Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ


Δε θα μας πιάσουν «αδιάβαστους» - Ξέρουμε τα δικαιώματά μας
 
 
«Δε θα μας πιάσουν "αδιάβαστους". Ξέρουμε τα δικαιώματά μας!». Με αυτό τον τίτλο η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη των 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων που γίνονται αυτό το διάστημα στα σχολεία και σημειώνει αναλυτικά:
«Το πρώτο κουδούνι χτύπησε...

Ακόμα μία σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει... Τα σχολεία σε όλη τη χώρα άνοιξαν και πάλι με προβλήματα και ελλείψεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί κατά γράμμα το νόμο Γαβρόγλου και έχει επιπλέον εξαγγείλει την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και εξετάσεις σε κάθε τάξη για τον τελικό βαθμό του απολυτηρίου, ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που θα καθορίζεται από το υπουργείο Παιδείας... Και οι μαθητές; Τι μπορούν να κάνουν απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση;

  • 1η ώρα Ιστορία
Αυτές τις μέρες στα σχολεία όλης της χώρας εκλέγονται τα 5μελή και τα 15μελή.

Τα μαθητικά συμβούλια αυτά δεν ήταν πάντα δεδομένα.

Αμέσως μετά την πτώση της χούντας, το 1974, οι μαθητές κέρδισαν το δικαίωμα να συζητάνε ελεύθερα και να αποφασίζουν για όσα τους αφορούν μέσα και έξω από το σχολείο. Αυτή ήταν μία μεγάλη κατάκτηση των μαθητών, που ήρθε ως συνέχεια της συμμετοχής τους στις λαϊκές κινητοποιήσεις, στον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου (Νοέμβρης 1973). Το δικαίωμα των μαθητών να συζητούν, να οργανώνουν Γενικές Συνελεύσεις, να εκλέγουν και να εκλέγονται στα μαθητικά συμβούλια δεν τους το χάρισε κανείς...


  • 2η ώρα Μαθηματικά

Απλή Αριθμητική1Χ1=1
1Χ2=2
...
1Χ100=100
1Χ200=200
Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς...

Η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα μας κάνει πιο δυνατούς.

Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι απαίτηση όλων των μαθητών.

Τα 5μελή και 15μελή συμβούλια μπορούν να ενώσουν όλους τους μαθητές, μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς, στον αγώνα για ένα σχολείο καλύτερο, πιο δίκαιο και πιο δημιουργικό.

Μπορούν να συντονιστούν με άλλα μαθητικά συμβούλια της γειτονιάς, της πόλης ή ακόμα και της χώρας για να ακούγεται ακόμα πιο δυνατά η φωνή των μαθητών.

  • ΝΤΡΙΝΝΝΝΝ! Διάλειμμα
"Κανείς μόνος, όλοι για έναν και ένας για όλους".

Η αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών μέσα και έξω από τη σχολική αίθουσα, ανεξάρτητα από καταγωγή, χρώμα, θρησκεία, ειδικές ικανότητες ή χαρακτηριστικά, είναι το στήριγμα για κάθε μαθητή. Τα 5μελή και 15μελή συμβούλια μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε κανένας μαθητής να μην αισθάνεται μόνος, στο περιθώριο, για κανέναν λόγο. Να μη γίνεται θύμα σωματικής, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας.

  • 3η ώρα Εκθεση
Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να συζητάνε και να εκφράζουν τις απόψεις τους, σε συνελεύσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Τα 5μελή και 15μελή συμβούλια υπερασπίζονται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των μαθητών ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή. Μπορούν να βγάζουν ανακοινώσεις, περιοδικά, να στήνουν σελίδες στο internet.

Οταν οι μαθητές κουβεντιάζουν οργανωμένα, κόβουν τον αέρα σε όσους λένε ότι οι μαθητές δεν είναι ώριμοι να συζητάνε, να αποφασίζουν, να δρουν.
  • 4η ώρα Γυμναστική
Ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών στο ακριβοπληρωμένο και βαρετό δρομολόγιο σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο συνεχώς περιορίζεται.

Το δικαίωμα στον αθλητισμό έχει μετατραπεί σε πολύ "ακριβό σπορ" για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Τα 5μελή και 15μελή συμβούλια μπορούν να πρωτοστατήσουν στη διεκδίκηση αθλητικών χώρων, γηπέδων σε κάθε σχολείο, αθλητικού εξοπλισμού, να οργανώσουν αθλητικά τουρνουά μεταξύ των τάξεων ή με άλλα σχολεία της περιοχής.

  • 5η ώρα Φυσικές Επιστήμες
Η φύση και οι νόμοι της μας διδάσκουν.
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα γιγαντώνονται εις βάρος της φύσης και της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων, για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές.

Τα 5μελή και 15μελή συμβούλια μπορούν να οργανώσουν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και να έχουν διεκδικήσεις για χώρους πρασίνου, σύγχρονα και δημόσια πάρκα στις γειτονιές τους.

  • 6η ώρα Εικαστικά / Μουσική
Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας.
Τα 5μελή και 15μελή συμβούλια μπορούν να δώσουν ανάσα στη δημιουργικότητα των μαθητών, μέσα από πολύμορφες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οργάνωση κινηματογραφικών προβολών, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, φεστιβάλ σχολείων, λειτουργία βιβλιοθηκών.

  • 7η ώρα Κοινωνιολογία
Ο πόλεμος και η φτώχεια, που προκαλούνται από το σύστημα, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις, καταδικάζουν χιλιάδες μαθητές από όλο τον κόσμο στην προσφυγιά και τον ξεριζωμό. Τα προσφυγόπουλα και τα παιδιά μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνικά σχολεία είναι καλοδεχούμενοι, είναι ισότιμα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Τα 5μελή και 15μελή συμβούλια μπορούν να δυναμώσουν τον αγώνα για να ξεριζωθεί το δηλητήριο του φασισμού, του ναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας από τις γειτονιές και τα σχολεία, να μην ξεχωρίζει κανένας μαθητής για το χρώμα του και την καταγωγή του.

  • Και όταν το κουδούνι χτυπήσει για το σχόλασμα...

...κανείς μαθητής να μη γίνει θύμα των dealers των ναρκωτικών ουσιών.
Τα 5μελή και 15μελή συμβούλια μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας που θέλει τους νέους "φτιαγμένους" και αμέτοχους από τη ζωή, με έμπρακτη στήριξη, με εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς.

Η πείρα των προηγούμενων χρόνων είναι πολύτιμη!
 
Την περσινή χρονιά, ο αγώνας εκατοντάδων μαθητικών συμβουλίων σε πανελλαδικό επίπεδο καθυστέρησε για έναν ολόκληρο χρόνο το νόμο Γαβρόγλου, έκανε την κυβέρνηση να φοβηθεί και να το ψηφίσει με κλειστά σχολεία μέσα στο Πάσχα. 5μελή και 15μελή σε όλη τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες κινητοποιήσεις και δράσεις για ό,τι απασχολεί τους μαθητές ενός σχολείου ή μιας πόλης, έχουν υποδεχτεί στα σχολεία τους προσφυγόπουλα κόντρα στο ρατσιστικό μένος των φασιστών, έχουν κάνει θεσμό σε κάποιες πόλεις τα SchoolArt Festival, τις συναυλίες, τα αθλητικά τουρνουά!

Αυτή η πείρα είναι η καλύτερη απάντηση και στη γνώμη που μαθητές μπορεί να έχουν, κρίνοντας από το δικό τους ενδεχομένως σχολείο ή απ' ό,τι έχουν ακούσει, πως τα μαθητικά συμβούλια "ασχολούνται μόνο με τις εκδρομές", "δεν μπορούν να κάνουν και πολλά". Ακόμα περισσότερο, αυτή η πείρα απαντά και στο υπουργείο Παιδείας, στις Διευθύνσεις των σχολείων που προσπαθούν με χίλιους δυο τρόπους και δικαιολογίες να παρεμβαίνουν και να βάζουν εμπόδια στη λειτουργία των μαθητικών συμβουλίων, να αποφασίζουν αυτοί το περιεχόμενο της συζήτησής τους, για να τα έχουν τελικά του χεριού τους...

Τα Μαθητικά Συμβούλια μπορούν και πρέπει να εκφράζουν τους μαθητές, τις ανάγκες, τα όνειρα και τα αιτήματά τους!

Η ανάδειξη εκατοντάδων αγωνιστικών μαθητικών συμβουλίων σε όλη την Ελλάδα θα είναι ένα βήμα στην οργάνωση των αγώνων των μαθητών για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα! Εκατοντάδες αγωνιστές μαθητές σε ακόμα περισσότερα μαθητικά συμβούλια σε όλη τη χώρα σημαίνει πως θα δυναμώσει η συζήτηση μεταξύ των μαθητών, θα ακούγεται η αλήθεια, θα παίρνονται πρωτοβουλίες για αγωνιστικές και άλλες δράσεις για ό,τι απασχολεί τους μαθητές μέσα και έξω από το σχολείο, θα γίνεται πιο όμορφη η καθημερινότητα των μαθητών στο σχολείο. Θα είναι πιο έτοιμοι συνολικά οι μαθητές να απαντήσουν σαν μια γροθιά στα συντριπτικά χτυπήματα που δέχονται στο δικαίωμά τους στην ολόπλευρη μόρφωση, αφού θα είναι περισσότερο και καλύτερα οργανωμένοι, ενωμένοι και συντονισμένοι.

Η μάχη για πραγματικά μαθητικά συμβούλια τώρα ξεκινά!».

Ριζοσπάστης  Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου