γερασμένου ΚΚΕ» που «αιμορραγεί» στις εκλογικές αναμετρήσεις, κ.ο.κ. Ο συντάκτης προσπάθησε να αποφύγει τη λέξη «απολίθωμα», ωστόσο την έδωσε περιγραφικά. Δεν θα είναι η τελευταία φορά που πληθώρα «ΚΚΕδολόγων» κόπτονται για τα εκλογικά αποτελέσματα του Κόμματος, πασχίζοντας να αποδείξουν ότι... εξαφανίζεται. Αυτό όμως που προκαλεί περισσότερο την εμπάθειά τους δεν είναι απλά ότι το ΚΚΕ συνεχίζει να υπάρχει. Οπως διαφαίνεται από τα γραπτά τους - και τις τοποθετήσεις λ.χ. Τσακαλώτου και Βαρουφάκη προεκλογικά - είναι ότι όσο και αν προσπαθούν να το «στριμώξουν», δεν τους κάνει τη χάρη να αποκηρύξει την επαναστατική του στρατηγική, να γίνει «χρήσιμο» για το σύστημα. Η σταθερότητα με την οποία επαληθεύονται οι εκτιμήσεις των «διακοσίων ταξικών λέξεων», ξεσκεπάζονται στις λαϊκές συνειδήσεις οι πολιτικές και τα κόμματα του κεφαλαίου και «λερώνονται» οι κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς ενοχλεί. Και ενοχλεί γιατί δεν καταφέρνουν να μετατρέψουν το ΚΚΕ σε ένα απολίθωμα από «"μαρξιστές" που συμβιβάζονται (βλέπε υποτάσσονται) με την πραγματικότητα του καπιταλισμού», χτυπώντας κατενθουσιασμένοι το καμπανάκι της Γουόλ Στριτ...

Γνωστή ιστορία... 
 
Είκοσι χρόνια τώρα, κάθε ασφαλιστικός νόμος που ψηφιζόταν ήταν χειρότερος από τον προηγούμενο, οι απόμαχοι της δουλειάς βλέπουν τις συντάξεις τους να λεηλατούνται, ενώ ο νόμος Κατρούγκαλου ήρθε να κλιμακώσει αυτήν την αντιασφαλιστική επίθεση. Και ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα, η νέα κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης - με πρόσχημα μετρημένες περιπτώσεις - ανακαλύπτουν ξανά την ιστορία με τις «συντάξεις μαμούθ». Παλιά τους τέχνη κόσκινο! Η παραφιλολογία που εξαπολύεται είναι το γνωστό προπέτασμα καπνού που φτιάχνεται πριν από κάθε νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Τα ίδια που κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ για να καμουφλάρει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, τα έκανε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ που τους διαδέχτηκε... Στο κάτω κάτω, άλλωστε, και αυτές οι μετρημένες περιπτώσεις «χρυσών συντάξεων», που αφορούν πολύ συγκεκριμένους χώρους, δημιούργημα των δικών τους κυβερνήσεων είναι, οι οποίες εμφανίζονται ως «ανίκανες» να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα, αλλά... πολύ ικανές για τη σφαγή 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ένα τεράστιο κομμάτι των οποίων παλεύει να τα βγάλει πέρα με συντάξεις πείνας. Το ίδιο έργο το έχουμε ξαναδεί σε πολλές περιπτώσεις, στις «αποκαλύψεις» για τις «μαϊμού συντάξεις αναπηρίας», για τους «μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ», για τους «μεγάλους φοροφυγάδες» κ.ο.κ., όμως στην τελική πάντα την πληρώνει ο λαός, ενώ το κεφάλαιο και τα... «golden boys» του «διευκολύνονται» ποικιλοτρόπως και μένουν στο απυρόβλητο!






Ριζοσπάστης  Τετάρτη 31 Ιούλη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου