Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Σοβαρά προβλήματα σε στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη



ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ

Την Παρασκευή έγινε περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη

Την ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του Κόμματος. Το κλιμάκιο περιηγήθηκε από εργαζόμενους στις
εγκαταστάσεις της δομής όπου φιλοξενούνται στο σύνολο περίπου 1.300 πρόσφυγες, από τους οποίους πάνω από 300 είναι ανήλικοι. Εκεί, ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους και τη διοίκηση για την κατάσταση που επικρατεί στη δομή και τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

Ο Λ. Στολτίδης ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως το ΚΚΕ κάνει μια μεγάλη προσπάθεια με την παρουσία και την παρέμβασή του στις δομές, να διαμορφώσει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα και αντίληψη του σύνθετου προβλήματος. Και αναφέρθηκε στην ανάγκη το εργατικό - λαϊκό κίνημα να μπορέσει να παρέμβει στην κατεύθυνση επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ξεριζωμένοι τόσο για την κάλυψη των πρώτων αναγκών διαβίωσης όσο και του κεντρικού ζητήματος της προώθησής τους στον τόπο τελικού προορισμού, καθώς διαμορφώνεται η εικόνα πως το 99% αυτών έχει προορισμό άλλες χώρες.

Το πιο πρόσφατο ζήτημα που έχει προκύψει στη δομή είναι οι μη καταγεγραμμένοι πρόσφυγες, που από τον Μάη καταφθάνουν καθημερινά μέσω δικτύων διακινητών από τον Εβρο, απευθείας στα Διαβατά κατά δεκάδες. «Η δομή κατ' αυτόν τον τρόπο έχει μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης», είπε εργαζόμενος, «ρόλο όμως που δεν έχει τις δυνατότητες ούτε είναι σχεδιασμένη να καλύψει».


Η διαδικασία ταυτοποίησης μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και μετά από μήνες και καλύπτει μικρότερο αριθμό από όσους καταφθάνουν καθημερινά, ενώ δεν προχωρά καθόλου τις μέρες που οι αστυνομικές δυνάμεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών επιχειρούν στην Εγνατία Οδό, απ' όπου οι διακινητές μεταφέρουν πρόσφυγες από τον Εβρο στη Θεσσαλονίκη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σήμερα, περίπου 400 άνθρωποι - αριθμός που αυξάνεται συνεχώς - να ζουν εντός δομής χωρίς καμία μέριμνα στέγασης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι άνθρωποι αυτοί διανυκτερεύουν σε αντίσκηνα που έχουν στήσει οι ίδιοι στο χώρο, ακόμα όμως και στο έδαφος με sleeping bag, κάτω από κοντέινερ.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το ζήτημα χορήγησης ΑΜΚΑ, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των προσφύγων και τη δυνατότητα των παιδιών να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με το νηπιαγωγείο που λειτουργούσε εντός της δομής και αφορά 45 παιδιά, καθώς ακόμα δεν έχει σταλθεί προσωπικό, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση για το αν θα επαναλειτουργήσει. Ακόμα, χωρίς ουσιαστική μέριμνα μεταφοράς προς τη Θεσσαλονίκη έχουν μείνει οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, με εργαζόμενο να σχολιάζει πως «ακόμα και με το μαθητικό πάσο που έχουν, το κόστος καθημερινής μετακίνησης για τα σχολεία είναι μη διαχειρίσιμο για τους πρόσφυγες».

Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, ο Λ. Στολτίδης ενημερώθηκε και για το ζήτημα της εντατικοποίησης της δουλειάς τους, λόγω της μείωσης προσωπικού, με ενδεικτικό παράδειγμα το μειωμένο προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ, που διαθέτει στη δομή μόλις 3 ιατρούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και ιατρικά εφόδια, όπως παυσίπονα και γάζες.

Από την πλευρά του, τόνισε πως σήμερα διαμορφώνονται καινούργιες πιο επικίνδυνες προϋποθέσεις έντασης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος και υπογράμμισε πως η χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, συμμετέχει στη διαδικασία η οποία δημιουργεί το πρόβλημα, που δεν είναι άλλη από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις και στο μέτωπο της εξασφάλισης του αναγκαίου προσωπικού των δομών με σταθερές σχέσεις εργασίας και όχι με όρους ανακύκλωσης της ανεργίας, καθώς και στην κάλυψη όλων των μισθολογικών τους δικαιωμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου