Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

«Να είμαστε πολύ πιο κοντά στους εργοδότες» δηλώνει ο νέος πρόεδρος του ΟΑΕΔ


Τους νέους στόχους του οργανισμού περιέγραψε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, που διορίζεται επικεφαλής από τον Γιάννη Βρούτση, μιλώντας στην Βουλή. Κυνικά ξεκαθάρισε ότι αιτία της ανεργίας είναι πως οι εργαζόμενοί δεν έχουν την κατάρτιση που επιθυμούν οι εργοδότες.
Σε οργανισμό που κατά βάση θα καλύπτει τις …ανάγκες των εργοδοτών μετατρέπεται ο ΟΑΕΔ. Αυτό ουσιαστικά επισήμανε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο νέος πρόεδρός του Σπύρος Πρωτοψάλτης που προτάθηκε για την θέση από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε πως βασική αιτία για την αυξημένη ανεργία στην χώρα είναι το ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Όπως είπε «η μεγαλύτερη πρόκληση, που είναι, όμως, συνάμα και η μεγαλύτερη ευκαιρία του Ο.Α.Ε.Δ., είναι η εξάλειψη της αναντιστοιχίας μεταξύ των δεξιοτήτων και των προσόντων που διαθέτουν οι αναζητούντες εργασία και αυτών που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας».
Επίσης ότι «πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η καλύτερη αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και αναζητούντων εργασίας με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον με τη χρήση διεθνώς αναγνωρισμένων μεθόδων προβλέψεων και η ευρεία και στοχευμένη εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, έτσι ώστε να μειωθεί το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης προσόντων και της προσαρμογής στις μεγάλες τεχνολογικές, θεσμικές και οικονομικές μεταβολές που δημιουργούν ζήτηση για νέα προσόντα».

Για το πώς θα γίνει αυτό σαφέστατη ήταν η κατεύθυνση της νέας ηγεσίας του ΟΑΕΔ: «Θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο κοντά στους εργοδότες, για να μαθαίνουμε, ποιες είναι αυτές οι ανάγκες. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάλυση, θα πρέπει να έχουμε στατιστικολόγους και άλλους οι οποίοι κοιτάζουν τα στοιχεία και συνεχώς μας παρέχουν πληροφορίες, για το τι χρειάζονται και αυτές να διοχετεύονται στους εκπαιδευτικούς και σε αυτούς που σχεδιάζουν τα προγράμματα. Πολλά προγράμματα πρέπει να σχεδιάζονται μαζί με τις επιχειρήσεις, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα».

Επίσης ο νέος πρόεδρος του ΟΑΕΔ είπε ότι αυτό θα γίνει «με την μετατόπιση του βάρους από τις παθητικές στις ενεργητικές πολιτικές της απασχόλησης που προσαρμόζονται γρήγορα στις εξελίξεις»
Πρακτικά δηλαδή με την ενίσχυση των εργοδοτών. Μάλιστα στην παρέμβαση του ούτε καν αναφέρθηκε στο ύψος του επιδόματος ανεργίας, πόσο μάλλον στην αύξησή του ή στην κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων.

Μετά από αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία για το περιεχόμενου που θα έχουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ανήγγειλε (και) από στην συνεδρίαση της επιτροπής ο Γιάννης Βρούτσης. Όπως είπε στόχος θα είναι «να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο οικονομικό – θεσμικό, οι επιχειρήσεις θα είναι πιο ελκυστικές στο να δημιουργούν θέσεις εργασίας, είναι το μη μισθολογικό κόστος ή οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και την ενημερώνω την Επιτροπή ό,τι ήδη επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο περαιτέρω μείωσης των εισφορών του μη μισθολογικού κόστους.Πολύ σημαντικό, 5 μονάδες του μισθολογικού κόστους, θα το κάνουμε και των εργαζομένων και των εργοδοτών, το οποίο θα αυξήσει τον μισθό των εργαζομένων και θα μειώσει το κόστος της εργασίας στις επιχειρήσεις κατά πέντε μονάδες, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι αυτό κοστίζει και επειδή κοστίζει πρέπει να γίνει με έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, για να μην έχει επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Και για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει επιθετικά, καθαρά από πλευράς πολιτικής, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να συνειδητοποιήσουν το καθήκον που έχουν και αυτό να γίνει έλξη, μαγνήτης, για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.Να νιώσουν ότι αυτή η Κυβέρνηση επιτέλους βλέπει τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση και όχι μεροληπτικά και ιδεοληπτικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου