Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Μηδέν εις το πηλίκον


Αφού κονταροχτυπήθηκαν για τις «φιλεργατικές» ευαισθησίες τους, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τελικά μαζί την ενεργοποίηση του νόμου για τον κατώτερο μισθό, ο οποίος είναι από τους λίγους που φέρει το όνομα δυο υπουργών από διαφορετικά κόμματα: «Νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου». Με την ψήφισή του, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε ότι «αυξάνονται άμεσα οι μισθοί ενός εκατομμυρίου εργαζομένων», καλλιεργώντας προσδοκίες ότι τώρα που ήρθε η ανάπτυξη, μαζί με τα κέρδη των επιχειρήσεων θα ανακάμψουν οι αποδοχές των εργαζομένων και συνολικά η ζωή του λαού. Τις προάλλες όμως ανακοινώθηκαν από τον ΕΦΚΑ τα στοιχεία για τους μισθούς του Φλεβάρη του 2019, που είναι ο πρώτος μήνας εφαρμογής του νόμου για τον κατώτερο μισθό και της αύξησης από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ. Τι δείχνουν τα στοιχεία; Οτι το αποτύπωμα της εφαρμογής του νόμου στον μέσο μεικτό μισθό όλων των εργαζομένων ήταν μια σχεδόν μηδενική «αύξηση» της τάξης του 0,6%! Το ποσοστό αυτό είναι αστείο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος μεικτός μισθός διατηρείται σήμερα μειωμένος κατά 25% σε σχέση με το 2011. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα παιχνίδια εντυπώσεων που έπαιξε με τον κατώτερο μισθό, κρατώντας αναλλοίωτο όλο το αντεργατικό πλαίσιο της ευελιξίας, που «ρουφάει» σαν «μαύρη τρύπα» ακόμα και τις ελάχιστες αυξήσεις. Αντιλαμβάνεται όμως και την κοροϊδία της ΝΔ, που υπόσχεται να αυξήσει ξανά τους μισθούς κατά μερικά ευρώ, όταν η ανάπτυξη πιάσει ...το 4%!

Η άλλη όψη... 
 
Ανάμεσα στα υπόλοιπα που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ήταν και ένα «κοινό σχέδιο για πράσινες επενδύσεις», με τον κυβερνητικό Τύπο να παρουσιάζει με πολλά «ταρατατζούμ» τη σχετική συζήτηση, προσπαθώντας να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό. Βέβαια, και μόνο μια ματιά να ρίξει κανείς στην επικαιρότητα των ημερών, μπορεί να δει τι πραγματικά έχει να περιμένει ο λαός από τις «πράσινες» μπίζνες. Για παράδειγμα, προϋπόθεση του «ανοίγματος» στις ΑΠΕ, στο πλαίσιο και της συνολικής στρατηγικής της «απελευθέρωσης», είναι τα «φωτιά και λάβρα» για το λαό τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει και μέσα από τα οποία τροφοδοτούνται με ζεστό χρήμα (και) οι «πράσινοι» καρχαρίες. Προϋπόθεση είναι οι τεράστιες καταστροφές στους ορεινούς όγκους από τα δεκάδες, άναρχα σπαρμένα αιολικά πάρκα, αλλά και μέτρα όπως οι νέες αλλαγές στο χωροταξικό, στις αδειοδοτήσεις κ.τ.λ., τις οποίες ετοιμάζεται να φέρει από βδομάδα με τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο η κυβέρνηση και με τα οποία, στα βήματα της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, διασφαλίζει ότι οι «επενδυτές» δεν θα δίνουν λογαριασμό ούτε για τα στοιχειώδη.

... του ίδιου νομίσματος
 
Αντίστοιχη, όμως, είναι η κατάσταση και στα άλλα κερδοφόρα πεδία δράσης για το κεφάλαιο: Το αίσχος της νέας χωματερής στη Φυλή, που άφησε «παρακαταθήκη» η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή της ΝΔ, τα σχέδια για νέους σκουπιδότοπους στην Αττική, η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στον Βόλο με τη «βούλα» και της Περιφέρειας, είναι μερικές μόνο «εικόνες» από το τι σημαίνουν για το λαό οι «πράσινες» μπίζνες από τη διαχείριση των σκουπιδιών. Αυτά και άλλα, όπως βέβαια και την ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους στους κλάδους αυτούς, έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα, εκεί όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν «χρυσωρυχεία».

Σφραγίδα
 
Ποιος δεν θυμάται εκείνη την περίφημη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «τέμνει οριζόντια το πολιτικό μας σύστημα και διαχωρίζει τις πολιτικές δυνάμεις σε προοδευτικές και συντηρητικές»; Ποιος δεν θυμάται τους καβγάδες με τη ΝΔ, για τη «διακριτική» της στήριξη στα εθνικιστικά συλλαλητήρια; Ολα αυτά είναι παρελθόν. Η ...«οριζόντια τομή» στο πολιτικό σύστημα που έβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εθνικιστικές κραυγές της ΝΔ εξάντλησαν την αποστολή τους και πλέον όλα επέστρεψαν στην ευρωΝΑΤΟική κανονικότητα, που είναι και η ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών. Γι' αυτό άλλωστε την Πέμπτη, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας, σε συνάντηση με τον ομόλογό του της Β. Μακεδονίας, «κατέστησε απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας»! Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η αντιπαράθεσή τους ήταν πέρα για πέρα κάλπικη. Ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησαν ποτέ τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια, από τον οποίο άλλωστε η ελληνική αστική τάξη προσδοκά μεγάλα οφέλη. Γι' αυτό τον «τρέχουν με χίλια», ο ένας υπογράφοντας και ο άλλος επιβλέποντας την «αυστηρή υλοποίηση» μιας συμφωνίας που έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.



Ριζοσπάστης   Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου